play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 423
#33 Max Verstappen
Sıra 2| Puanı 421
#81 Oscar Piastri
Sıra 3| Puanı 410
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 319
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 242
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 156
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 150
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#55 Carlos Sainz
Sıra 9| Puanı 64
#14 Fernando Alonso
Sıra 10| Puanı 56
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 11| Puanı 51
#6 Isack Hadjar
Sıra 12| Puanı 51
#87 Oliver Bearman
Sıra 13| Puanı 41
#31 Esteban Ocon
Sıra 14| Puanı 38
#30 Liam Lawson
Sıra 15| Puanı 38
#18 Lance Stroll
Sıra 16| Puanı 33
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 33
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 22
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 0
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:833, Galibiyet:14
Mercedes | Sıra: 2
Puan:469, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 3
Puan:451, Galibiyet:8
Ferrari | Sıra: 4
Puan:398, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:137, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:92, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:89, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:79, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:70, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:22, Galibiyet:0
Formula1 Avustralya GP 8 Mart 2026

Yorum: 0 | Görüntüleme: 86
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Honda ve Audi, 2026 motor kurallarının değişimine karşı çıkmış
12-04-2025, 02:08
sadmin
Patron
KONU:
208,074
MESAJ:
565,922
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Vowles: "Mercedes'in ya...
Formula 1 Haberleri
İkinci Formula 1 Filmi ...
Formula 1 Haberleri
McLaren, Norris’in F1 Ş...
Formula 1 Haberleri
2026 Bahreyn Sezon Önce...
Formula 1 Haberleri
Verstappen, 2026 Bahrey...

Yorum: #1
Honda ve Audi, 2026 motor kurallarının değişimine karşı çıkmış

[Resim: 50078.6b109e65.f1tr.com]

Bahreyn’de yapılan önemli toplantıda, Formula 1’in gelecekteki motor düzenlemeleri masaya yatırıldı. Cuma sabahı gerçekleştirilen görüşmede, 2026 yılında yürürlüğe girecek olan yeni motor kuralları onaylanırken, uzun vadede V10 motorların geri dönüşü olasılığı da gündeme geldi.

Toplantı, Uluslararası Otomobil Federasyonu Başkanı Mohammed Ben Sulayem’in başkanlığında gerçekleştirildi. Masaya ilk kez V10 motorlara dönüş fikrini koyan kişi de yine Ben Sulayem oldu. Görüşmelerde yalnızca hâlihazırda Formula 1’de yer alan motor üreticileri değil, 2026 yılında spora katılacak olan Audi ve 2028’de girmesi beklenen Cadillac da yer aldı.

Audi CEO’su Gernot Döllner ve Honda HRC Başkanı Koji Watanabe gibi önemli isimlerin de hazır bulunduğu toplantıya, Mercedes CEO’su Ola Källenius ise Almanya’dan çevrim içi olarak katıldı.

Toplantıda özellikle Audi ve Honda, 2026 yılında yürürlüğe girecek olan hibrit motorların ömrünün kısaltılmasına karşı olduklarını açıkça ifade etti.

[Resim: 50079.2d611dff.f1tr.com]

Çünkü her iki üretici de Formula 1'e bu yeni hibrit düzenlemeler sayesinde dahil olma kararı almıştı. Bu nedenle, 2026 düzenlemelerinde herhangi bir erken değişiklik yapılması şu an için mümkün görünmüyor. Bu durum, V10 motorların kısa vadede spora geri dönme ihtimalini zayıflatıyor.

Red Bull Takım Patronu Christian Horner, Sky Sports F1’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"FIA Başkanı ile çok yapıcı ve samimi bir toplantı gerçekleştirdik. Başkan, motorların bir sonraki nesli hakkında bizlerden geri bildirim istedi. Elbette 2026 için alınan kararlar değiştirilmeyecek. Ama biraz daha ileriye baktığımızda, Formula 1 için en doğru yol ne olmalı? 2028 gibi yakın bir tarihte bu değişiklikleri yapmak neredeyse imkânsız. Şu anda yapılan bir keşif çalışması. Bundan sonra üreticiler FIA'ya bilgi sunacak. Toplanan bilgiler ışığında süreç şekillenecek."

[Resim: 50080.13034ccc.f1tr.com]

Mevcut kuralların ömrü 2031 yılına kadar sürecek şekilde planlanmış durumda. Bu tarihten önce değişiklik yapılabilmesi için, altı mevcut üreticinin en az dördünün onayı gerekiyor. Ancak şimdilik böyle bir çoğunluk oluşmuş değil.

FIA tarafından yapılan yazılı açıklamada da 2026 kurallarının korunmasının önemi vurgulandı. Açıklamada, bu kurallar sayesinde spora yeni üreticilerin çekildiği ve sürdürülebilirliğe büyük önem verildiği belirtildi.

Bununla birlikte, Federasyon motor geliştirme maliyetlerini düşürmek ve günümüzdeki karmaşık yapıyı sadeleştirmek için geleceğe yönelik farklı motor senaryolarını da değerlendirmeye aldı. Ancak hangi formül tercih edilirse edilsin, gelecekteki motorlarda hibrit bir yapı mutlaka olacak.

Yani içten yanmalı motorlarla birlikte elektrikli güç ünitesi çalışmaya devam edecek. Motorsport.com’un daha önce duyurduğu üzere, bu sistemlerin içinde KERS teknolojisinin yeniden kullanılması da gündeme gelebilir.

Toplantıda yalnızca V10 motorların dönüşü konuşulmadı. Aynı zamanda, 2026’da başlayacak yeni motor döneminde performans farklarının nasıl dengeleneceği konusu da gündemdeydi. 2014 yılında Mercedes’in büyük üstünlük kurması gibi bir senaryonun tekrar yaşanmaması için bazı önlemler tartışıldı.

Bu önlemler arasında, motor üreticilerinin sezon içinde güncelleme yapmalarına izin verilmesi gibi fikirler yer aldı. Böylece motorlar sezon başında homologe edilip dondurulmak yerine, bütçe sınırları içinde geliştirilebilecek. Bu sayede performans farklarının daha kısa sürede kapanması sağlanabilir.
RA621H, unità di potenza Honda F1 2021

[Resim: 50081.0707552a.f1tr.com]

Christian Horner bu konuyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: "Kurallar değiştiğinde performans farklarının oluşması neredeyse kaçınılmaz. Bu sabahki toplantının ana gündem maddelerinden biri de bu farkların ne kadar hızlı kapanabileceğiydi. Bütçe sınırımız var. Belki motorları dondurmaya gerek yoktur. Belki motorları bu bütçe sınırları içinde güncelleyerek takımların birbirine yaklaşmasını sağlayabiliriz."

"Sanırım hepimiz birbirine yakın araçlarla yarışmak istiyoruz. 2014’te yaşananları tekrar görmek istemiyoruz. Bu aynı zamanda özellikle spora yeni katılan üreticilerin geride kalmaması için de önemli bir fırsat."

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
12/04/2025, 2:08

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  2026 Bahreyn Sezon Öncesi Testleri: İlk Gün Sabah Seansı Sonuçları Açıklandı sadmin 0 123 8 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Verstappen, 2026 Bahreyn F1 testlerinin ilk sabah seansında liderliği aldı sadmin 0 97 8 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Jenson Button: Hamilton, 2026’da F1’de Eski Formuna Kavuşacak sadmin 0 114 8 saat önce
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2026

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1