Red Bull’un Yeni Güç Ünitesi Hadjar’ın Beklentilerini Aştı: “İlk Yarış Zaferim Gelebilir”
Red Bull’un yeni pilotu Isack Hadjar, takımın kendi bünyesinde geliştirdiği ilk Formula 1 güç ünitesinin beklentilerinin “çok ötesinde” bir performans sergilediğini ve RB22 ile ilk grand prix zaferini kazanabileceğine dair güçlü bir inanca sahip olduğunu belirtti.
Red Bull, 2026 sezonu için geçilecek yeni teknik kurallar öncesinde Barselona’daki ‘ilk sürüş haftasında’ güven veren bir test başlangıcı yaptı. İkinci günün sonunda Hadjar’ın yaşadığı büyük kazanın ardından yeni parçaların beklenmesi nedeniyle zaman kaybedilse de, Red Bull-Ford Powertrains imzalı yeni güç ünitesi oldukça sorunsuz çalıştı; Hadjar yalnızca ilk günde 107 tur attı.
Ancak Red Bull, asıl dikkatleri Bahreyn’de düzenlenen ve tüm 11 takımın katılımıyla gerçekleşen ilk testte üzerine çekti. Rakipler, RB22’nin performansıyla ilgili çeşitli iddialarda bulundu. Mercedes CEO’su Toto Wolff, aracın düzlüklerde bir saniye daha hızlı olduğunu öne sürerken; Williams pilotu Alex Albon ise enerji yönetimi ve “güçlü” sürülebilirliğine dikkat çekti.
Testlerin ilk gününde medya karşısına çıkan Hadjar, bu olumlu izlenimleri pekiştiren açıklamalarda bulundu.
Hadjar, Red Bull’un ana takımıyla geçireceği ilk sezonu olacak 2026 yılına dair hedefleriyle ilgili soruya, “O ilk yarış galibiyeti gündemimizde. Aracımızın diğer takımlardan daha hızlı gelişmesini isterim, bu da çok keyifli olurdu,” yanıtını verdi.
Güç ünitesinin performansı sorulduğunda ise heyecanını gizlemekte zorlandı:
“Beklentilerimin çok ötesinde,” diyen Hadjar, “Geçen sezonun sonunda izlenimler çok olumlu değildi. Takım içinde de söylentiler vardı, tam anlamıyla memnun değillerdi. Ama Barselona’da ilk gün yaklaşık 110 tur attım. Üç yıl önce başlayan bir proje için bu gerçekten etkileyici,” ifadelerini kullandı.
Hadjar, Barselona testinin, sahip olduğu “pek çok şüpheyi” çok hızlı bir şekilde ortadan kaldırdığını da ekledi. Sezon içinde bazı sorunlar yaşanmasını “normal” olarak değerlendiren Hadjar, ilk yarış galibiyetiyle ilgili hisleri sorulduğunda ise net bir şekilde, “Evet,” dedi.
Hadjar’ın En Net Olduğu Anlar
Pilotların beden dili ve ses tonunun, söylediklerinden bazen daha çok şey anlattığını belirten Scott Mitchell-Malm, Hadjar’ın yüzündeki gülümsemeyi gizlemekte zorlandığını aktardı. Hatta bazı anlarda, Red Bull paketinin farklı yönleriyle ilgili konuşurken adeta keyifle sırıttığını ifade etti.
Mitchell-Malm, Hadjar’ın genellikle kısa ve dürüst yanıtlar veren bir isim olduğunu vurguladı. Sezonun bu kadar başında, sıralama ve beklentilerle ilgili birçok bilinmez varken ve diğer pilotlar temkinli davranırken, Hadjar’ın bu kadar açık konuşması dikkat çekti. Güç ünitesinin beklentileri aştığını, takım içinde de şüpheler olduğunu ancak bunların Barselona’da tamamen ortadan kalktığını söylemesi, Red Bull’un Bahreyn’deki güvenilir performansıyla birleşince, beklentileri yükseltti.
Mitchell-Malm ayrıca, Red Bull’un her şeyi sıfırdan başlatıp bu noktaya gelmesinin büyük bir başarı olduğunun altını çizdi.
Vites Küçültme ve Sürüş Davranışı
Hadjar, güç ünitesinin vites küçültme davranışlarının ve bunun araca etkisinin de oldukça iyi olduğunu belirtti. Red Bull’un, mümkün olduğunca fazla vites küçültüp birinci vitese kadar inme eğiliminde olduğunu, hayatında hiç bu kadar çok birinci vites kullandığını söyleyen Hadjar, vites küçültme sürecinin son derece akıcı gerçekleştiğini ifade etti.
Diğer pilotların ise araçlarını kontrol etmekte zorlandığı gözlemlenirken, Hadjar’ın özellikle perşembe öğleden sonra arka tarafın kaymasını ve dengesizliği kontrol edip bunu viraj dönüşlerinde iyi bir rotasyona çevirmede önemli ilerleme kaydettiği belirtildi.
Tüm bu olumlu tablo, Melbourne’deki sezon açılışına kadar değişebilir. Ancak Hadjar’ın bu kadar kendinden emin konuşması, olumlu izlenimlerinin pist üstündeki ilk işaretlerle de desteklenmesi, Red Bull’un şu ana kadar ortaya koyduğu gelişimden ne kadar memnun olduğunu ve ne kadar iyi bir noktada olduğunu gösteriyor.
trf1.net