play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 357
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 356
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 321
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 258
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 210
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 146
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 97
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 9| Puanı 41
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 39
#55 Carlos Sainz
Sıra 11| Puanı 38
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 37
#87 Oliver Bearman
Sıra 13| Puanı 32
#18 Lance Stroll
Sıra 14| Puanı 32
#31 Esteban Ocon
Sıra 15| Puanı 30
#30 Liam Lawson
Sıra 16| Puanı 30
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 28
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 20
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 19
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:713, Galibiyet:13
Ferrari | Sıra: 2
Puan:356, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 3
Puan:355, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 4
Puan:346, Galibiyet:5
Williams | Sıra: 5
Puan:111, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:72, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:69, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:62, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:60, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:20, Galibiyet:0
Formula1 Brezilya GP 9 Kasım 2025

[Formula 1 Brezilya 8 Kasım 2025 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Brezilya GP 7 Kasım sprint sıralama turlarını izle canlı internetten]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 72
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MotoGP üreticileri Formula 1 tarzı kâr anlaşmasına geçiş yapmak istiyor
24-07-2025, 01:05
sadmin
Patron
KONU:
203,781
MESAJ:
561,426
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Fernando Alonso’nun HİK...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Le Mans Tarihinin En Kö...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Yarış Arası Tepkileri: ...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari Bu Kurallarda N...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
CRASHGATE DAVASI! | TOT...

Yorum: #1
MotoGP üreticileri Formula 1 tarzı kâr anlaşmasına geçiş yapmak istiyor

[Resim: 54321.792d04a3.f1tr.com]

MotoGP’deki beş büyük üretici, şampiyonadan elde edilen ticari gelirlerden daha büyük bir pay almak ve grid haklarının sahipliğini kazanmak için ortak bir adım attı.

Çekya Grand Prix’si hafta sonunda gerçekleştirilen toplantıda, üreticiler bir taahhüt belgesi imzalayarak eski Yamaha direktörü Lin Jarvis’i sözcü olarak belirledi. Jarvis, MSMA Başkanı Massimo Rivola ile birlikte Dorna CEO’su Carmelo Ezpeleta ile bir araya geldi.

Motorsport.com’un edindiği bilgilere göre, Ezpeleta’nın bu hamleye ilk tepkisi memnuniyetsizlik yönünde oldu.

Üreticilerin amacı, Formula 1’in ticari hak gelirlerini takımlar arasında dağıtan ünlü Concorde Anlaşmasına benzer bir belge oluşturmak. Bu anlaşmanın tam içeriği gizli tutulsa da, sezon sonu sıralamasına göre gelir dağılımı yapıldığı ve dördüncülük ile beşincilik arasında 10 milyon Euro’dan fazla fark olabildiği biliniyor. Ayrıca takımlar, toplam karın yaklaşık %50’sini alıyorlar ancak bu oran toplam gelire göre değişebiliyor.

Bu girişim başlangıçta fabrika takımları tarafından başlatılsa da, uydu takımları da sonrasında bu hareketi destekledi.

Mevcut anlaşma 2025’te sona eriyor, ancak 2026-2030 yıllarını kapsayan bir sonraki dönem için yeni anlaşma taraflarca şimdiden imzalandı.

Orijinal Concorde Anlaşması 1981 yılında imzalanmıştı ve F1 padoğunda o dönem yaşanan büyük gerilimi sonlandırmayı hedeflemişti. Bu gerilim, FIA’nın spor departmanı FISA ile Takımlar Birliği FOCA arasında yaşanıyordu. Anlaşma, Bernie Ecclestone’un etkisiyle 1987’de Formula One Management (FOM) şirketinin kurulmasının ardından yenilendi.

MotoGP tarafında üreticiler, Dorna’nın kendilerinden beklediği büyümeye katkı sağlayabilmek için iki kilit konuda söz hakkı talep ediyor. İlki, ticari haklardan elde edilen gelirden daha adil bir pay almak. Şu anda yalnızca uydu takımları, kiraladıkları motosiklet başına sabit olarak 2.5 milyon Euro (toplamda 5 milyon Euro) alıyor.

İkinci konu ise, MotoGP’ye katılım sağlayan takımlara ait olan yarış haklarının mülkiyetiyle ilgili. Şu ana kadar bu hakların sahibi Dorna’ydı ve bunları takımlara genellikle beş yıllığına tahsis ediyordu. Bu tahsisin bir sonraki süresi 2026 sonunda bitecek. Takımlar ise bu grid haklarının yasal mülkiyetini ya da en azından bağımsız karar alma hakkı sağlayacak garantiler talep ediyor.

Üreticilerin bu adımı, MotoGP’nin sahibi Dorna’nın Liberty Media tarafından 4.3 milyar Euro’ya satın alınmasının hemen ardından geldi. Liberty Media, Formula 1’in de ticari haklarına sahip.

Satın alma sözleşmesinde, Ezpeleta’nın CEO olarak görevde kalmaya devam edeceği belirtilmişti. Padokta birçok kişi, şampiyonanın toplam gelirleri ile takımlara düşen paylar arasında net bir bağlantı olmadığını düşünüyor.

Liberty Media’nın MotoGP’yi satın alma niyeti kamuoyuna açıklandığından bu yana, bazı yatırım fonlarının bağımsız takımları satın alma ilgisi artmış durumda. Ancak şu an Dorna, her bir takımın değerini yaklaşık 20 milyon Euro olarak belirliyor. Bu miktar, grid haklarının Dorna’nın mülkiyetinde kalması nedeniyle yatırımcılar açısından zor açıklanabilir bir değer olarak görülüyor.

Bu yeni yapıyla, hem gelirlerin dağılımında daha adil bir sistem kurulması hem de grid girişlerinin yasal sahipliğinin takımlara geçmesi amaçlanıyor.

Dorna’nın ilk tepkisinin olumsuz olduğu aktarılırken, üreticiler Avusturya Grand Prix’sinde görüşmelere devam edilmesini umuyor. Uydu takımlar da bu girişimi destekliyor.

[Resim: 54322.3fe507ea.f1tr.com]

Bu gelişmeler, MotoGP’nin ticari haklarını elinde bulunduran Dorna’nın Liberty Media tarafından satın alınmasından kısa süre sonra geldi. Liberty Media, F1’in de sahibi konumunda. 4.3 milyar Euro’luk bu satın almanın ardından, bağımsız takımlara yatırım yapma isteği arttı.

Ancak Dorna’nın grid haklarını elinde tutması, takımların değerini yatırım fonları açısından tartışmalı hale getiriyor.

MotoGP takımları, tıpkı F1’deki gibi kendi kaderlerini belirleyebilecekleri ve gelirden daha fazla pay alabilecekleri bir yapıya geçmek için artık birlikte hareket ediyor. Bu adım, MotoGP’nin geleceğini derinden şekillendirebilir.

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
24/07/2025, 1:05

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  KTM: MotoGP Kadrosunda %50 Azalma, Performans Etkilenebilir sadmin 0 39 2 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Nicolo Bulega, 2025 MotoGP Sezonunun Kalanında Marc Marquez’in Yerini Alacak sadmin 0 24 3 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Mir: "Honda henüz MotoGP'de kazanmaya hazır değil" sadmin 0 22 5 saat önce
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1