9- Kendi Takımıyla Şampiyon Olmak – Jack Brabham, 1966
Evet. Jack Brabham bu takımı 1962 yılında Ron Tauranac ile birlikte kurdu. Daha önce 1959 ve 1960 yıllarında iki dünya şampiyonluğu elde eden Jack Brabham, üçüncü dünya şampiyonluğunu ise 1966 yılında Brabham BT19 ile kazandı. Bugünlerde yarışan pilotların pek kendi takımlarını kurmadığını düşünürsek bu rekorun egale edilmesi veya geçilmesi çok zor gözüküyor.
8- Hem Formula 1’de Hem de MotoGP’de Şampiyon Olmak – John Surtees
John Surtees ilk olarak iki tekerli yarışlarda şansını denedi ve 1956, 1958, 1959 ve 1960 yıllarında, o zamanki adı MotoGP olmasa da iki tekerlekli yarışların en büyüğü olarak kabul edilen 500cc’de şampiyonluğa ulaştı. Surtees, 1964 yılında Formula 1’de de dünya şampiyonluğuna ulaşarak bu alanda kırılması zor bir rekora imza attı. Bugün Marc Marquez’in Formula 1’e geçiş kararı alması veya Sebastian Vettel’in aniden iki teker üzerine geçmesi gayet zor gözüküyor. Aslında Ferrari bir dönem Valentino Rossi’yi Formula 1’e çekmeye çalışmıştı ama bu mümkün olmadı.
7- En yaşlı Yarış Startı Alan Pilot – Louis Chiron, 55, 1958 Monaco Grand Prix
Şimdilerde Formula 1, 35 yaşından sonra zor bir hal alıyor ve pilotların emekli olup olmamasını tartışmaya başlıyoruz. İlk zamanlar ise genel olarak pilotlar yaşlıydı. Guiseppe Farina’nın ilk şampiyonluğu 44 yaşında aldığını düşünürsek, Louis Chiron bu alandaki derecesiyle yine kırılması çok zor bir rekora imza atmış gözüküyor. 1958 Monaco Grand Prix’inde, Chiron tam 55 yaşında start almıştı. Otuz yaşını aşan pilotlara yaşlı dediğimiz bir dönemde, o zaman ki şartlar bir hayli ilginç.
6- Tüm Yarışlardan Puanla Ayrılmak – Alberto Ascari (1952), Jim Clark(1963)
Bu rekorun aslında kırılması çok güç gözükmüyor ama üzerinden tam 54 sene geçmesine rağmen hala yeni biri eklenmedi bu listeye. Benim hatırladığım, 2014’de Fernando Alonso güzel bir seri yakalamıştı ama sezonun sonuna doğru yarış dışı kalarak bu rekoru tepmişti. Ascari ve Clark bu rekorları kırdıkları senelerde, dünya şampiyonu olmayı da başarmışlardı. Tabii ki yarış sayısı o zamanlar günümüzdeki kadar fazla değildi.
5- Hiç Pit Yapılmayan Yarış – 1961 Hollanda GP
Günümüzdeki lastik kuralları çerçevesinde her pilotun pite girme zorunluluğu olduğunu düşünürsek, bu rekorun tekrar kırılma olasılığı çok zor gözüküyor. 1961 Hollanda Grand Prix’i ayrıca tüm araçların yarışı tamamladığı yedi yarıştan ilki olarak da tarihe kazınmış durumda.
4- Kariyerinin İlk Yarışına Son Sıradan Başlayıp, Liderliğe Yükselmek – Markus Winkelhock, 2007 Avrupa GP
Winkelhock’un başarısı Formula 1 tarihinde eşi benzeri zor görülen cinsten. Winkelhock yarışa son sırada başlayacakken, formasyon turunda pite girerek yağmur lastiği taktı, ardından ilk turdan itibaren başlayan yoğun yağmur nedeniyle diğer pilotlar da pite girmek zorunda kaldı. Winkelhock ise pite girmeyerek liderliğe yükseldi ve kırmızı bayrak çıkana kadar da liderdi. Daha sonra Winkelhock yarışı tamamlayamasa da, kırdığı bu rekor ile asla unutulmadı.
3- Dünya Şampiyonu Olup da, Kariyeri Boyunca En Az Puan Toplayan Pilot – Phil Hill – 98 Puan
Phil Hill, 1961 Dünya Şampiyonu olarak kariyerini noktaladı. Bir diğer özelliği ise, bunu başaranlar içinde kariyeri boyunca en az puanı toplayan pilot olmasıydı. Kariyeri boyunca 98 puan toplayan Hill, bu alanda yine kırılması çok zor bir rekor kırdı. Özellikle günümüzde değişen puan sistemiyle bu rekorun kırılması daha da zor bir hale geldi diyebiliriz.
2- Hiç Pole Almadan(Bir Sezonda) Şampiyon Olmak – Denny Hulme(1967), Niki Lauda(1984)
Formula 1’de yarış kazanmak için pole pozisyonundan başlamak gerçekten önemlidir, ancak Hulme ve Lauda pole pozisyon almadan dünya şampiyonu olmayı başardılar. Günümüzde gridi domine eden araçlar göz önüne alındığında bu rekorun da kırılması çok zor gözüküyor.
1 – En fazla yarış dışı kalma – Andrea De Cesaris, 148 Yarış
Bu alanda De Cesaris’in rekorunu kırmaya en yakın kişi Pastor Maldonado’ydu diyebiliriz. Hatta süper lisansı iptal edilmese, Yuji Ide’nin de tam kırabileceği bir rekordu. Andrea De Cesaris kimi zaman şanssız, kimi zaman hatalı, kimi zaman dayanıksız olsa da 148 kez finişi görememek büyük bir rekor ve kırılması gerçekten güç.
;;;