play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 423
#33 Max Verstappen
Sıra 2| Puanı 421
#81 Oscar Piastri
Sıra 3| Puanı 410
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 319
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 242
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 156
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 150
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#55 Carlos Sainz
Sıra 9| Puanı 64
#14 Fernando Alonso
Sıra 10| Puanı 56
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 11| Puanı 51
#6 Isack Hadjar
Sıra 12| Puanı 51
#87 Oliver Bearman
Sıra 13| Puanı 41
#31 Esteban Ocon
Sıra 14| Puanı 38
#30 Liam Lawson
Sıra 15| Puanı 38
#18 Lance Stroll
Sıra 16| Puanı 33
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 33
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 22
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 0
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:833, Galibiyet:14
Mercedes | Sıra: 2
Puan:469, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 3
Puan:451, Galibiyet:8
Ferrari | Sıra: 4
Puan:398, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:137, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:92, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:89, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:79, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:70, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:22, Galibiyet:0
Formula1 Avustralya GP 8 Mart 2026

Yorum: 0 | Görüntüleme: 83
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İnceleme 2026 Formula 1 Kuralları: Bahreyn’deki İlk Testten Öğrendiğimiz 10 Önemli Detay
14-02-2026, 08:34
sadmin
Patron
KONU:
208,232
MESAJ:
566,087
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
WRC
Ali Türkkan ve Kerem Ka...
WRC
Takamoto Katsuta, İsveç...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
2026 Formula 1 Kurallar...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
F1 Testlerinde Yapılan ...
Formula 1 Haberleri
İlk F1 Testinin Sorunlu...

Yorum: #1
2026 Formula 1 Kuralları: Bahreyn’deki İlk Testten Öğrendiğimiz 10 Önemli Detay

[Resim: 65167.7767b9e6.f1tr.com]

Sakhir’deki Bahreyn Grand Prix pistinde gerçekleştirilen Formula 1’in ilk resmi test haftası, güç dengelerinden politik hamlelere, 2026 kurallarıyla ilgili sorunlardan ciddi sıkıntı yaşayan takımlara kadar birçok önemli başlığa sahne oldu.

İşte öne çıkan dokuz önemli başlık:

Tüm Takımlar Favori Olmaktan Kaçınıyor

Mercedes, Barselona’dan sezon öncesi testlerinin yıldızı olarak ayrıldı. Bahreyn’de ise çarşamba günü Red Bull ön plana çıktı. Perşembe günü Ferrari dikkatleri üzerine çekerken, cuma günü tekrar Mercedes konuşuluyordu.

Tüm üst düzey takımlar, en hızlı olarak gösterilmekten kaçınmak için birbirlerine ışık tutmaya çalıştı. Ferrari, Mercedes’in kasıtlı olarak gerçek performansını gizlediğini düşünüyor; bu da dolaylı olarak motor avantajını düşük gösterip, sıkıştırma oranı kurallarında geç bir değişikliğin önüne geçmek için yapıldığı iddiasını gündeme getiriyor. Max Verstappen ise bu konuda daha açık konuşarak, Mercedes’in Melbourne’de düzlüklerde bir anda çok daha hızlı olacağını ima etti.

Mercedes ve müşteri takımları ise hafta boyunca Red Bull’un hazırlık sürecini ve yeni güç ünitesinin performansını övdü. Red Bull ise bu övgüleri reddederek, Mercedes’in daha fazlasını gösterebileceğine inanıyor ve kendisinin ancak dördüncü en hızlı takım olduğunu savunuyor.

Mercedes’in müşteri takımı McLaren da dördüncülük iddiasında. McLaren, mevcut kuralların fabrika takımlarını öne çıkardığını; çünkü araç ile güç ünitesinin birbirine tam uyumlu tasarlanmasının ve motor bilgilerine erken erişimin büyük avantaj sağladığını vurguluyor.

Tur Zamanları Ne Anlatıyor?

Sık sık yaşanan zamanlama sistemi arızaları ve Red Bull’un son gün yarış simülasyonu yapmaması, tabloyu tam anlamıyla netleştirmese de elde bazı veriler bulunuyor.

Cuma öğleden sonra Oscar Piastri’nin McLaren’i, Lewis Hamilton’un Ferrari’si ve Kimi Antonelli’nin Mercedes’i yarış simülasyonu gerçekleştirdi. Antonelli, diğer iki pilottan yaklaşık yarım saat sonra piste çıktı.

Mercedes ve Ferrari arasında belirgin bir fark yoktu. İlk bölümde (her iki araç da C3 yumuşak lastiklerle) Hamilton başlangıçta daha hızlıydı; fakat Antonelli tempoyu daha iyi korudu. İkinci bölümde (C1 sert lastikler) ise Mercedes’in belirgin bir üstünlüğü vardı; ancak 12 turdan sonra veri eksikliği oluştu.



BÖLÜM 1

Antonelli – Yumuşak, 16 tur (1:40.128 ort.)
Hamilton – Yumuşak, 17 tur (1:40.280 ort.)
Piastri – Yumuşak, 11 tur (1:40.947 ort.)

Bölüm 2

Antonelli – Sert, 12 tur* (1:38.547 ort.)
Hamilton – Sert, 17 tur (1:38.929 ort.)
Piastri – Orta, 20 tur (1:39.604 ort.)

Bölüm 3

Hamilton – Orta, 6 tur* (1:37.461 ort.)
Piastri – Sert, 18 tur* (1:38.472 ort.)

* Zamanlama sistemi arızası nedeniyle Antonelli ikinci, Hamilton ve Piastri üçüncü bölümdeyken veri kesildi.



Verilerden net olarak çıkan sonuç ise; McLaren’in tüm bölümlerde yaklaşık yarım saniye geride kaldığı.

Red Bull Güç Ünitesi Gerçeklerle Yüzleştiriyor

Red Bull’un Barselona testinden bu yana ilk kez kendi geliştirdiği güç ünitesiyle ilgili övgüler almasının ana nedeni, beklenenden hızlı şekilde güvenilirlik göstermesiydi.

Bahreyn’de ise bu şaşkınlık ve saygı, düşük seviyede bir endişeye dönüştü. Mercedes, Red Bull’un şarj kabiliyeti sayesinde düzlüklerde rakipsiz şekilde elektrik gücü kullandığını ve tur boyunca daha fazla elektrik desteği sağladığını belirtti.

Şanzımanda yapılan çalışmalar da, birinci vitesin kullanımını sürücüler için alışılmadık derecede kolaylaştırdı. Bu sayede Red Bull, agresif vites küçültmelerle batarya şarjını maksimize edebiliyor ve aracın stabilitesinden ödün vermiyor.

Mercedes pilotu George Russell, bu test haftasını “bizim için biraz gerçeklerle yüzleşme” olarak nitelendirdi. Kış boyunca Mercedes’in en iyi konumda olduğu söylentilerinin ardından, Russell’a göre Red Bull “işi tamamen bitirmiş durumda”.

Russell, “Onlar kesinlikle yenilmesi gereken takım” derken, Mercedes’in son gün en hızlı zamanları yapmasına rağmen Red Bull’un testlerin başındaki temposunun dikkat çekici olduğunu vurguladı.

Russell, Avustralya’da Red Bull’un önde olacağından şimdiden emin.

Yarış Başlangıçları ‘Felaketin Tarifi’

2026 Formula 1 kurallarındaki yarış başlangıçlarının yüksek devirli doğası, başlangıçta bir merak konusu iken artık tam anlamıyla bir güvenlik sorununa dönüştü.

İyi bir kalkış için pilotların yaklaşık 10 saniye boyunca motoru yüksek devirde tutup turbo şarjı devreye sokması ve aynı anda bataryayı aşırı doldurmadan dengeyi bulması gerekiyor. Bu dengeyi sağlamak ise oldukça güç.

Üstelik pit çıkışlarında yapılan deneme kalkışlarında dahi sürekli hatalar yaşanırken, gerçek yarış başlangıcında stres altında daha büyük sorunlar yaşanacağı öngörülüyor.

Pilotlar ve takım patronlarının endişesi ise; start sırasında işler ters gittiğinde, araçların tamamen yolda kalabilme riskiyle karşı karşıya kalmaları. Soğuk lastiklerle, minimum yere basma kuvvetiyle ve düz modda olan araçlarda bu risk daha da artıyor. Oscar Piastri tüm bu durumu “felaketin tarifi” olarak nitelendirdi.

Başlangıç prosedüründe değişiklik talepleri oldukça yüksek sesle dile getiriliyor. Bu konu, önümüzdeki hafta yapılacak F1 Komisyonu toplantısında FIA’nın gündeminde olacak.

Williams’ın Toparlanmasında Performans Soru İşareti

[Resim: 65168.14a19ca3.f1tr.com]

Barselona testine katılamayan Williams, Bahreyn’de en fazla tur atan takım olarak ana hedefini gerçekleştirdi.



KAT EDİLEN MESAFE (km)

1 Williams 2245
2 McLaren 2240
3 Ferrari 2213
4 Haas 2072
5 Audi 1867
6 Red Bull 1823
7 Racing Bulls 1769
8 Cadillac 1704
9 Alpine 1683
10 Mercedes 1461
11 Aston Martin 1098



Daha önce iki çekim günü de tamamlayan Williams, böylece aracının güvenilirliğini kanıtladı ve ciddi bir hazırlık yapma fırsatı buldu.

Ancak aracın performansı konusunda soru işaretleri sürüyor. Takım, orta grubun içinde rahat görünse de ön sıralarda değil. Beşinciliği yeni standart olarak belirleyen Williams için bu tablo, hedeflerin gerisinde kalındığını gösteriyor.

Araç, Haas ve Alpine kadar pistte dengeli görünmüyor. Biraz fazla sert ayarlarla kullanıldığı ve bunun da yol tutuşunu olumsuz etkilediği gözlemleniyor. Cuma öğleden sonraki yarış simülasyonunda da Williams, söz konusu takımlardan belirgin şekilde daha yavaştı.

Ancak Williams, test programında geride. Bir sonraki Bahreyn testinde verileri analiz edip, ayarları iyileştirerek orta grubun önüne geçmek için potansiyelini ortaya çıkarmaya çalışacak.

En Fazla Sıkıntı Yaşayan Takım

Yepyeni araç ve motor kurallarıyla birlikte bu yıl testlerde bir “kriz takımı”nın ortaya çıkacağı öngörülüyordu.

Aston Martin bu tanımı tam olarak karşılamasa da, en fazla sorun yaşayan takım konumunda. İspanya’da dikkat çeken iddialı AMR26’nın ardından, Bahreyn’de sadece olumsuz başlıklarla gündeme geldi.

Testlere güvenilmezlik sorunlarıyla başlayan Aston Martin, hafta boyunca pistte zorlanan ve saniyelerce geride kalan bir görüntü çizdi. Bu, Adrian Newey liderliğindeki, Lawrence Stroll’ün finansal desteğine sahip, Honda güç ünitesiyle yarışan ve Fernando Alonso’nun direksiyon başında olduğu bir takım için beklentilerin çok altında bir başlangıç.

Olumlu olan ise; önlerinde bir test haftası daha olması. Takım patronu Mike Krack’in de belirttiği gibi, bu haftadan çıkarılan en büyük ders, yapılacak çok iş olduğu.

Orta Grubun En İyisi… Mecburen

Gridin en küçük takımı, Bahreyn’deki ilk test haftasının ardından – kısmen diğer takımların yaşadığı sorunlar sayesinde – memnun edici bir tabloya sahip.

2025 sonunda ilk dörtte yer alan takımlar bir adım önde görünse de, Haas hem bu hafta hem de Barselona’daki sağlam kilometre performansıyla orta grubun önünde yer alıyor.

Ollie Bearman testin sekizinci, Esteban Ocon ise dokuzuncu en hızlı zamanını elde etti. Ancak dördüncü sıradaki toplam tur sayısı (yaklaşık 400 tur) daha da etkileyici.

Takım patronu Ayao Komatsu, 2026’ya mükemmel bir başlangıç yaptıklarını ve Bahreyn’de neredeyse hiç büyük sorun yaşamadıklarını belirtti.

Belki sıradan bir tablo, ancak bazı takımlara kıyasla Haas’ın şu anki durumu oldukça umut verici.

Cadillac Mükemmel Bir Başlangıç Yaptı

Cadillac, Bahreyn’de 1700 kilometreden fazla yol kat etti – Alpine, Mercedes ve Aston Martin’den daha fazla. Ayrıca 3,7 saniyelik en iyi tur derecesiyle dikkat çekti ve 11 takım arasında 10. sırada, Aston Martin’in önünde yer aldı.

Tüm bu veriler, takımın gerçek performans denemelerine başlamadan bile aracın potansiyelini ortaya koymaya başladığını gösteriyor. Bu da, takım için sağlam bir temel oluşturdu.

Bir başlangıç takımı için bu, yarış kazanmak kadar değerli. Büyük zorluklara rağmen, pistte ve pist dışında sorunsuz bir görüntü sergileyen Cadillac, Bahreyn’deki performansıyla takımın adım adım ne kadar titiz bir şekilde inşa edildiğini gösterdi.

Gerçek Audi muhteşem değil, ama kötü de değil.

[Resim: 65169.3c7f272e.f1tr.com]

Audi’nin 2026 aracı sezon öncesinde çok erken piste çıktığı için sezon başlangıcına kadar büyük değişiklikler yapması bekleniyordu. Ancak yapılan değişikliklerin boyutu yine de sürpriz oldu.

Yeni araçta:

Gövde tasarımı tamamen yenilendi

Dikey sidepod hava girişleri eklendi (biraz Mercedes-AMG Petronas F1 Team’in “zeropod” konseptini andırıyor)

Zemin bölümünde yeni hava kanalları (slotlar) kullanıldı

Ön kanat tamamen değiştirildi ve farklı bir aktivasyon sistemi eklendi

Audi artık hem tasarım hem teknik olarak daha “gerçek” bir F1 takımı görünümü veriyor.

Performans açısından:

Araç şu an için çok rekabetçi değil

Motor geliştirmesi hâlâ geride

Özellikle Red Bull Powertrains’e kıyasla ilerleme seviyesi daha düşük

Ancak araç daha güvenilir hale gelmiş

Orta grup (midfield) mücadelesinde mantıklı bir seviyede görünüyor

İspanya testlerinde başlayan projeye göre temel yapı güçlenmiş durumda

Pirelli 2026 Lastiklerinde İlginç Sıralama Sorunu

Yeni 2026 araçları ve lastikleri henüz limitlerde kullanılmadığı için lastik aşınması hakkında net veri yok. Ancak ilk anormallikler görülmeye başladı.

Sorun şu:

Pilotlar sıralama turunda aynı anda iki şeyi dengelemek zorunda:

Lastikleri doğru çalışma sıcaklığına getirmek

Bataryayı (ERS enerjisini) tam dolu tutmak

Fakat:

Lastikleri doğru sıcaklıkta tutmak için yüksek tempo gerekiyor
Bu tempo batarya enerjisini çok hızlı tüketiyor

Bu yüzden takımların sıralama turlarında:

Tek hazırlık turu yerine

Çift hazırlık turu yapmayı tercih edebileceği düşünülüyor

Trafik Problemi Artabilir

2026 sezonunda gridde araç sayısı arttı. Eğer takımlar ekstra hazırlık turları atarsa:

Sıralama turlarında pist üstünde trafik artabilir
Pilotlar daha fazla “trafik karmaşası” yaşayabilir

trf1.net



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
2 saat önce

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  İnceleme F1’in 2026 Bahreyn Testinden Kazananlar ve Kaybedenler sadmin 0 73 2 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  İnceleme 2026 Bahreyn Testlerinin 3. Gününde Neler Yaşandı? sadmin 0 96 3 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  İnceleme 2026 Bahreyn Testlerinin Son Gün Sabahında Bölümünde Neler Yaşandı? sadmin 0 58 3 saat önce
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 24 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2026

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1