play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#44 Lewis Hamilton
Sıra 1| Puanı 0
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 0
#87 Oliver Bearman
Sıra 3| Puanı 0
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 4| Puanı 0
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 5| Puanı 0
#3 Max Verstappen
Sıra 6| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 7| Puanı 0
#43 Franco Colapinto
Sıra 8| Puanı 0
#4 Lando Norris
Sıra 9| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 10| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 11| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 12| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 13| Puanı 0
#16 Charles Leclerc
Sıra 14| Puanı 0
#63 George Russell
Sıra 15| Puanı 0
#55 Carlos Sainz
Sıra 16| Puanı 0
#18 Lance Stroll
Sıra 17| Puanı 0
#41 Arvid Lindblad
Sıra 18| Puanı 0
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 19| Puanı 0
#6 Isack Hadjar
Sıra 20| Puanı 0
#11 Sergio Perez
Sıra 21| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 22| Puanı 0
Formula1 Avustralya GP 8 Mart 2026

Yorum: 0 | Görüntüleme: 416
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Makale Her şeye rağmen
02-09-2020, 22:25
sadmin
Patron
KONU:
208,524
MESAJ:
566,384
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Norris, 2026 F1 Araçlar...
Formula 1 Haberleri
Ferrari, Hamilton’ın Te...
MotoGP
Jack Miller: MotoGP’nin...
MotoGP
Marco Bezzecchi’den Bag...
Formula 1 Haberleri
2026 F1 Bahreyn Testler...

Yorum: #1
Her şeye rağmen

[Resim: 33764.ac104c03.f1tr.com]

Engin Bakırburç, Gerhard Berger'e dair yazdı.

Daha doğru düzgün yürümeyi bile sökmeden direksiyon sallamaya başlayan rakiplerinin aksine Gerhard Berger yarış hayatına atıldığında 21 yaşındaydı. Formula 1'e yükselmesi ise yalnızca üç yılını aldı. Öyle bir yetenekti. Belki zaferden zafere koşmayı hayal ediyordu fakat ardında kayıplarla dolu bir kariyer hikayesi bıraktı.

İlk kaybını 1984 yılında yaşadı. Hak ettiği puanı kaybetti. Kariyerinin ilk sezonu ve henüz ikinci yarışıydı. ATS takımının bir üyesi olarak İtalya'da damalı bayrağı altıncı sırada geçti. Normal şartlar altında hem takımın hem de Berger'in hanesine bir puan yazılmalıydı fakat yazılmadı. ATS diğer takımların aksine sezona yalnızca bir araçla başlamıştı. İtalya'da ise takım adına yarışan araç sayısı ikiydi ve Berger'in altındaki araç "ikinci" araçtı. Takım arkadaşı vites kutusu problemiyle starttan hemen önce yarıştan çekilmişti fakat her iki araç da katılım listesinde yer aldığı için bu çekilme Berger'in aracını "birinci" araç yapmadı. Avusturyalı pilot ilk resmi puanları için bir yıl, ilk podyumu ve ilk galibiyeti içinse ise iki yıl bekledi.

1984 sezonunun hemen ardından sağlığını kaybetti. Büyük bir trafik kazası geçirdi ve araçtan dışarı fırladı. Ağır yaralanmıştı. Boynunda ve sırtında kırıklar mevcuttu fakat şanslıydı. Kazanın hemen ardından olay yerinden geçen ilk aracın içinde doktorlar vardı. Başarılı bir ilkyardımın ardından hastaneye kaldırıldı ve tedavi altına alındı. Ertesi sezon başlarken araç kullanmaya tamamen hazırdı.

1987 yılında Ferrari'ye geçiş yaptı ve ertesi yıl patronunu kaybetti. Enzo Ferrari'nin vefatından yalnızca üç hafta sonra takımın kendi evinde, Monza'da galibiyete ulaştı. Bu zafer aynı zamanda 1988 sezonu boyunca altında McLaren imzası bulunmayan tek zafer olacaktı. Aslında bu istatistikte kariyerinin ilk ve son yarışına çıkan ve o tek yarışın son turlarında Senna'nın gününü mahveden Jean-Louis Schlesser'in payı oldukça büyüktü. Yine de Berger'in performansı görmezden gelinemezdi.

1990 yılında McLaren'le anlaştı. Bu çatı altında üç sezon geçirdi ve takım içi rekabeti büyük bir farkla kaybetti. Takım arkadaşı bu süreçte iki kez dünya şampiyonu olurken Berger yalnızca üç galibiyet elde edebildi. Sıralama turlarında, yarışlarda ve şampiyona tablosunda zaman zaman kendini gösterse de çoğunlukla takım arkadaşının gerisinde kaldı fakat kimse Berger'i suçlayamazdı. Takım arkadaşı Ayrton Senna'ydı.

[Resim: 33765.928c8346.f1tr.com]

McLaren'deki ilk yılında "galibiyeti" kaybetti. Kanada'da damalı bayrağı Senna'nın yaklaşık 45 saniye önünde, ilk sırada geçti fakat hatalı start sebebiyle bir dakika zaman cezası aldı ve dördüncü sıraya kadar geriledi. Böylece aynı yarışta yalnızca zaferi değil, podyumu da kaybetmiş oldu fakat bir sonraki yarışı üçüncü sırada bitirerek bu kaybı hemen telafi etti.

1994 yılında Imola pistinin Villeneuve şikanında bir vatandaşını, hemen ertesi gün Tamburello virajında da çok yakın bir arkadaşını kaybetti. Senna ile McLaren yıllarındaki ilişkisi, bir takım arkadaşlığından çok daha fazlasıydı. Beş yıl önce Berger de aynı pistte, aynı virajda oldukça benzer bir kaza yapmış, bilincini yitirmiş, alevlerin ortasında kalmış fakat kazadan yaralı olarak kurtulmayı başarmış ve yalnızca bir yarış kaçırdıktan sonra kariyerine tam gaz devam etmişti. Senna ise ne yazık ki o kadar şanslı değildi. Üstelik Berger bu kazayı neredeyse en ön sıradan izlemişti. Lider giden Senna'nın birkaç saniye arkasında, üçüncü sıradaydı. Araç, ikinci sıradaki Schumacher'in gözleri önünde duvara çarptıktan sonra Berger'in gözleri önünde piste kadar geri dönmüştü. Bir sonraki yarış Monako'daydı ve yaslı Berger podyumun son basamağındaydı.

1984 ve 1989 yıllarının ardından 1997'de sağlığını üçüncü kez kaybetti. Sinüzit operasyonu geçirmek zorunda kaldı ve Kanada ile Fransa yarışlarını kaçırdı. Tam sağlığına kavuşmuştu ki bu kez de babasını kaybetti. Sebebi İngiltere'deki yarıştan yalnızca dört gün önce gerçekleşen bir uçak kazasıydı. Acısı büyük olan Berger'in pistlere dönüşü Almanya'ya kaldı. Pole, en hızlı tur ve zafer... Daha güzel bir geri dönüş olamazdı. Hayat devam ediyordu ve etmeliydi.

200 yarış kaybetti. Almanya'daki zafer, kariyerinin onuncu ve son zaferi oldu. Sezon sonunda hem takımdan hem de Formula 1'den ayrıldı. Ardında 210 yarış, on zafer, 48 podyum, 12 pole, 385 kariyer puanı ve iki dünya üçüncülüğü ile süslü, 14 yıllık bir sanat eseri bıraktı. Her şeye rağmen hayattan kopmamayı, vazgeçmemeyi, ayağa kalkmayı ve yola devam etmeyi öğreten, saygıdeğer bir sanat eseri...

eureur


02/09/2020, 22:25

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Ferrari Las Vegas’ta ateş aldı: Leclerc, vites sorununa rağmen pole’i hedefliyor sadmin 0 114 22/11/2025, 1:45
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Toprak Razgatlıoğlu, KISITLAMALARA Rağmen NASIL Şampiyon Oldu? - WSBK 2025 Şampiyonluk Hikayesi sadmin 0 121 12/11/2025, 22:03
Son Mesaj: sadmin
  Yorum HAKSIZLIKLARA VE YASAKLARA RAĞMEN TOPRAK RAZGATLIOĞLU 3. KEZ ŞAMPİYON - WSBK Jerez sadmin 0 109 19/10/2025, 22:51
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2026

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1