Red Bull baş mühendisi, McLaren'ın iddialarına karşılık Brezilya Grand Prix'si öncesi Max Verstappen'ın motorunu değiştirmelerinin takım bütçe aşımını tehlikeye atmadığını belirtti.
Max Verstappen, Sao Paulo'da Cumartesi gerçekleştirilen sıralama turlarının Q1 aşamasında sürpriz bir şekilde elenmişti. Bunun üzerine Red Bull, Hollandalı pilotun aracına tamamen yeni bir güç ünitesi taktı.
Park fermé kuralları dolayısıyla pit yolundan başlayan Verstappen, oldukça güçlü bir yarış kaydederek podyuma çıkmayı başardı.
Verstappen'in güç ünitesi değişikliğine dikkat çeken McLaren, Red Bull'un bu hareketinin F1 bütçe sınırına dahil olup olmayacağı konusunda FIA'ya bir soruşturma başlattı.
McLaren cephesinden böyle bir talebin gelme sebebi ise; FIA'nın düzenlemelerinin, saf performans nedenleriyle takılan yeni bir motorun bütçe sınırı kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair kesin bir yanıtının bulunmamasıydı.
Aslında Red Bull, Verstappen'in Interlagos'ta gerçekleşen sıralama seansında kullandığı motoru tekrar kullanabilirdi. Ancak değişiklik, Honda'nın tavsiyesi üzerine yapılmıştı.
McLaren'ın açtığı soruşturma üzerine konuşan Red Bull başmühendisi Paul Monaghan bunu bir "el bombası atmaya" benzetti.
Monaghan, "Açıkçası, birinin bu duruma el bombası atmasına şaşırmadım."
"Peki. Eğer tam tersi olsaydı, biz de aynısını yapabilirdik. Yaptığımız savunulabilir ve meşru bir şey. 2022'den bu yana güncel jenerasyon araçlara bakarsanız insanlar motor değişiklikleri yapıyor. Bunda alışılmadık bir şey yok."
"Şahsen ben bunun gri bir alan olduğunu düşünmüyorum. Kendi açımızdan yapacaklarımızı haklı çıkardık ve eğer sorgulanırsak da bu sorun değil. Onu da haklı çıkaracağız." dedi.
Motor değişikliğinin bütçe sınırı içinde sayılıp sayılmadığı hakkında soru yağmuruna tutulan Monaghan, yorum yapmadı ve bu sessizliğini şu şekilde savundu: "Bu soruyu yanıtlamayacağım çünkü ben bir finansal düzenleme uzmanı değilim."
"Kabaca ne yapmamız gerektiğini, neyin dahil olup neyin olmadığını biliyorum. Eylemlerimizi savunabileceğimize ve yıl sonunda bize karşı bir ceza çıkmayacağına inanıyorum."
"Bu, sahip olduğum bilgi kadarıyla verebileceğim bir cevap. Finansal düzenlemeler dahilinde bunu nasıl ele aldığımız konusunda spekülasyonda bulunmak istemiyorum. Çünkü yanlış yapabilirim ve o zaman normalden daha da aptal görünürüm. Bu yüzden izninizle bu konuyu burada bırakıyorum."
tr.motorsport.com