Formula 1 marka hakkı sahibi Liberty Media, Monaco'da Cuma günü takımlarla yapacağı toplantıda sporun geleceği ile ilgili planların detaylarını sunacak.
F1'i tanımlayan, yönetim yapısından gelir paylaşımına kadar herşeyi belirleyen kontratlar 2020 sonunda sona eriyor.
Liberty, 2021 vizyonunu Bahreyn GP'si esnasında, 5 maddelik bir özetle ortaya koymuştu. Ama önerilerin doğası ve detay olmaması bazı hissedarları rahatsız etmişti.
Liberty's 5 maddelik manifestosu, daha basit ve sesli motor, takım harcamalarına limit, gelir paylaşımında daha fazla eşitlik, daha basit yönetim yapısı ve yarışları geliştirecek yeni teknik yönetmelikleri içeriyordu.
Mercedes takım patronu Toto Wolff "Bu çok karmaşık bir mesele çünkü potansiyel maliyet limitinden bahsediyor, aynı zamanda teknik düzenlemeler, gelir dağılımı gibi konular da var o yüzden hepsini takip etmemiz gerekiyor."
"Toplantının verimli geçmesini umuyorum, böylece meseleyi daha iyi anlayıp harekete geçebileceğiz." dedi.
Önerideki en tartışmalı madde maliyet limiti ve MGU-H'nin kaldırılmasıyla basitleşen motorlar oldu. Maliyet limitinin 150 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Mercedes ve Ferrari F1'in marka değerini düşürecek konseptlere karşı çıkıyor.
Liberty gelirin takımlar arasındaki dağılımını da değiştirmek istiyor.
Şu anda Mercedes, Red Bull, Ferrari, Renault ve Williams eski performansları göz önüne alınarak pastadan daha büyük pay alıyor, Ferrari tarihi rolü nedeniyle bir bonus ödeme daha alıyor.
Yeni öneriler, "pist üstü performansı ödüllendiren" daha adil bir dağıtım sunuyor.
Ancak Ferrari'nin aldığı ekstra para kaldırılmak yerine azaltılıyor. Liberty "tarihsel marka ve değerlere" destek verdiğini ve saygı duyduğunu açıkladı.
Mercedes ve Ferrari bu konuda benzer düşünürken, Red Bull'un durumu daha karmaşık. Takım 2014'te getirilen karmaşık hibrid motor düzenlemesine karşı lobi yaparken, maliyet limiti konseptine de karşı.
Red Bull takım patronu Christian Horner "Liberty'nin bir sonraki adımının ne olacağına dair detaylar umarım toplantıya masaya konur."
"Sorumluluk gerektiren adımlar atmalılar çünkü maliyet limiti gibi konular özellikle Britanya'daki takımlar, tedarikçiler ve destekçilerdeki binlerce işi de etkiliyor."
"Bir sonraki adımı heyecanla bekliyoruz." dedi.
Ana konu motor düzenlemesi olacak gibi görünüyor, motorun maliyeti ve arkasındaki felsefe önemli olacak. Şu anki üreticiler arasında sadece Renault 2020 sonrası için F1'e bağlılığını açıkladı.
McLaren CEO'su Zak Brown "Spor daha rekabetçi olmalı, fanlarla daha çok iletişime geçilmeli. Bence sponsorlar sporun geleceği konusunda heyecanlı."
"Sürücüler F1'de sürmeyi isterler ya da istemezler, onlardan yeni devirde sürüp sürmeyeceklerine dair birşey duymadım."
"Motorlar henüz belirlenmedi, ve bugün oturup onlarla ilgili karar vermek zor, çünkü bütün üreticilerin 2021'de sporda kalmak istediklerinden emin değilim."
"Ancak herşeyin yolunda gideceğine dair inancım var ve spor daha da heyecanlı hale gelecek. Ayrılan birisi görmüyorum." dedi.
tr.motorsport.com