play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 51
#16 Charles Leclerc
Sıra 2| Puanı 47
#11 Sergio Perez
Sıra 3| Puanı 46
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 40
#81 Oscar Piastri
Sıra 5| Puanı 28
#4 Lando Norris
Sıra 6| Puanı 27
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 20
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 8
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 12| Puanı 4
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:97, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 2
Puan:93, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:55, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 4
Puan:27, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 5
Puan:26, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:4, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 7 Nisan 2024

Yorum: 0 | Görüntüleme: 85
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yorum Formula 1 - 2022 Monza GP’si Değerlendirmesi
13-09-2022, 22:15
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
184,436
MESAJ:
539,460
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Motor Sporları
Çevre İçin Start Alıyor...
Formula 1 Haberleri
Frederic Vasseur: "Sain...
WRC
2024 Safari Rallisi önc...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari'nin Red Bull'u ...
MotoGP
Miller: "Keşke ben de K...

Yorum: #1
Formula 1 - 2022 Monza GP’si Değerlendirmesi

[Resim: 43531.eb8a94bd.f1tr.com]

Monza GP'si bolca geçişin yaşandığı keyifli bir yarıştı. Bu yazımda yarışın görünen ve gözden kaçabilecek konularını yazdım.

Merhaba,

İki haftalık aradan sonra aranızdayım. Bu haftayı Monza GP’sini değerlendirmeye ayırmak istiyorum. Tifosilerin, hatta İtalyanların festivali olması beklenen Monza bizleri şaşırtmayan sonuçla bitti. Yarıştan sonra pilotlarını podyumda gören Tifosiler güzel görüntüler ortaya koysa da biraz buruk olduklarını kabul etmek lazım.

Her şeye rağmen güzel bir yarışa sahne olan tarihi Monza’yı değerlendirelim.

Selamlar,

Fırat Keskin

[Resim: 43532.0134242c.f1tr.com]

Tifosiler için güzel başlayan hafta sonu çok parlak bitmedi. Bunun kendilerine bağlı olan olmayan nedenleri vardı.

Hafta sonu Tifosiler’in istediği gibi başlamıştı. Yarış bile bir noktaya kadar Tifosiler için görsel şölen gibiydi. Leclerc iyi startı sonrasında liderdi. Sainz ise motor cezası nedeniyle son sıralardan başlamasına rağmen olağanüstü yarış temposuyla hızla puan alacağı noktaya kadar çıkmıştı. Ancak bir noktadan sonra işler tersine döndü. Şimdi yarış neden beklentilerden uzak sona erdi soru cevaplarla anlamaya çalışalım.

[Resim: 43533.6ee46e9d.f1tr.com]

Ferrari ve Red Bull'un Savaşı

Ferrari ve Red Bull sıralamalarda ve yarışta farklı karakterlere büründü.

Ferrari’nin yarışı kazanacak temposu var mıydı?

Yoktu. Sezonun önceki yarışlarında Ferrari son hız anlamında Red Bull’un gerisindeydi. Monza’da sıralamalardaysa Ferrari takımı düzlük hızlarında Red Bull ile aynı seviyedeydi. Ferrari’nin yüksek son hıza sahip olması ve pole derecesini alması Tifosiler’e umut vermişti. Çünkü Monza’da en önemli parametre son hızdır. Ancak arka planda her iki Ferrari pilotu da yarış tempolarının yeterli olmadığını biliyorlardı. Antrenmanlardan sonra Sainz, “Şu anda hızlıyız ama tempomuz yarış kazanmak için yeterli değil.” dedi. Leclerc de benzer ifadelerle durumu özetledi. Sonuç olarak Ferrari pilotları yüksek son hızlarına ve sıralamaya rağmen umutlu değildi.

Bunun gerekçesi netti: Red Bull daha büyük arka kanatlara sahipti. Buna rağmen Ferrari ile benzer düzlük hızlarına ulaşmışlardı. Yani Red Bull düzlük hızı kaybetmeden daha yüksek yere basma kuvvetine sahipti. Bu araç kurulumu, onlara ikinci sektörde avantaj olarak dönecekti. Monza’da ikinci sektör, nispeten daha fazla yere basma kuvveti isteyen, bu nedenle lastikleri en çok aşındıran sektördür. Çünkü bu sektörde yer alan orta hızlı ve hızlı virajlarda araçlar lastiklerinin üzerinde daha fazla kayar. Yüksek yere basma kuvveti lastiklerin daha iyi ısınmasını sağlar. Böylece lastikler daha çabuk yumuşar ve daha iyi yol tutar. Ayrıca araçlar lastiklerin üzerinde kaymadığı için lastik aşınması da daha az olur.

Red Bull’un yarış temposundaki avantajı lastik aşınmasıydı. Red Bull, düzlük hızından çok fazla feragat etmeden daha yüksek yere basma kuvveti kurulumuyla lastiklerini korudu.

Ferrari yarışı kazanabilir miydi?

Red Bull’un avantajına rağmen Ferrari yarışı kazanabilirdi. Eğer yarışa yedinci sıradan başlayan Verstappen yarışın başlarında bu kadar çabuk sıra kazanamasaydı, yarışın seyri değişebilirdi. Öndeki arabaların arkasında kaybedeceği zaman Ferrari’ye yarışı kurtarması için gerekli farkı yaratmasını sağlayabilirdi. Ancak hem Red Bull çok iyi araba hem de Verstappen çok yetenekli pilot. Verstappen iyi startın ardından temiz geçişlerle Leclerc’in ardından ikinci sıraya yerleştiğinde henüz 5. turdu.

Böylece yarışın kaderi de çizilmiş oldu.

Ferrari’ye yarışı kazanabileceği ikinci şans ise yarışın sonunda kırmızı bayrakların sallanmasıyla gelebilirdi. Eğer Ricciardo’nun aracı arızalandığında güvenlik aracı yerine kırmızı bayrak sallansaydı Ferrari’nin kazanmak için bir şansı olabilirdi. Çünkü Ferrari tek turda daha iyi arabaydı. Start ile birlikte Leclerc liderliği alabilir, sonrasındaki 3 turda Verstappen’ı arkasında tutabilirdi.

Bu iki senaryo dışında Ferrari’nin kazanma şansı yoktu.

Russell’ın yarıştan önce yapılan röportajda, “Verstappen muhtemelen en geç 19. turda liderliği alır, biz de geride kalan pozisyonlar için savaşırız.” sözü de aslında beklentinin ne yönde olduğunu gösterir nitelikteydi.

Ferrari’nin stratejisi doğru muydu?

Bazı kararlar yarış bittikten sonra çok yanlış gibi görünebilir. Kararları yarıştan sonra değerlendirmek o nedenle bazı senaryolarda yanlış olabilir. Ferrari’nin pit stratejisi de bunlardan biriydi. Pek çok izleyiciye yanlış gibi görünen strateji yarışın içinde değerlendirildiğinde strateji çok yanlış değildi.

[Resim: 43534.c3c9a33d.f1tr.com]

Strateji yanlış değildi çünkü: Ferrari lastiklerini Red Bull’dan hızlı aşındırıyordu. Sanal güvenlik aracı, Red Bull’un lastik kullanımından çekinen Ferrari takımına çift pit stratejisine dönebilme adına fırsat sundu. Ferrari takımı sanal güvenlik aracında pit yaparak standart pit stoplara göre 6,5 – 7 saniye kazanmayı umdu. Az bir süre değil.

Fakat yarış sırasında bir şanssızlık yaşandı. Leclerc pite girdiği anda yarış direktörü sanal güvenlik aracı periyodunu bitirdi. Yarış, Leclerc henüz pitteyken normal temposuna döndü. Böylece Ferrari beklediği zaman avantajını yakalayamadı.

Buna Red Bull’un ve Verstappen’ın ilk stint boyunca lastiklerine çok iyi davranması eklenince Ferrari’nin taktiği olduğundan kötü göründü.

Mercedes’in stratejisi doğru muydu?

Açıkçası motor gücünün ön planda olduğu pistlerde Mercedes için Ferrari erişilmez bir durumda. Red Bull ise erişilmezden de öte. Bu nedenle Mercedes’in tek umudu rakiplerinin lastiklerinin aşınmasını ummaktı. Bu nedenle Russell'ın ilk pitinde sert lastiğe geçerek yarışın sonlarında rakiplerinin lastiklerinin aşınmasını beklemekten başka çaresi yoktu. Ama Ferrari’nin çift pit stratejisi ve sonlarda gelen güvenlik aracı Mercedes’in stratejik beklentilerini görmemizi engelledi. Kişisel görüşüm, güvenlik aracı çıkmasa bile Mercedes’in stratejisinin tutmayacağı yönünde. Çünkü yarışın başlarında, araçlar ağır yakıt yüküne sahipken bile lastik aşınması sınırlıydı. Ama yine de arka sıralardaysanız, yarışı kazanmak için rakiplerden farklı stratejiler denemek normal karşılanmalı.

Öte yandan Hamilton’ın stratejisi de doğruydu. Orta hamur yarış içinde güvenlik aracı gibi durumlarda stratejik esneklik sağlar. Bu nedenle özellikle arka sıralardan başlayan pilotlarda orta hamur tercih edilen bir stratejidir. Tabii hava çok soğuk değilse. Bu doğrultuda Mercedes de Hamilton’ı orta hamurla piste gönderdi. Hamilton’ın bir sıra önünden başlayan Sainz süratle üst sıralara tırmanırken Hamilton uzun süre lastiklerini ısıtmak üzere ikili mücadelelerden kaçındı. Lastikleri beklediği yol tutuşa ulaşınca da süratle üst sıralara tırmanmaya başladı. Tek pitini 33. turda yaptı. Pitte taktığı yeni yumuşak hamurla yarışı Sainz’ın bir sıra arkasında bitirdi.

Yarışın güvenlik aracının arkasında bitmesi doğru muydu?

Kısmen. Ricciardo’nun aracı pist üzerinde kaldığında hakemler duruma geç müdahale etti. Geç müdahale eleştirilmelidir. Fakat geç gelmesine rağmen güvenlik aracı piste çıkarıldı ve süreç doğru olarak ilerledi.

[Resim: 43535.dbe96645.f1tr.com]

Burada benim kişisel görüşüm kırmızı bayrak sallanması yönündeydi. Kurallar gereği kırmızı bayrak, pist bloke edildiğinde (mesela yarış dışı kalan araç pisti bloke edecek pozisyonda kaldıysa) sallanır. Kurallarda yazmasa da geçmişte pistin bloke olmadığı durumlarda da kırmızı bayrakların sallandığını gördük. Örneğin uzun süren bariyer tamiratlarında. Bir kaza sonrası bariyer tamiratları sırasında tamiri gerçekleştiren görevliler pist üzerinde olduklarında ve/veya piste yakın olduklarında kırmızı bayrak sallanır. Burada böyle bir durum söz konusuydu bence. Ricciardo’nun aracını kaldırmak isteyen vinç pistin üzerindeydi. Aracı vince bağlamak isteyen görevliler de o noktadaydı. Bu durum ciddi bir tehlike arz ediyordu. O nedenle de olması gereken uygulama kırmızı bayrak olmalıydı. Yarış sırasında akıllara hemen Jules Bianchi’nin kazası ve vefatı geldi. Pistteki vincin, güvenlik aracı altında hızlar düşükken dahi ciddi anlamda risk oluşturduğunu yarış kontrolün de biliyor olması lazım. Hemen kırmızı bayrak sallanmalı, pist temizlendikten sonra son 4 turun durarak start ile başlatılması gerekirdi. Böylece araçlar ve pilotlar için tam anlamıyla güvenlik sağlanmış olurdu. Ayrıca daha heyecanlı bir yarış finali seyrederdik.

Yine de yarış kontrol kuralları tam uyguladı diyebiliriz. Onları kuralları doğru uyguladıkları için eleştiremeyiz. Hakemler kuralların emrettiği diğer güvenli yolu seçti. Diğer güvenli yol; pist tam temizlenmeden ve tur yemiş araçların yedikleri turu geri almadan yarışın başlatılmamasıydı. Bu süreç de kurallar dahilinde işletildiği için hakem heyetini kutlamak lazım. Böylece tarihte pek çok defa olduğu ve kuralların emrettiği şekilde yarışın güvenlik aracının arkasında bitebileceğini tüm izleyiciler görmüş oldu.

SONUÇ

[Resim: 43536.aee951ce.f1tr.com]

Nyck de Vries'in Performansı Nasıl Değerlendirilmeli?

Paralı sürücüler yarıştırmanın yanlışlığı üzerine kısa bir yorum.

Nyck de Vries Formula 2’de ve Formula E’de şampiyon olmuş başarılı bir pilot. Şimdiye kadar hayatta kendisine sunulan şansların tamamını iyi değerlendirmiş olması da onun kalitesini gösteriyor. Şimdiye kadar koltuk bulamamasını tamamen sporun adaletsizliğine bağlayabiliriz.

Paralı pilotlar (pay driver) Formula 1’de daha başarılı olabilecek pilotların kaderleriyle oynamaya devam ediyor. Bütçe sınırları getirilmesiyle takımların bu tip gelirlere daha az ihtiyaç duyacağı, böylece adaletin sağlanacağı düşünülüyordu. Fakat olmadı.

Geçen sezon Toto Wolff, Nyck’i Williams’a önerdi. Toto’nun öncelikli hedefi onu Latifi’nin yanına yerleştirmekti. Ancak Williams o koltuğa Red Bull sponsorlu (yine bir nevi paralı pilot) Albon’u yerleştirince planı suya düştü. Toto daha sonra Latifi’nin yerine Nyck’i önerdi. Fakat bu planı da gerçekleşmedi. Williams takımı pilotlarını bir gider kaleminden ziyade gelir kalemi olarak görüyor. Bu felsefe spordaki kaliteli pilot sayısını azaltır.

Ancak bu hafta sonu gösterdi ki doğru pilotlara yatırım yapıldığında pilotlar kendilerine ödenen ücretlerin fazlasını takımlarına kazandırabilir. Her alınan puan takımlara gelir anlamında geri dönüyor. Monza’da Latifi puan alamazken Nyck takımına 2 puan getirerek bu teoriyi doğruladı.

Yarıştan sonra Williams CEO’su Capito, “Nyck’i uzun yıllardır tanıyorum. Bu performansı beni şaşırtmadı, iyi olacağını biliyordum.” diyerek pilot tercihlerine tüy dikmiş oldu. Umarız Williams en kısa sürede Nyck ile sözleşme imzalar.

Monza’ya özel biraz uzun bir yarış değerlendirmesi oldu. Ben de iki haftadır yazmadığım için biraz fazla açılmış olabilirim. Bir sonraki yarış Singapur’da. O yarıştan önce yarışa hazırlık yazısında görüşmek üzere.

FiratKeskinF1



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
13/09/2022, 22:15

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum SAINZ KAZANDI, VERSTAPPEN DNF OLDU! Avustralya yarış değerlendirmesi! sadmin 0 86 25/03/2024, 1:46
Son Mesaj: sadmin
  Yorum 2024 F1 Avustralya GP | Serhan Acar & Caner Eler ile Formula 1x1 #03 sadmin 0 86 25/03/2024, 1:45
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Formula 1 Avustralya GP 2024: Ferrari'nin Zaferi, Verstappen'in Frenleri sadmin 0 82 25/03/2024, 1:44
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1