play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 357
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 356
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 321
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 258
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 210
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 146
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 97
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 9| Puanı 41
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 39
#55 Carlos Sainz
Sıra 11| Puanı 38
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 37
#87 Oliver Bearman
Sıra 13| Puanı 32
#18 Lance Stroll
Sıra 14| Puanı 32
#31 Esteban Ocon
Sıra 15| Puanı 30
#30 Liam Lawson
Sıra 16| Puanı 30
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 28
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 20
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 19
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:713, Galibiyet:13
Ferrari | Sıra: 2
Puan:356, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 3
Puan:355, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 4
Puan:346, Galibiyet:5
Williams | Sıra: 5
Puan:111, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:72, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:69, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:62, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:60, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:20, Galibiyet:0
Formula1 Brezilya GP 9 Kasım 2025

[Formula 1 Brezilya 8 Kasım 2025 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Brezilya GP 7 Kasım sprint sıralama turlarını izle canlı internetten]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 782
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2017'de araçlar nasıl olacak?
11-12-2015, 12:29
sadmin
Patron
KONU:
203,632
MESAJ:
561,277
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Mercedes, Russell ile F...
Formula 1 Haberleri
Vowles, Albon’un Willia...
Formula 1 Haberleri
Ferrari, Hamilton’ın 20...
Formula 1 Haberleri
Wolff’tan Michael Masi’...
Formula 1 Haberleri
Szafnauer: Verstappen’i...

Yorum: #1
2017'de araçlar nasıl olacak?

[Resim: 8619.bd529347]

Sezonun geçen hafta bitmesi ile şimdiden 2016 yılınının gelmesini sabırsızlıkla beklediğimiz bugünlerde F1 camiasında en çok konuşulan konuların başında 2017 yılında yapılacak olan ve araçların görünümlerini büyük ölçüde değiştirecek kural değişiklikleri geliyor.

2015 sezonunu geçen hafta yapılan yarışla geride bıraktığımız ve heyecanla 2016 sezonunun başlamasını beklediğimiz bugünlerde gelecek sezon ile ilgili önemli haberleri siz okuyucularımıza elbette manşetten vermeye devam ediyoruz.

Fakat 2016 için geçerli olmasa da 2017 sezonunda yürürlüğe girecek ve araçlarda hem görünüm hem de aerodinamik olarak büyük değişikliklere sebep olacak kuralların da en az 2016 sezonu gelişmeleri kadar merakla takip edilmesi sebebiyle bir sene ileriye atlayıp sizlere 2017 yılında pistlerde göreceğimiz araçlarla ilgili özel bir haber hazırlamaya karar verdim.

Yapılacak olan bu değişikliklerin sebeplerini kısaca inceledikten sonra teknik detaylara girip 2017 araçlarının profilini kafanızda oluşturmayı diliyor ve haberime başlıyorum.

Keyifle okumanız dileğiyle...

[Resim: 8620.a35c86a3]



2017 ARAÇLARI NEDEN BU KADAR FARKLI ?

2017 yılı araçlarında bir anda bu kadar büyük değişikliklere gidilmesinin en büyük iki sebebi sporda iki yıldır süren Meredes hegemonyasının biraz kırılmak istenmesi ve araçların düşük hızlarının arttırılması olarak öne çıkıyor.

Üstelik araçların son yıllarda görünüş olarak oldukça çirkinleştiğini düşünen FIA yetkilileri F1 araçlarını çocukluğumuzda duvarlarımızı posterleri ile süsledikleri güzelliklerine geri döndürmeyi ve agresif bir çizgiye sahip olan bu yeni araçlar ile estetik olarak fanların gönlünü feth etmeyi amaçlıyorlarlar.

2017 ARAÇLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Görünüm olarak bu senenin araçlarıyla karşılaştırdığımızda (seneyede görüntü pek farklı olmayacak ) pek çok alanda değişikliğe gidileceğini açık bir şekilde görebiliyoruz. Bu değişikliklere detaylıca baktığımızda lastik büyüklükleri, ön kanat, arka kanat ,aracın boyutları, yan hava gerişleri ve diğer bazı parçaların tasarımlarının değişmesi ile topyekün bir yeniliğin yapılacağını çok net bir şekilde görebiliyoruz.

[Resim: 8621.b333a950]

Aracı görsel olarak incelemeye başladığımızda dikkatimizi çeken ilk şey elbette çok daha agresif bir tasarıma sahip olan yeni iç bükey şekilli ön kanat oluyor. Üstelik bu ön kanat tasarımı sadece agresif bir görünüme sahip değil aynı zamanda eskiye oranla çok daha uzun bir yapıda olduğu göze çarpıyor.

[Resim: 8622.9314306c]

Bu durumun sebebi ise agresif görünümlü araçların piste yer almasının istenmesi ve yapılan diğer değişiklikler yüzünden pek çok özelliğinin değişmesi sebebiyle aracın yoldaki dengesinin ancak daha büyük bir ön kanatla sağlanabilecek olması gerçeği olarak görülüyor. Duruma matematiksel verilerle baktığımızda ise yeni ön kanadın uzunluğunun 80 cm'den 90 cm'ye çıktığını fakat yüksekliğinin ise 80 cm ile sınırlandırıldığını görüyoruz.

Aracın özelliklerine incelemeye devam edersek boyutu arttırılmış arka lastikler gözümüze çarpan bir diğer detay olarak öne çıkıyor. Eskiye oranla 32.5 cm'den 40 cm uzunluğa çıkan arka lastik uzunluğu araca pistte daha fazla yol tutuşu elde etme imkanı sağlıyor ve agresif görüntüyü bir üst seviyeye taşıyor.

[Resim: 8623.a8147e3c]

İki araca arkadan baktığımızda ise gözümüze çarpan ilk şey arka yüksek kanadın komple gittiği ve yerine daha geniş ama çok daha alçak bir kanat tasarımının geldiğini görüyoruz.

Tabiki arka kanadın aşağılara inmesi ile difüzör ve aracın arkasındaki pek çok diğer parçanın da konumu değişiyor ve araç arkasındaki alan topluca yere daha yakın bir hale geliyor.

Yapılan bu değişikliğin en büyük sebebi ise genişleyen lastiklerden elde edilecek olan fazladan itiş gücünün yüksek hızlarda aracı aşırı dengesiz hale getirmesinin önüne geçmek olduğu görülüyor.

[Resim: 8624.80710326]

Profile yandan baktığmızda ise aracın her iki yanında bulunan hava kanallarının yanına yerleştirilmiş sidepod (yan kanatçıklar) şeklinin değiştiğini ve bu kanatçıkların artık hem daha uzun hemde açılı bir şekilde araca konumlandırıldığını görüyoruz. Bu değişikliğin sebebinin ise aracın önünden gelen havanın arka kanada daha az bir sürtünmeyle iletilmesi ve araç hızında artışa gidilmesi olduğu söyleniyor.

[Resim: 8625.642e71d0]

Son olarak aracın genel boyutlarını incelediğimizde araç eskiye göre hem daha uzun hemde daha geniş olacağı için aracın arka kısmında çok daha fazla alan olacağı ve bu fazla alanın takımlar tarafından 2016'ya oranla çok daha fazla yol tutuşu elde etmek için kullanılıcağına kesin gözüyle bakılıyor. Geniş lastikler ve daha fazla yol tutuş sayesinde araçların tur başına 4 ila 6 saniye hızlananıp geçtiğimiz senelerdeki düş hız sorunlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

[Resim: 8626.c82fddad]



DİĞER DETAYLAR VE TASARIMDAKİ EKSİKLİKLER

Tüm bu saydığım ana detayların dışında şasilerin altındaki hava kanalları, ön kanat üstündeki aerodinamik parçacıklar, ön lastik boyutundaki artış ve birkaç diğer konudada ufak tefek diğer değişikliklerin yapılacağı görülüyor.

Yapılacak olan bu büyük değişikliklerin sonuncunda araçların hızlanmasını ve kavuştukları yeni görünümü onaylamış olsamda hala aşırı kompleks yapıda tutulan ön kanat tasarımında neden ısrar edildiğini gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum.

Yüksek detaylı ön kanat tasarımları Formula 1'de yer almaya devam ettikleri sürece araçların birbirlerin geçerken yaşadıkları sorunlar değişmeyecek ve arkadan gelen araç öndeki aracın oluşturduğu hava akımı yüzünden müthiş miktarda yol tutuş kaybedecektir. Bu kayıpta direkt olarak araçların birbirlerini geçebilme kapasitesini düşürecek ve yarışların zevkini düşüren bir unsur olarak Formula 1'de yer almaya devam edecektir.

Yıllar boyu Kers, Drs farklı tipte lastik kombinasyonları gibi çeşitli fikirlerle geçişleri arttırmayı amaçlayan FIA yetkillilerinin ısrarla neden detaylı ön kanat tasarımı fikrinden vazgeçmediklerini ve araçlardaki ön kanatları basite indirgeyip geçişlerin artmasına katkı sağlamadıklarını anlamakta ciddi anlamda güçlük çekiyor fakat her şeye rağmen yapılacak bu değişiklikleri desteklediğimide belirtmek istiyorum.

Bahsi geçen önemli parçaların ve diğer eklentilerin açık bir şekilde resmediliği aşağıdaki videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.



HABERİN SONU

Umit ediyorumki bu haberle birlikte araçlarda yapılacak olan değişiklikler hakkında genel bilgi sahibi olmuş ve araçların olası yeni görüntülerini kafanızda canlandırabilecek konuma gelmişsinizdir. Tekrardan yeni bir özel haberda buluşmak dileğiyle şimdilik sizlere hoşçakalın diyor ve her zaman olduğu gibi değerli yorumlarınızı bizlerle paylaşmanızı temenni ediyorum.

Teşekkürler

Buğra Sezer


11/12/2015, 12:29

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Max Verstappen YİNE KAZANABİLİR Mİ? | Meksika GP'de TEMPOLAR Nasıl Olabilir? sadmin 0 155 23/10/2025, 0:16
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Dünya Şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu CNN TÜRK'te! Milli Motosikletçi Nasıl 3. Kez Şampiyon Oldu? sadmin 0 78 21/10/2025, 23:34
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Max Verstappen KAZANMAK İSTİYOR! | Amerika GP'de TEMPOLAR Nasıl Olabilir? sadmin 0 127 16/10/2025, 1:05
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1