Suudi Arabistan GP hafta sonunda takımların yapmış oldukları yenilikleri Sutton Images ve Giorgio Piola arşivinden sizler için derledik.
Takımlar geçmişte Suudi Arabistan GP'ye genel olarak yere basma gücünü ve dolayısıyla sürtünme seviyesini düşürecek arka kanat çözümleriyle geliyorlardı.
Ancak bütçe sınırı ve kaynak kısıtlamaları nedeniyle takımlar, her yarış için yeni parça üretmeden mevcut paketleri optimize ederek iyileşmenin yollarını aramaya başladılar.
Mercedes bu hafta sonuna Bahreyn'de kullandığı arka kanadını getirdi ancak Cidde pistine uyacak bazı değişiklikler yaptı. Bu kapsamda arka kanat kenar plakasının üst köşesindeki kesik kaldırıldı.
Geçen sene sonunda gördüğümüz üzere bu, kenar plakasında değiştirilebilir paneller kullanılması sayesinde mümkün oluyor.
Ayrıca, kanadın davranışını değiştirmek için kenar plakasının uç bölümünün düz bir kenara sahip olmak için kırpıldığını da görebilirsiniz.
Aston Martin de arka kanadının üst parçasında değişiklik yaptı ve üst planyanın üst kısmı kırpılarak yere basma gücü seviyesinin düşürülmesi hedeflendi.
Alpine, Suudi Arabistan GP hafta sonunda daha fazla soğutma için sidepod bölümüne daha fazla soğutma ızgarası ekledi.
Red Bull RB19'un ön fren sisteminde, birçok kanal ve boru sisteminin olduğunu görebilirsiniz.
Kaliperin tasarımı beklediğiniz gibi olabildiğince hafif ama aynı zamanda yüzeyinden çıkıntı yapan bazı ilginç soğutma çubuklarına sahip.
Alpine, ön fren sistemindeki kaliperini saat 3 pozisyonunda yerleştirmeye devam ediyor. Takım ana girişten soğuk hava vermek için bir karbon kaplama kullanıyor ve aynı zamanda disk tarafından üretilen ısının geçmesine izin vermek için gözyaşı damlası şekilli portlara sahip.
Ferrari'nin ön fren sisteminde ise kaliper daha geleneksel olan saat 5-6 pozisyonunda ve kaliper etrafında ısı transferini azaltmaya yardımcı olacak daha büyük bir kaplama yer alıyor.
Yukarıdaki fotoğtafta, Red Bull RB19'un henüz şasiye bağlanmamış olan arka tarafını görüyorsunuz. Bu fotoğrafta, iç süspansiyon elemanlarından bazılarını, çarpışma yapısına monte edilmiş arka kanat destek direği kafesini ve egzozun süspansiyon elemanlarının altından aldığı ve altın renkli yansıtıcı kaplama ile kaplanmış geçişini iyi bir şekilde görebiliyoruz.
McLaren'in ön fren sistemi, soğuk hava girişten içeri beslendiğinden ve ısı arkaya bakan çıkıştan atıldığından, boru tesisatı düzenlemesinde Ferrari'yle benzerliklere sahip.
Alfa Romeo'nun DRS bölmesi, Bahreyn versiyonuyla karşılaştırıldığında biraz değiştirilmiş. Üst planyanın orta bölümüne, mekanizmanın çubuğunun girdiği kısma metal kaplama yapılmış.
Bu arada kanat pivotları, arka kanatlarının diğer versiyonlarında kullanılan gözyaşı damlası şeklinden ziyade daha geleneksel tasarıma sahip.
Aston Martin mekanikerleri ön kanadı taşırken burnun ve ön kanadın arkadan çekilen görüntüsü.
AMR23'ün ön fren sistemi, takımın 2022'ye göre en büyük değişiklik yaptığı alanlardan birisi olmuştu. Kaliper eskiye göre daha düşük bir pozisyonda konumlandırılırken aynı zamanda fren diskine bir kaplama yapıldı.
Alfa Romeo C43'ün arka frenlerinde de, farklı bileşenler arasındaki ısı transferini azaltmak için fren diski kaplaması yer alıyor.
AlphaTauri'nin radyatör ve soğutma yerleşimine baktığımızda, motor kapağı bölgesinde eyer tarzı bir soğutucu yer alıyor. Bu sayede takım, sidepod içerisini istediği gibi paketleyebiliyor.
Willims, Suudi Arabistan GP için düşük yere basma gücü paketini getirdi.
tr.motorsport.com