play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 131
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 115
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 99
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 93
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 53
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 6| Puanı 48
#44 Lewis Hamilton
Sıra 7| Puanı 41
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 30
#31 Esteban Ocon
Sıra 9| Puanı 14
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 14
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 11| Puanı 9
#10 Pierre Gasly
Sıra 12| Puanı 7
#55 Carlos Sainz
Sıra 13| Puanı 7
#87 Oliver Bearman
Sıra 14| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 15| Puanı 6
#6 Isack Hadjar
Sıra 16| Puanı 5
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 17| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 18| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 19| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:246, Galibiyet:5
Mercedes | Sıra: 2
Puan:141, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 3
Puan:105, Galibiyet:1
Ferrari | Sıra: 4
Puan:94, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:37, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:20, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:14, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 8
Puan:8, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 9
Puan:7, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:6, Galibiyet:0
Formula1 Emilia Romagna GP 18 Mayıs 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 276
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İnceleme Yakın F1 tarihini değiştirebilecek bir teklifin hikayesi: Mercedes ile Ferrari arasında Hamilton-Alonso takası
20-02-2023, 23:09
sadmin
Patron
KONU:
198,877
MESAJ:
555,951
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Motor Sporları
Van der Mark: "WSBK tek...
Formula 1 Haberleri
Ferrari, SF-25 için pla...
Formula 1 Haberleri
Red Bull, McLaren'ın fr...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Formula 1 Miami GP | Pa...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Emilia Romagna GP Kime ...

Yorum: #1
Yakın F1 tarihini değiştirebilecek bir teklifin hikayesi: Mercedes ile Ferrari arasında Hamilton-Alonso takası

[Resim: 34140.eff0207a.f1tr.com]

2016 yılında İspanya'nın Cadena Ser adlı radyo kanalının 'El Larguero' isimli programına katılan Fernando Alonso, bu programda belki de F1'in yakın tarihini değiştirebilecek bir takas teklifini ortaya çıkarmıştı: 2014'te Ferrari'ye sunulan Lewis Hamilton- Fernando Alonso takası. Peki bu takas teklifi nasıl ortaya çıktı ve neden gerçekleşmedi?

Neredeyse her F1 taraftarı, pilot marketinde yaşanan gelişmeleri yakından takip eder ve yüksek profilli pilotların takım değiştirmesi her zaman ilgiyle karşılanır.

Bazı pilot transferleri vardır ki gerçekleşmesi durumunda F1 tarihini direkt olarak değiştirebilecekken son anda suya düşmüştür.

1996'da McLaren'ın Michael Schumacher'le görüşmesi ve neredeyse anlaşması, Hamilton'ın 2012'de Red Bull'la görüşmesi ya da Alonso'nun Red Bull'la birçok kez görüşmesi gibi.

Bu yazıda bahsedeceğimiz olay ise yukarıda yer alan ve sonuçlanamayan meşhur görüşmeler kadar ünlü değil ama onlar kadar ses getirebilecek bir teklif: 2014 yılında Mercedes'in Ferrari'ye Hamilton-Alonso takası sunması.


Olayı daha iyi anlayabilmek için 2014'ün yazına dönelim: Lewis Hamilton, Mercedes'le ikinci yılında ve takım arkadaşıyla şampiyonluk mücadelesi veriyor. Özellikle de Belçika Grand Prix'sinde Rsoberg ile Hamilton arasındaki temasın ardından iki takım arkadaşı arasındaki gerginlik ve Mercedes garajları arasındaki kamplaşma artmaya başlıyordu. Toto Wolff'un deyimiyle "Mercedes garajında 2 farklı takım çalışıyormuş" gibiydi.

Bazıları, Spa'daki temasın ardından Hamilton'ın ya da Rosberg'in 2014'ün sonunda takımdan ayrılabileceğini ve Mercedes'te 2015 için bir koltuğun açılabileceğini öne sürüyordu.

Buna ek olarak Alonso'nun kontratı 2014'ün sonunda bitiyordu ve doğal olarak, Mercedes-Alonso görüşmeleri olduğunu öne sürüyordu.

Alonso'nun da -takım arkadaşları arasındaki gerginlikten dolayı- 2014'ün sonunda Mercedes'te bir koltuğun boşalabileceğini düşündüğünü ve bu yüzden Mercedes'teki gelişmeleri yakından takip ettiği iddia ediliyordu.

[Resim: 34141.b4b1dae8.f1tr.com]

2014'ün sonunda sözleşmesi bitecek olan Alonso, Ferrari'de pek de mutlu değildi. Ferrari yeni V6 Turbo Hibrit motor döneminin ilk yılına çok kötü bir başlangıç yapmıştı ve aracın ne şasisi ne de güç ünitesi yarış galibiyetleri için mücadele edebilecek seviyede değildi.

Buna ek olarak Alonso ise ikincilikle biten son 4 yılın ardından hali hazırda yorgundu.Son 4 yılı ikinci bitirmek Ferrari'yi de yormuştu. Sonuçta F1'de kazanmak için bulunan bir ekip için ikincilik kabul edilebilir bir sonuç değildi. Yıl içerisinde özellikle İtalya Grand Prix'sinde yarış içinde takımı radyoda sertçe eleştiren Alonso ile takım arasındaki ilişki süper değildi.

Ferrari yine de Alonso'nun sözleşmesini 2019'a kadar uzatmak istiyordu ve taraflar 2014'ün yazında 5 kontrat uzatma görüşmelerine başladılar.

Fakat Alonso'nun geleceği hakkında birçok iddia ortaya atılıyordu ve bahsettiğimiz gibi Alonso'nun bir şekilde Mercedes'e geçmek istediği yönünde söylentiler bulunuyordu.

Bu söylentilerden biri ise direkt olarak Lewis Hamilton ile Fernando Alonso'nun takas edilmesiydi. Bu takasın gerçekleşmesi durumunda Hamilton 2015'te Ferrari'de sürecek, Alonso ise Mercedes pilotu olacaktı.

2014 yazında ortaya çıkan bu söylentiyi birçok kişi dikkate almamıştı ancak 2016'da 'El Larguero' isimli radyo programına katılan Alonso, bu takas görüşmesini doğruladı.

Sunucu: Mercedes'in takım patronu, Toto Wolff, 2014'te Ferrari'ye "Hamilton-Alonso" takası mı teklif etti?

Alonso: "Evet böyle bir teklifi vardı. O dönem şampiyonada ortaya çıkan koşullar nedeniyle böyle bir teklif ve fikir ortaya çıktı ancak Ferrari bu teklife sıcak bakmadı. Ferrari o noktada kontratımı 2019'a kadar uzatmak için benimle görüşüyordu ancak beni ikna edemediler ve ben de [2015 için] McLaren-Honda ile anlaştım."

"Hamilton'ın bu takas teklifinden haberi var mı bilmiyorum."

[Resim: 34142.8acb9a58.f1tr.com]

"Şampiyonadaki koşullardan dolayı" bu takasın ortaya çıktığını söyleyen Alonso, bu cümlesinde muhtemelen Mercedes pilotları arasındaki gergin şampiyonluk mücadelesinden ve gerginlikten bahsediyor.

Alonso'nun demeçlerinde dikkat çeken bir başka bölüm ise şu: "Bu tekliften Hamilton'ın haberi var mıydı bilmiyorum."

Bu tekliften Hamilton'ın haberi olmadığını düşünürsek, görüşmelerin pek de ileri gitmediğini tahmin edebiliriz diye düşünüyorum. Yine de bu takas gerçekleşseydi F1'in yakın tarihi nasıl değişirdi diye düşünmeden durmak pek mümkün değil.

[Resim: 34143.29899cfe.f1tr.com]

Düşünmeden geçemeyeceğimiz bir başka konu ise şu: Alonso, Ferrari'nin sözleşme uzatma teklifini kabul edip 2019'a Ferrari'de kalsaydı ne olurdu?

Alonso, Ferrari'nin sözleşme uzatma teklifini kabul etseydi 2017 ve 2018'deki araçlarla şampiyon olabilir miydi? Alonso'nun takımda kalması durumunda Vettel, hiç Ferrari'ye geçebilir miydi? Bu da üzerinde tartışılabilecek başka bir konu.

Şu an bakıldığında, McLaren-Honda tercihinin Alonso için ne kadar kötü sonuçlandığını görebiliyoruz. İkinci McLaren-Alonso döneminde Alonso genellikle gridin sonlarında mücadele etti. Alonso kalibresindeki bir pilotun gridin arkalarında yarışmasını izlemek eminim gerçek F1 taraftarlarının içini acıtmıştır.

Peki Alonso, neden Ferrari'nin 5 yıllık sözleşme uzatma teklifini kabul etmedi ve McLaren-Honda'ya gitmeyi tercih etti? Alonso, bu soruyu 2016'daki bir diğer radyo programında cevaplandırıyor.

"Ferrari'nin teklifini kabul etmeyerek McLaren'a gittiğim için pişman değilim."

"Ferrari'deki yıllarım çok iyiydi, güzel anılarım var. Orada geçirdiğim 5 yıl gerçekten unutulmazdı ve her pilotun bir gün Ferrari için sürebilmesini isterdim çünkü gerçekten eşi benzeri olmayan bir tecrübe."

"Ben, seçimlerimi sezgilerimi ve iç huzurumu kaynak alarak yapıyorum ki Ferrari'de artık iç huzurum yoktu. Çünkü yarıştan yarışa her şeyinizi vermek, zihinsel ve fiziksel olarak yorucuydu. Buna ek olarak 2019'a kadar orada kalsaydım, bu kariyerimi Ferrari'de bitireceğim anlamına gelirdi ve muhtemelen kariyerim bir daha kazanamadan biterdi."

"Dört yıl boyunca şampiyonayı ikincilikle bitirmek çok stresli, zihinsel ve fiziksel olarak çok zorlayıcıydı. Şampiyona ikincisiydik ama dışarıdan bir cenaze töreni gibi görünüyordu. Ferrari'deki insanlarla, taraftarlarla ve basınla konuştuğunuzda çok talepkâr olduklarını görüyorsunuz. Ferrari kazanmak için orada ve kazanamazsa biraz kaos yaşanıyor."

[Resim: 34144.6bf2c2bb.f1tr.com]

Alonso'nun "Kariyerimi muhtemelen bir daha kazanamadan bitirirdim." cümlesine bakacak olursak, İspanyol pilotun 2019'a kadar Ferrari'nin şampiyon olamayacağını tahmin ettiğini görüyoruz. 2023'e girdik ve bu tahminin doğru olduğunu görüyoruz, tabii 2017 ve belki de 2018'de işler biraz daha yolunda gitse şampiyonluklar gelebilirdi.

İspanyol pilot, buna ek olarak Ferrari şampiyon olamadığında ortaya çıkan "cenaze ortamından" bahsediyor ve Ferrari'de yarışmanın hem pist üstünde hem de pist dışında ne kadar stresli olduğunu vurguluyor.

Ferrari ile üst üste 4 yıl ikinci sırada bitiren Alonso, Ferrari'nin sonraki yıllarda da şampiyon olamayacağını düşünüyordu belki de birkaç yıl daha "şampiyon olamamış Ferrari atmosferinde" bulunmak istemedi.

Elbette sonuçları yorumlamak oldukça kolay ancak şu an bakıldığında, Ferrari'de kalma kararı şampiyon pilotun kariyeri için daha faydalı olurdu demekte bir beis görmüyorum.


[Resim: 34145.ddaaddc5.f1tr.com]

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
20/02/2023, 23:09

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Ferrari KÜMEYE, McLaren Dominasyonu SIKTI, Williams AÇILDI | F1-SEL Sohbet Sezon 2 - Miami GP sadmin 0 37 12/05/2025, 0:35
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Ferrari Neden Bir Türlü Kazanamıyor? sadmin 0 37 12/05/2025, 0:33
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Horner kovuluyor mu? | Ferrari'de süspansiyon sorunu! | Alpine'de büyük kriz! sadmin 0 39 12/05/2025, 0:31
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1