play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 131
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 115
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 99
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 93
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 53
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 6| Puanı 48
#44 Lewis Hamilton
Sıra 7| Puanı 41
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 30
#31 Esteban Ocon
Sıra 9| Puanı 14
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 14
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 11| Puanı 9
#10 Pierre Gasly
Sıra 12| Puanı 7
#55 Carlos Sainz
Sıra 13| Puanı 7
#87 Oliver Bearman
Sıra 14| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 15| Puanı 6
#6 Isack Hadjar
Sıra 16| Puanı 5
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 17| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 18| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 19| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:246, Galibiyet:5
Mercedes | Sıra: 2
Puan:141, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 3
Puan:105, Galibiyet:1
Ferrari | Sıra: 4
Puan:94, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:37, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:20, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:14, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 8
Puan:8, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 9
Puan:7, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:6, Galibiyet:0
Formula1 Emilia Romagna GP 18 Mayıs 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 445
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teknik Analiz: Force India VJM10
28-02-2017, 21:54
sadmin
Patron
KONU:
198,896
MESAJ:
555,970
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Villeneuve: "Verstappen...
Formula 1 Haberleri
Ford'dan net mesaj: “Ve...
Formula 1 Haberleri
Aston Martin, Imola'ya ...
Formula 1 Haberleri
Verstappen: "Imola'da s...
Formula 1 Haberleri
Vasseur: "Miami'den ber...

Yorum: #1
Teknik Analiz: Force India VJM10

[Resim: 26825.10744c62]

[Resim: 26826.eeb2909a]

Force India takımı değişen kurallarla beraber fark yaratan bir tasarım ortaya çıkarttılar.

Force India Teknik Direktörü Andy Green yeni araç üzerinde çok zaman harcadıklarını ve nerede olduklarını görmek için sabırsızlandıklarını söylemişti.

Aracın ön tekerlek ve sidepodları arasında olan bölüm dikkat çekiyor.

Tabanın başladığı köşe kavisli ve şasiye uzanan bölüm önce kalın şasinin olduğu bölüme yaklaştıkça ince bir hal almakta (Beyaz Çizgiler). Kalınlığı nedeniyle yukarda bulunan barge board iç taraftaki yüzüne göre daha yüksekte bulunmakta (Beyaz Oklarla Gösterilen). VJM 10’un bu bölgesine dikkat edilince mühendislerin bu alanda geliştirmeye açık bir barge board yapısı ortaya çıkarttıkları görülmekte. Özellikle kırmızı oklara bakıldığı zaman ufak hava geçiş tırtıkları ile Force India’nın bu bölüme ne kadar çok önem verildiği gözükmekte. Geçen sene Mercedes’in kullanmış olduğu tırtıklı yapıyı andırmakta.

[Resim: 26827.7d4a3346]

Yaptıkları güncellemelerle özellikle Silverstone’dan sonra çıkışa geçen Force India bir Force India takımı görmüştük.

İlk bakışta son üç senedir kullanılan burun yapısına benzeyen bir burun yapısına sahip olduğu gözükmekte. Aslında detaylara dikkat edildiğinde 2015 ve 2016 (Silverstone’dan sonra olan bölümde) kullanılan parmak burun yapısı hakim (Delikli ya da ayrık hava geçişleri olan burunda diyebiliriz).

Sarı oklara bakıldığı zaman hala iki ayrı hava geçişinin olduğu görülmekte. Yeni kanatta bulunan deliklerde ise bir öncekinden (VJM 09) farklı olarak burun delikleri oyuk açılarak (Kısaca özetlemek gerekirse bir önceki direk yarık şeklinde bu sefer kullanılan burunda ise gelen havayı yönlendirecek şekilde kanatçık vazifesi gören oyuklar bulunan) ve siyaha boyanarak daha gizli bir halde monte edilmiş. Bu ufak yüzeylerin (Yarık olarak da söyleyebiliriz) hava akımına az sürtünme (Drag) etkisi olduğu için kullanıldığı düşünülmekte. Ki üretime geçilmeden önce bu bölümde çalışmak çok kısıtlıdır. Kısa burunların kaza testlerini geçmekte zorlandığını unutmamak gerekir (Mercedes’in daha önce yaşadığı problem).

[Resim: 26829.52375aa0]

Force India daha önceki senelerde kullanılan burunlar gibi bu sene de basamaklı bir burun kullanmayı tercih etmiş.

Yeni burun yapısına bakıldığında zaman S – Kanalının kullanılmadığı görülmekte. Aynı zamanda eski süspansiyon kollarına göre yeni süspansiyon kolları biraz daha şasinin üst bölgesine bağlanmış.

Force India’nın geçen seneki ‘Y’ şeklinde olan süspansiyon kollarından bu sene daha yaygın olan ‘V’ şeklinde olan süspansiyona geçtiği gözükmekte. Bir başka yenilik olarak ise direksiyon çubuğu alttaki süspansiyon kolunun olduğu bölümde R.S. 17’dekine benzer bir şekilde konumlandığı gözükmekte.

[Resim: 26830.5d136801]

Yüksek difüzör demek biraz daha risk almak demek. Çünkü yüksek bir difüzör türbülanslı hava akımı düşük basıncın bulunduğu alana yanal olarak girebilir. Bu da difüzörün verimliliğini azaltır.

Andrew Green’e göre testlerde çok farklı tasarımlar denemeye devam edecekler.

“Gerçekten lastik performanslarını görmek istiyoruz ve dengenin nasıl olduğunu görmek istiyoruz. Lastiklerde (Performans Olarak) nerede zayıf olduğumuzu görüp buna göre mekanik anlamda bir çözüm üretebiliriz”

“Pirelli lastiklerinin performansına göre bazı opsiyonlarımız bulunmakta. Bu yüzden beklemek zorundayız”

“Umarım FIA neyin kullanılıp neyin kullanılmayacağına o zamana kadar karar verir. Kurallarda gri alanlardan çok fazla bulunmakta”

[Resim: 26831.e8c5936f]

Hava girişine göz atıldığında ise giriş üçe bölünmüş vaziyette. Ana girişin motoru besleyen bölüm olduğu düşünülürken diğer girişlerin yağ ve güç ünitesi bileşenlerini soğutmak için kullanıldığı bilinmekte.

Lansmanla birlikte Force India takımı da köpek balığı tarzı motor kapakla pistte olacağını bize göstermiş oldu.

Ufak bir göz gezdirmenin ardından Force India’nın şuan için geçici bir burun kullandığı düşünülmekte. Bu alanda sezon öncesi testlerle birlikte geliştirmeler yapılacaktır. Aynı zamanda sidepodların dışında bulunan ufak kanatçıkların aşağıya kadar uzanmadığı görülmekte. Tanıtılan diğer araçlara bakılırsa Force India lansman aracı için daha sade bir sidepod kanatçığı kullanmış. Bu alanda da geliştirmeler gelecektir. Testlerle birlikte araçta büyük bir değişiklik göreceğimiz aşikar.

###


28/02/2017, 21:54

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum F1 NASIL ÇEKİLİYOR? | TEKNİK BİR BAŞYAPIT! sadmin 0 56 27/03/2025, 1:18
Son Mesaj: sadmin
  Teknik Analiz Teknik: McLaren yenilikçi fakat "riskli" direksiyon sistemiyle daha fazla performans arayışında sadmin 0 71 05/03/2025, 0:40
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Hamilton Ferrari'de Başarabilir mi? Teknik Bir Analiz... sadmin 0 72 02/03/2025, 2:18
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler:
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1