McLaren Patronu Andrea Stella’dan Takım İçi Ayrımcılık İddialarına Yanıt
McLaren takım patronu Andrea Stella, Formula 1 şampiyonluk mücadelesi sonuna yaklaşırken, takım içi sürücülerden birine ayrıcalık tanındığı yönündeki son eleştirilere yanıt verdi.
Woking merkezli ekipte Oscar Piastri ile Lando Norris arasındaki puan farkı önemli ölçüde azaldı ve şu anda Norris, şampiyona liderliğini elinde bulunduruyor. Meksika Şehri Grand Prix’sindeki zaferiyle Norris, Bahreyn Grand Prix’sinden bu yana ilk kez liderliği geri aldı; Suudi Arabistan’daki bir sonraki yarışta liderliği Piastri’ye kaptırmıştı.
Avustralyalı sürücü Piastri, Zandvoort’tan bu yana bir yarış kazanamadı ve bu süreçte hem kendisi hem de Norris, Max Verstappen’in şampiyona liderliğine yaklaşmasına tanık oldu. Ancak Norris, takım arkadaşına karşı olan puan farkını kapatmayı başardı ve bu hafta sonu gerçekleşecek Sao Paulo Grand Prix’si öncesinde bir puanlık üstünlüğe sahip.
Piastri’nin beklenmedik performans düşüşü sonrası, Formula 1 hayranları ve eski F1 yöneticisi Bernie Ecclestone, Norris’in kayırıldığı iddialarında bulundu. Bu tür iddialar ve takım içindeki gerilimlerle ilgili sorulduğunda, Stella her iki iddiayı da reddetti ve bu tür söylentilerin sadece “gürültü” olduğunu, takımın ise bu gürültüyü dışarıda tuttuğunu belirtti.
Stella, Motorsport Week dahil olmak üzere medya mensuplarına yaptığı açıklamada, “Şimdiye kadar şanslıydım ki çok fazla gerilim yaşamadık. Bunun sebebi, Lando ve Oscar’ın takımda olması. İlk günden itibaren, adalet, eşitlik ve sportmenlik temelinde ilişkiler kurmaya yatırım yaptık” dedi.
“Her zaman gerçeklere odaklanıyorum. Konuşmalarımda gerçekleri temel alıyorum. Gürültü ile gerçekleri ayırt etmek çok önemli. Formula 1 çok popüler bir spor ve herkes spor hakkında konuşmayı seviyor. Ben de futbol hakkında konuşmayı severim, hatta futbol dünyasının en iyi menajeri oldum diyebilirim. Bu yüzden bunun normal olduğunu biliyorum. Ancak önemli olan gerçekleri ortaya çıkarmak ve herkesi gerçeklere odaklamak.”
2025 ve 2007 F1 Üçlü Şampiyonluk Mücadeleleri Arasında Benzerlikler
Dışarıdan bakıldığında en büyük endişelerden biri, McLaren sürücülerinin birbirlerini engelleyerek üçüncü rakip – bu durumda Verstappen’in – avantaj sağlaması ve şampiyonluğu kazanması. Stella, bu senaryoyu çok iyi biliyor; çünkü 2007’de Ferrari’deyken Kimi Räikkönen’in Fernando Alonso ve Lewis Hamilton’ı geride bırakarak şampiyon olduğu döneme tanıklık etti. 2010’da ise Alonso, Sebastian Vettel’e karşı kaybetmişti.
Stella, “Tarih her zaman bize ders verir. 2007 ve 2010 yıllarına baktığımızda farklı sonuçlar gördük. Her iki durumda da, son yarışta üçüncü sırada olan sürücü şampiyonu kazandı. Bu, her sporda gördüğümüz kolay bir ders: asla pes etmemek ve hiçbir şeyi kesin kabul etmemek çok önemli” dedi.
“2007’ye döndüğümüzde, McLaren’da oldukça yoğun bir iç rekabet vardı. Ben diğer taraftaydım. O rekabet biraz fazla ileri gitmişti ve yarış, başka bir takımın üçüncü sürücüsünün zaferine yol açtı. Şu anda Lando ve Oscar ile bu konuları konuşuyoruz. Kazananın papaya renkli arabanın sürücüsü olması için iş birliği yapmalıyız. Bu, takım ve sürücüler için daha büyük bir çıkar. Geleceği de düşünmeliyiz, sadece bugünü değil.”
“Geçmişten alınacak çok ders var; kararlılık ve dayanıklılık bu işte çok önemli. Günümüzde sezon 24 yarıştan oluşuyor, o zamanlar ise 21 yarış vardı. Bugün sürücülerimiz nispeten genç ama dayanıklılık ve yorgunluk yönetimi konularını konuşuyoruz.”
McLaren sürücüleri Oscar Piastri ve Lando Norris, bu yıl Formula 1 şampiyonluğu için kıyasıya mücadele ediyor.
trf1.net