Zandvoort’ta henüz start öncesinde kural ihlali yapan Lewis Hamilton, yarış sonrası hakemlerin kararıyla Monza’da beş sıra grid cezası aldı. Ferrari’nin yeni pilotu, İtalya’daki ilk hafta sonunda cezalı başlayacak.
Lewis Hamilton’ın Zandvoort’ta henüz yarış başlamadan yaptığı kural ihlali, Monza’da beş sıra grid cezasına dönüştü. Mercedes’in yeni pilotu, Hollanda GP’sinde yaşadığı kazanın ardından bir de yarış öncesindeki hatası yüzünden cezalandırıldı.
Hamilton, tanıma turları sırasında pistin son virajındaki eğimli bölümde hızını yeterince düşürmedi. Yarış direktörü Rui Marques’in notlarında, bu bölümde ışıklı panellerde çift sarı bayrak uyarısı gösterileceği belirtilmişti. Kural gereği sürücüler bu durumda ciddi şekilde yavaşlamalı ve durmaya hazır olmalıydı. FIA’nın telemetri incelemesine göre Hamilton hızını yaklaşık 20 km/sa azalttı ancak bu, “yeterli” kabul edilmedi. Hakemler ayrıca, sürücünün gaz kesme oranının yalnızca yüzde 10-20 seviyesinde kaldığını ve frenleme noktasını 70 metre öne çektiğini belirledi.
Normal şartlarda bu ihlalin karşılığı 10 saniyelik stop-and-go cezası olacaktı. Ancak karar yarış içinde verilmedi. Hakemler, FIA sisteminden elde edilen verilerin yanı sıra Ferrari’nin sunduğu verileri de incelemek zorunda kaldı. Çelişkili bilgiler nedeniyle süreç uzadı ve karar yarıştan sonra açıklandı.
Böylece Hamilton’a yarış sırasında verilecek pitten geçme cezası yerine, bir sonraki yarış için beş sıra grid cezası uygulandı. Ayrıca, normalde üç puan olması gereken lisans ceza puanı da “hafifletici sebepler” dikkate alınarak iki puanla sınırlandırıldı.
Bu durum Hamilton için ekstra talihsizlik anlamına geliyor. Zandvoort’ta aldığı sonuç cezasız kalacaktı, ancak kararın ertelenmesi Monza’daki ilk Ferrari yarış hafta sonunu doğrudan etkileyecek. Ferrari’nin İtalyan taraftarlarının büyük beklentiyle beklediği yarışa Hamilton beş sıra geriden başlamak zorunda kalacak.
tr.motorsport.com