Formula 1'in tartışmalı isimlerinden Flavio Briatore, bu hafta sonu yapılacak Emilia-Romagna Grand Prix’sine Alpine takımının fiili lideri olarak giriyor. Ancak dikkat çeken detay şu ki Briatore, resmi kayıtlarda takım patronu görünmüyor hatta takımın resmi çalışanı bile değil.
Alpine’in eski patronu Oliver Oakes, 6 Mayıs'ta “kişisel nedenleri” gerekçe göstererek görevinden istifa etmişti. Oakes’in istifasının ardından takımın bağlı bulunduğu Renault Grubu’nun danışmanı olarak görev yapan Briatore, Alpine’in yaptığı açıklamaya göre, Oakes’in yürüttüğü görevleri üstlendi. Ancak resmi olarak takımın başındaki isim değil.
FIA’nın regülasyonları, Formula 1’de otorite sahibi pozisyonlarda çalışan kişilerin “yarışmacı personel kayıt sistemi” kapsamında lisanslı olmasını şart koşuyor. Briatore ise ne Alpine kadrosunda bir çalışan olarak yer alıyor ne de bu lisansa sahip. Bu nedenle Briatore, FIA nezdinde takımın sorumlu kişisi değil.
Bu durumda FIA’ya bildirilen resmi kişi, yarış direktörü Dave Greenwood oldu. Greenwood, Ocak ayında Oakes’in kurduğu HiTech organizasyonundan Alpine’e geri dönmüştü. Daha önce Ferrari, Manor/Marussia ve Renault gibi takımlarda görev almış olan Greenwood, Renault döneminde Briatore ile birlikte çalışmıştı.
Bir Alpine sözcüsü, “Flavio takıma ‘başdanışman’ olarak katıldı ve hâlâ bir danışman olarak görev yapıyor. Bunun dışında bir şey yok, farklı yorumlanacak bir durum da yok” dedi.
FIA da Alpine’in Oakes’in ayrılığının ardından gerekli tüm yasal bildirimleri yaptığını belirtti.
FIA’dan yapılan açıklamada, “Alpine, Bay Oakes’in ayrılığıyla ilgili tüm düzenleyici yükümlülükleri yerine getirmiştir ve güncellenmiş personel kaydını sunmuştur. Yönetim yapısına dair detaylı bir açıklama yapmak Alpine’in sorumluluğundadır, biz herhangi bir kişinin sertifikası hakkında yorum yapmayacağız” denildi.
Her ne kadar resmi olarak takımın başında olmasa da Briatore, Renault Grubu CEO’su Luca de Meo’ya bağlı şekilde Alpine F1 takımının fiili lideri konumunda bulunuyor.
75 yaşındaki İtalyan yönetici, geçen yaz Renault tarafından takımın kötü gidişatını tersine çevirmek amacıyla yeniden Formula 1 dünyasına dâhil edildi. Bu karar, geçmişte yaşanan olaylar nedeniyle büyük yankı uyandırdı.
Formula 1’deki “yarışmacı personel kayıt sistemi”, takımların en az altı önemli pozisyon için (takım patronu, sportif direktör, teknik direktör, takım yöneticisi ve iki yarış mühendisi) FIA’ya resmi bildirimde bulunmasını şart koşuyor. Bu sistem, Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın bütünlüğünü korumayı amaçlıyor.
FIA, disiplin cezası almış veya “iyi niyet kurallarını” ihlal eden kişilerin bu sertifikayı almasını engelleme hakkına sahip. Kurallarda, bir sürücüye kaza yapması yönünde talimat verilmesi veya yarış sonucuna etki edecek bir müdahalede bulunulması gibi durumlar, bu kurallara aykırı kabul ediliyor.
tr.motorsport.com