Volvo , 100 adet ’kendi kendine giden’ otomobilini günlük trafikte ve İsveç’in Göteborg şehrinde halka açık yollarda kullanarak, dünyanın ilk ve şu ana kadarki en büyük otonom sürüş projesine imza atmaya hazırlanıyor.
‘Drive Me – Sürdürülebilir mobilite için kendi kendine giden otomobiller’ projesinin amacı otonom sürüşün toplumsal faydalarını saptamak ve İsveç ile Volvo’yu gelecekteki ulaşımının şekillendirilmesinde önemli bir pozisyona getirmek. Deney, Göteborg ve çevresinde seçilen yolların yaklaşık 50 kilometresini kat edecek ‘kendi kendine giden’ otomobilleri içerecek. Tipik banliyö güzergahları olan bu yollar, otoyol koşullarına sahip ve sık sık trafik sıkışıklığına maruz kalıyor.
Proje, müşteri araştırma ve teknoloji geliştirmenin yanı sıra bir kullanıcı ara yüzünün ve fonksiyonelliğinin geliştirilmesi ile 2014 yılında başlayacak.
İlk otomobillerin 2017 yılına kadar Göteborg’da yollara çıkması bekleniyor.
Pilot projedeki araçlar, Almanya’daki Federal Otoyol Araştırma Enstitüsü (BASt) tarafından resmi olarak ‘Yüksek Otonom Sürüş Otomobilleri’ (Highly Autonomous Cars) olarak tanımlanıyorlar. Bu durum sorumluluğun, tüm sürüş fonksiyonlarının, sürücünün gözetiminde, araca teslim edildiği anlamına geliyor.
Sürücüler tarafından kullanılan 100 otomobil, şirketin gelecek Ölçeklenebilir Ürün Mimarisi (SPA) üzerine geliştirilen yeni modelleri olacak. Bu mimari, yüksek seviyede otonom sürüşü mümkün kılan teknolojilere kadar yeni destek ve güvenlik sistemlerinin aralıksız sunumuna imkan veriyor. Bu özelliklere sahip ilk model olması planlanan model ise bu yıl tanıtılacak yeni XC90 olacak.