Silverstone ve Zandvoort, 2026 sezonunda sprint hafta sonuna ev sahipliği yapacak yeni pistler arasında yer aldı.
Formula 1, 2026 sezonunda sprint yarışlarının düzenleneceği altı pisti duyurdu. Silverstone, 2021’de ilk sprint yarışına ev sahipliği yapmasının ardından üç yıl aradan sonra takvime geri dönerken, Hollanda GP’si Zandvoort da son kez sprint yarışıyla takvimde yer alacak.
Kanada GP’si de Montreal’de yeni tarihiyle sprint programına dahil olurken, Singapur GP’si ilk kez sprint formatını uygulayacak.
Bu dört pist; Belçika, Austin, Brezilya ve Katar’ın yerini alacak. Çin ve Miami ise sprint hafta sonlarını koruyacak.
Formula 1, 2024’te sprint hafta sonlarında izlenme oranlarının diğer yarışlara göre yüzde 10 arttığını açıkladı. Bu nedenle 2027’den itibaren sprint sayısının 10’a çıkarılması için görüşmeler sürüyor.
F1 CEO’su Stefano Domenicali, “Sprint 2021’den bu yana giderek popülerleşti. 2026’da üç yeni pistle bu format daha da ilgi çekici olacak” dedi.
FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem ise, sprint formatının şampiyonanın heyecanını artırdığını belirterek, “2026’da yeni kurallarla birlikte sprint de evrim geçirecek.
Yeni pistlerin eklenmesi, sporun dünya çapında gördüğü ilgiyi yansıtıyor” ifadelerini kullandı.
100 kilometrelik sprint yarışları cumartesi günü yapılıyor ve ilk sekize puan veriliyor. Grid, cuma günü gerçekleştirilen ayrı bir elemeyle belirleniyor. Format, 2023’ten bu yana bağımsız hale getirilmiş durumda.
Bugüne kadar 20 sprint koşuldu ve Max Verstappen 12 zaferle en başarılı pilot konumunda.
tr.motorsport.com