Aston Martin’in teknik ekibine katılan Adrian Newey, aracın tasarımında “bütüncül bir yaklaşım” benimsediklerini belirtti. Newey, mevcut teknik kuralların en iyi nasıl yorumlanacağı ve hangi felsefeyle ilerlenmesi gerektiği konusunda kesin bir yanıtı olmadığını açıkça dile getirdi.
Newey, “Sıkışık zaman takvimimiz nedeniyle belirli bir yön belirledik ve bu yolda ilerledik. Bunun doğru bir tercih olup olmadığını zaman gösterecek. Ancak bir yol seçmek ve devam etmek zorundaydık,” ifadelerini kullandı.
Aracın tasarımına dair detaylara değinen Newey, “Her şey aracın genel paketlemesinden başlıyor: Ağırlık merkezi şasinin hangi kısmına taşınıyor, ana kütleler nerede konumlanıyor. Ardından ön ve arka süspansiyonlara geçiliyor – hem ön hem de arka süspansiyon, akış alanının yönlendirilmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Ön kanat ve burun tasarımı bu yıl bir miktar farklılık gösteriyor. Yan bölümlere ve aracın arka kısmındaki uygulamalara geldiğimizde ise, önceki yıllara göre belirgin bir değişiklik söz konusu. Diğer takımlar bizimkine benzer bir çözüm bulacak mı, bunu ancak onların araçlarını gördüğümüzde anlayacağız. Biz, kendi açımızdan en doğru yönün bu olduğuna inandık. Diğerleri ise farklı yollar izlemiş olabilir. Yeni kuralların getirdiği heyecan da burada başlıyor; herkesin ortaya ne koyacağını görmek,” dedi.
Newey, ekibe katılımının, teknik kuralların yayımlanmasından iki ay sonrasına denk gelmesinin de bazı sorunlara yol açtığını belirtti. Bu durumun, Aston Martin’in geliştirme sürecinde rakiplerinin gerisinde kalmasına ve Barselona’daki ilk sürüşe geç katılmasına neden olduğunu aktardı.
Newey, “Gerçek şu ki, 2026 aracı için bir modeli rüzgar tüneline ancak Nisan ortasında koyabildik. Oysa rakiplerimizin büyük çoğunluğu, hatta tamamı, geçen yıl Ocak ayı başında 2026 aerodinamiği test yasağı sona erdiği anda modellerini rüzgar tüneline sokmuştu. Bu da bizi yaklaşık dört ay geriye attı ve araştırma ile tasarım döngüsünün çok sıkışık geçmesine sebep oldu. Araç son anda bir araya getirilebildi, bu yüzden Barselona’daki ilk sürüşe yetişmek için adeta mücadele ettik,” ifadelerini kullandı.
trf1.net