play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 423
#33 Max Verstappen
Sıra 2| Puanı 421
#81 Oscar Piastri
Sıra 3| Puanı 410
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 319
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 242
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 156
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 150
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#55 Carlos Sainz
Sıra 9| Puanı 64
#14 Fernando Alonso
Sıra 10| Puanı 56
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 11| Puanı 51
#6 Isack Hadjar
Sıra 12| Puanı 51
#87 Oliver Bearman
Sıra 13| Puanı 41
#31 Esteban Ocon
Sıra 14| Puanı 38
#30 Liam Lawson
Sıra 15| Puanı 38
#18 Lance Stroll
Sıra 16| Puanı 33
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 33
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 22
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 0
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:833, Galibiyet:14
Mercedes | Sıra: 2
Puan:469, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 3
Puan:451, Galibiyet:8
Ferrari | Sıra: 4
Puan:398, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:137, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:92, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:89, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:79, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:70, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:22, Galibiyet:0
Formula1 Avustralya GP 8 Mart 2026

Yorum: 0 | Görüntüleme: 91
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
McLaren, 2026 Formula 1 Teknik Kuralları İçin Sezon Öncesi Güvenlik Güncellemesi Talep Etti
14-02-2026, 07:49
sadmin
Patron
KONU:
208,232
MESAJ:
566,087
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
WRC
Ali Türkkan ve Kerem Ka...
WRC
Takamoto Katsuta, İsveç...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
2026 Formula 1 Kurallar...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
F1 Testlerinde Yapılan ...
Formula 1 Haberleri
İlk F1 Testinin Sorunlu...

Yorum: #1
McLaren, 2026 Formula 1 Teknik Kuralları İçin Sezon Öncesi Güvenlik Güncellemesi Talep Etti

[Resim: 65150.345cfdc9.f1tr.com]

FIA’ya, McLaren Takım Patronu Andrea Stella’nın Endişeleri Sonrası 2026 Formula 1 Kuralları İçin Üç Kritik Güvenlik Değişikliği Çağrısı

FIA’ya, McLaren takım patronu Andrea Stella’nın dile getirdiği endişeler doğrultusunda, 2026 Formula 1 kuralları kapsamında sezonun Avustralya’daki açılış yarışından önce üç kritik güvenlik değişikliğini değerlendirmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

Bu hafta Bahreyn’de gerçekleştirilen testlerde yeni nesil 2026 araçlarının birbirine yakın sürüşteki performansının ilk kez detaylı şekilde gözlemlenmesinin ardından konuşan Stella, FIA’nın müdahale etmesi gerektiğine inandığını belirtti.

Stella, pilotlar için gereksiz riskler oluşturan ve teknik kurallarda basit değişikliklerle ortadan kaldırılabilecek üç ana başlıkta kaygı duyduğunu ifade etti. McLaren patronu; yarış start prosedürlerinin gereğinden uzun ve karmaşık hale gelmesi, gaz pedalını bırakıp yavaşlama (lift and coast) uygulamalarının yaygınlaşması ve düzlükte araçlar birbirini geçmeye çalışırken oluşabilecek yüksek hız farklarının ciddi tehlikeler barındırdığına dikkat çekti.

Start Prosedürlerinde Güvenlik Endişesi

Cuma günü testlerin ardından start prosedürüne yönelik kaygılarını dile getiren Stella, ilk olarak The Race tarafından gündeme getirilen konuyla ilgili olarak, “Yarış start prosedürünün tüm araçların güç ünitesini hazır hale getirmesine olanak tanıdığından emin olmalıyız çünkü grid, araçların kalkışta yavaş kalmasını isteyeceğiniz bir yer değildir,” ifadelerini kullandı.

Diğer endişeleriyle ilgili olarak Stella, DRS’nin olmaması nedeniyle düzlüklere çıkan araçlar arasında hız farklarının minimuma indiğini ve bunun da araçların birbirine çok yakın şekilde seyretmesine yol açtığını belirtti. Bu durumun, öndeki aracın ani şekilde yavaşlayıp enerji toplaması halinde arkadaki pilotun hazırlıksız yakalanmasına ve ciddi kazalara neden olabileceğini vurgulayan Stella, Mark Webber’in 2010 Valencia ve Riccardo Patrese’nin 1992 Estoril’de daha yavaş araçlara çarpması sonucu yaşanan dramatik havalanmalı kazaları örnek gösterdi.

“Bu, birbirini yakından takip eden araçlar için ideal bir durum olmayabilir ve daha önce Valencia’da Webber’in, Portekiz’de Patrese’nin başına gelen ve Formula 1’de tekrar yaşanmasını kesinlikle istemediğimiz türden kazalara yol açabilir,” dedi.
Enerji Yönetimi ve Kapanma Hızları

Stella ayrıca, pilotların lift and coast uygulamasına yönelmesini caydıracak kural değişikliklerinin yapılması gerektiğini savundu. Bu durumun, araçlar arasında ciddi hız farkları oluşmasına yol açabileceğini belirten Stella, belirli yarış koşullarında batarya gücünün değiştirilmesinin bu sorunu çözebileceğini dile getirdi.

Start Prosedüründe Değişiklik Tartışmaları

Yarış startları konusu daha önce de gündeme gelmiş, geçen Temmuz ayında yapılan F1 Komisyonu toplantısında pilotlara start öncesi gridde daha fazla zaman tanınması önerisi tartışılmıştı. Ancak, Ferrari takım patronu Fred Vasseur’un değişikliğe onay vermemesi nedeniyle teklif kabul edilmemişti.

The Race’in edindiği bilgilere göre, Vasseur bu değişikliğin bir yıl önce gündeme getirilip rakip takımlar tarafından reddedilmesi üzerine Ferrari’nin daha kısa start prosedürüne uyumlu bir güç ünitesi tasarımına yöneldiğini, şimdi ise bu konuda geri adım atmanın Ferrari’yi haksız bir şekilde dezavantajlı duruma düşüreceğini savunmuştu.

Stella, start prosedüründe geç yapılacak bir değişikliğin teknik sonuçlarının farkında olduğunu ancak güvenliğin rekabetçi çıkarların önünde tutulması gerektiğini vurguladı.

“Burada sıralama turlarındaki performansınızdan ya da yarış temponuzdan bahsetmiyoruz. Griddeki güvenlikten söz ediyoruz. Bazı konular, rekabetçi çıkarların çok daha ötesindedir. Gridde basit bir ayarlamayla sağlanabilecek güvenlik, kesinlikle üzerinde durulması gereken bir önceliktir,” dedi.

Stella, söz konusu güvenlik başlıklarının önümüzdeki hafta yapılacak F1 Komisyonu toplantısında gündeme geleceğini ve sezon başlamadan önce çözülmesinin aciliyet taşıdığını ifade etti.

Melbourne’de değişiklik yapılmasının gerekliliği sorulduğunda ise Stella, “Bence bu zorunlu. Çünkü hem mümkün hem de basit. Basit olanı karmaşıklaştırmamalı, hemen yapılabilecek olanı ertelememeliyiz. Bu nedenle, Avustralya öncesinde kesinlikle hayata geçirilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum,” şeklinde konuştu.

trf1.net



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
3 saat önce

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  İlk F1 Testinin Sorunlu Sonu, Sezon Açılışında Kaos Endişelerini Artırdı sadmin 0 70 3 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Antonelli, Mercedes İçin Her Alanda Gelişim Sözü Verdi sadmin 0 102 3 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Red Bull’un 2026 F1 Hızıyla İlgili Yeni İddiası, Test Belirsizliğini Artırdı sadmin 0 76 3 saat önce
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 8 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2026

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1