play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 131
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 115
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 99
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 93
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 53
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 6| Puanı 48
#44 Lewis Hamilton
Sıra 7| Puanı 41
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 30
#31 Esteban Ocon
Sıra 9| Puanı 14
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 14
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 11| Puanı 9
#10 Pierre Gasly
Sıra 12| Puanı 7
#55 Carlos Sainz
Sıra 13| Puanı 7
#87 Oliver Bearman
Sıra 14| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 15| Puanı 6
#6 Isack Hadjar
Sıra 16| Puanı 5
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 17| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 18| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 19| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:246, Galibiyet:5
Mercedes | Sıra: 2
Puan:141, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 3
Puan:105, Galibiyet:1
Ferrari | Sıra: 4
Puan:94, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:37, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:20, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:14, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 8
Puan:8, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 9
Puan:7, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:6, Galibiyet:0
Formula1 Emilia Romagna GP 18 Mayıs 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 267
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İnceleme "Korkunç" yumuşak lastik neden Brezilya sprinti için en ideal seçimdi?
05-11-2023, 20:03
sadmin
Patron
KONU:
198,809
MESAJ:
555,882
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
F1 Videolar
Miami GP 2025 - Lego ya...
F1 Videolar
Miami GP 2025 - Yarış ö...
Formula 1 Tekrar İzle
MotoGP Fransa 2025 - Fu...
Formula 1 Haberleri
2025 Emilia Romagna GP ...
MotoGP
2025 MotoGP Fransa: Ola...

Yorum: #1
"Korkunç" yumuşak lastik neden Brezilya sprinti için en ideal seçimdi?

[Resim: 49423.e66c2bf5.f1tr.com]

Formula 1'in Brezilya Grand Prix sprinti lastiklerin hayatta kalma mücadelesine sahne olurken, pilotlar lastikleri korumak için ekstra çaba sarf etmek zorunda kaldı.

Red Bull RB19'unun lastiklere ne kadar iyi baktığını bir kez daha göstererek sprint yarışını kazanan Max Verstappen, piste çıkar çıkmaz -lastikleri- koruma moduna geçtiğini kabul etti etti.

Hollandalı pilot, lastiklerine ilk ne zaman bakmaya başladığı sorulduğunda, "Piste çıkış turunda. Tam gaz gittiğim tek bir tur bile olmadı. Bunu yapmanız imkansız." dedi.

Yarışın ardından bazı sürücüler 24 turluk yarışta yumuşak lastiği hayatta tutmaya çalışırken çok zorlandıklarını söylediler.

Williams sürücüsü Alex Albon, "Aşınma çok fazla. Sürüş berbat hissettiriyor." dedi.

Yumuşak lastiğin harika olmaması nedeniyle mantıklı varsayım, sürücülerin daha az aşınan orta lastiğe geçmeyerek hata yaptıkları olabilirdi.

Ancak bu seçenek, orta hamuru kullanan üç sürücü (Nico Hulkenberg, Kevin Magnussen ve Logan Sargeant) için harika olmaktan çok uzaktı. Üç pilot da aynı oranda aşınma ve tempo kaybı yaşadı.

Bu nedenle Brezilya sprinti, takımların ve sürücülerin zor bir ikileme sokmuş durumda: çok fazla yönetim gerektiren yumuşak lastikle mi yarışacaklar yoksa iyi performans göstermeyen orta lastikle mi?

Yumuşak lastiğin neden tüm grid için tercih edilen lastiği olduğunu anlamak karmaşık bir konu fakat F1 lastik tedarikçisi bir dizi koşulun bir araya geldiğine inanıyor.

Pirelli'nin baş mühendisi Simone Berra şunları söyledi: "Bu kadar çok takımın yumuşak lastik kullanmaya karar vermesi bizi de şaşırttı."

"Bunun nedenini araştırıyoruz, ancak yumuşak lastiğin gerçekten tutarlı olduğu görülüyor."

"Bence yumuşak lastiğin orta lastiğe göre kazancı, genel olarak daha yüksek bir tutuş seviyesine sahip olmanız. Yumuşak lastikle daha az kayıyorsunuz ve aşırı ısınma azalıyor, böylece sıcaklıkları biraz daha iyi yönetebiliyorsunuz."

Berra orta lastiğin teoride daha dayanıklı bir lastik olmasına rağmen lastik ömrü açısından olması gerekenden daha kötü performans gösterdiğini çünkü pistte daha fazla kaydığı için çabuk ısındığını söyledi.

Bu durum, cuma gecesi çıkan fırtına sonrası asfaltın durumunun değişmesi ve sıcaklıkların çok yüksek olması nedeniyle daha da kötüleşti.

"Bunun orta lastiğin daha fazla kaymasına, aşırı ısınmasına, dolayısıyla da aşınmaya neden olduğuna inanıyoruz."

"Ancak tüm gridden net bir tablo elde edemedik. Sadece Haas ve Williams'tan bir sürücü orta hamurla yarıştı, bu yüzden gerçekte ne olduğuna dair net bir resmimiz yok."

[Resim: 49424.c32ce2bc.f1tr.com]

"Orta hamur kullanan diğer sürücülerin nasıl performans sergileyeceği bilmiyoruz. Söylenmesi gereken şu ki, seansın başında 47/48C olan bu sıcaklıklarda daha sert lastiklerin seçilmesini bekliyorduk."

"Ancak takımları yumuşak lastik kullanmaya zorlayan daha çok pistin durumuydu."

Üç pit stop ihtimali

Yumuşak lastiğin orta lastikten daha iyi bir yarış lastiği olduğunun görülmesiyle, yarış için bazı agresif stratejilerin önü açılmış oldu.

Berra, Max Verstappen, Charles Leclerc, Aston Martin ikilisi ve Lando Norris de dahil olmak üzere yarış için ekstra yumuşak lastikleri olan pilotların, yeni yumuşak lastikleri olmayanlara (iki Mercedes pilotu, Sergio Perez ve Carlos Sainz) göre avantajlı olabileceğine inanıyor.

"Pistin gelişimi ve tüm araçların yarış çizgisini kauçukla kaplamasıyla orta hamur daha iyi olabilir."

"Fakat şu anda en iyi strateji ilk stint için yumuşak lastiği kullanmak ve tabii ki orta hamura geçmeden önce start için ekstra yol tutuşa sahip olmak."

"Bundan sonra, son bölüm için ikinci bir orta veya yumuşak kullanmaya karar verebilirsiniz."

Berra, ekstra yumuşak lastiğe sahip olanların, üç pit stop yapabileceği görüşünde.

Ekstra yumuşak lastiğe sahip isimler arasında Valtteri Bottas, Zhou Guanyu, Daniel Ricciardo ve Logan Sargeant var.

"Özellikle iki set yeni yumuşak lastiği kalan sürücüler çoğunlukla yumuşak hamurlar kullanabilir. Daha fazla zorlamak, lastiklere daha az bakmak ve daha agresif olmaya çalışmak istiyorsanız bu bir olasılık olabilir."

"Tek pit stop çok daha yavaş, yaklaşık yedi-dokuz saniye daha yavaş ve sert hamuru kullanmayı gerektiriyor, ki bu gerçekten yarış için iyi bir lastik değil."

Sürücülerin elindeki hamurlar:

[Resim: 49425.b38674d0.f1tr.com]

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
(Son Düzenleme: 05/11/2023, 20:03 , Düzenleyen: sadmin.)
05/11/2023, 20:03

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Lewis Hamilton Ferrari'de Neden İsteneni Veremedi? sadmin 0 63 03/05/2025, 23:28
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Formula 1, Yarışları Daha Heyecanlı Hale Getirmek için Ne Planlıyor? | Araba Sevdası sadmin 0 50 03/05/2025, 23:23
Son Mesaj: sadmin
  Analiz Ferrari neden Imola değil de Barselona'da çıkışa geçmeyi bekliyor? sadmin 0 45 02/05/2025, 8:11
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler:
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1