play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 346
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 332
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 306
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 252
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 192
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 142
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 89
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 9| Puanı 41
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 39
#55 Carlos Sainz
Sıra 11| Puanı 38
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 37
#18 Lance Stroll
Sıra 13| Puanı 32
#30 Liam Lawson
Sıra 14| Puanı 30
#31 Esteban Ocon
Sıra 15| Puanı 28
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 16| Puanı 28
#87 Oliver Bearman
Sıra 17| Puanı 20
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 20
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 18
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:678, Galibiyet:12
Mercedes | Sıra: 2
Puan:341, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 3
Puan:334, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 4
Puan:331, Galibiyet:5
Williams | Sıra: 5
Puan:111, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:72, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:69, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 8
Puan:59, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 9
Puan:48, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:20, Galibiyet:0
Formula1 Meksika GP 26 Ekim 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 62
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FIA, küfür cezaları konusundaki tutumunu 'yumuşatma' kararı aldı
16-05-2025, 07:35
sadmin
Patron
KONU:
203,232
MESAJ:
560,837
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
2025 F1 Meksika Grand P...
Formula 1 Haberleri
Oscar Piastri, F1 ABD G...
Formula 1 Haberleri
McLaren CEO’su Zak Brow...
Formula 1 Haberleri
Lewis Hamilton, zorlu F...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Toprak Razgatlıoğlu ile...

Yorum: #1
FIA, küfür cezaları konusundaki tutumunu 'yumuşatma' kararı aldı

[Resim: 51866.703e86cf.f1tr.com]

FIA, Uluslararası Spor Yasası'nın Ek B bölümünde yaptığı değişiklikle, pilotların küfürlü ifadeleri nedeniyle alabilecekleri para cezalarını azalttı. Yeni düzenlemelerde ayrıca ertelenmiş cezalar ve hafifletici sebepler de dikkate alınabilecek.

Ocak ayında FIA, pilotların kötü davranışlarına ilişkin hakem yönergelerini içeren bir güncelleme yayınlamıştı.

Bu güncelleme, 'genel olarak yazılı veya sözlü dilin, jestlerin ya da işaretlerin hakaret, aşağılayıcı, kaba, argo veya saldırgan şekilde kullanımını ve FIA yetkililerine fiziksel saldırı veya bunlara teşvik durumlarını' kapsıyordu.

Ancak bu kurallar, şubat ayında İsveç Rallisi'nde etap sonrası verdiği röportajda küfür kullandığı için cezalandırılan Adrien Fourmaux'yu destekleyen Dünya Ralli Şampiyonası pilotlarının tepkisi sonrası tartışma yaratmıştı.

FIA'nın kurallarında dil kullanımının ne zaman ihlâl sayılacağına dair netlik olmaması, özellikle Formula E'de Dan Ticktum'un Cidde E-Prix'sindeki küfürlü telsiz mesajlarının cezasız kalması gibi örneklerle eleştirilmişti.

[Resim: 51867.649b43c3.f1tr.com]

Söz konusu önlemlerin, 2023 Singapur Grand Prix'sindeki basın toplantısında Max Verstappen'in küfürlü ifadesi sonrası alınmış olabileceği düşünülüyor. Verstappen, o olaydan sonra FIA'nın organize ettiği medya oturumlarında yalnızca kısa cevaplar vermeyi tercih etmişti.

FIA, şimdi bu düzenlemeleri revize ederek, kötü davranış ihlâlleri için para cezasını 10.000 euro'dan 5.000 euro'ya indirdi.

'Değiştirilen Ek B'nin komiserlerin kontrollü ve kontrolsüz ortamlar arasında ayrım yapmasına olanak tanıyacağı' belirtilirken, kontrollü ortamların basın toplantılarını ve benzer ortamları kapsadığı, pistte yapılan 'kontrolsüz' yorumların ise cezalandırılma olasılığının daha düşük olduğu ifade edildi.

FIA'nın açıklamasında hafifletici nedenlerin yarış komiserleri tarafından dikkate alınacağı da belirtiliyor.

FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem konuyla ilgili şunları söyledi: "Bir ralli pilotu olarak yarış sırasında yaşanan duyguları birebir biliyorum."

[Resim: 51868.b8b282ed.f1tr.com]

Yedi FIA dünya şampiyonasından, üye kulüplerden ve diğer motor sporları kuruluşlarından gelen katkılarla kapsamlı bir değerlendirme süreci yürüttüm."

"Bugün Ek B'ye yapılan bu iyileştirmeler, motor sporlarında sportmenliği teşvik etmeye devam ederken, sporu itibarsızlaştırabilecek kişilere karşı hakemlere etkili yönergeler sunacak."

"FIA olarak her zaman motor sporlarının tüm spor ailesi için erişilebilir kalmasını sağlamaya kararlıyız."

Ayrıca, FIA yetkililerine yönelik hakaret veya saldırılar artık para cezası yerine sportif cezalarla sonuçlanacak. Irkçı veya ayrımcı ifadeler ise en ağır şekilde cezalandırılacak.

F1 hakemleri başkanı Garry Connelly de yapılan değişikliklerden memnun olduğunu dile getirdi: "Revize edilen versiyon, hakemlerin pist içi ve dışı olayları ayırt etmelerine yardımcı olacak etkili yönergeler sunuyor."

"Özellikle pilotun durumu göz önünde bulundurularak, cezanın adil şekilde uygulanabilmesi adına hafifletici faktörler dikkate alınacak."

"Bu değişiklikler, motor sporlarının her yaştan hayran için keyifle izlenmesini sağlayacak ve sporun küresel ölçekte büyümesi için ortak çabalarımıza katkı sunacak."

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
16/05/2025, 7:35

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Carlos Sainz, ABD GP’de Kimi Antonelli’ye yaptığı hamleyi savundu; ceza aldı sadmin 0 51 20/10/2025, 23:27
Son Mesaj: sadmin
  Carlos Sainz, Kimi Antonelli olayı sonrası birden fazla FIA cezası aldı sadmin 0 57 20/10/2025, 23:17
Son Mesaj: sadmin
  Charles Leclerc, Ferrari’nin ABD GP’deki ‘riskli’ kararı sonrası korkusunu açıkladı sadmin 0 50 20/10/2025, 23:11
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1