play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#44 Lewis Hamilton
Sıra 1| Puanı 0
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 0
#87 Oliver Bearman
Sıra 3| Puanı 0
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 4| Puanı 0
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 5| Puanı 0
#3 Max Verstappen
Sıra 6| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 7| Puanı 0
#43 Franco Colapinto
Sıra 8| Puanı 0
#4 Lando Norris
Sıra 9| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 10| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 11| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 12| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 13| Puanı 0
#16 Charles Leclerc
Sıra 14| Puanı 0
#63 George Russell
Sıra 15| Puanı 0
#55 Carlos Sainz
Sıra 16| Puanı 0
#18 Lance Stroll
Sıra 17| Puanı 0
#41 Arvid Lindblad
Sıra 18| Puanı 0
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 19| Puanı 0
#6 Isack Hadjar
Sıra 20| Puanı 0
#11 Sergio Perez
Sıra 21| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 22| Puanı 0
Formula1 Avustralya GP 8 Mart 2026

Yorum: 0 | Görüntüleme: 329
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İnceleme Aston Martin'in 12 ay süren renk seçme serüveni
03-03-2021, 20:23
sadmin
Patron
KONU:
208,446
MESAJ:
566,305
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Verstappen’den FIA’ya a...
Formula 1 Haberleri
Wolff: “Rakipler Merced...
Formula 1 Haberleri
F1, 2027 sezonu için Tü...
Formula 1 Haberleri
Hamilton: "Kendimi bu a...
Formula 1 Haberleri
Aston Martin ve Red Bul...

Yorum: #1
Aston Martin'in 12 ay süren renk seçme serüveni

[Resim: 44992.01f85f3c.f1tr.com]

Aston Martin bugün göz alıcı yeşil bir renge sahip AMR21 aracının örtülerini kaldırdığında, Formula 1 takımı için yeni bir hikayenin başlangıcını yapmış oldu.

Hafif pembe detaylarıyla yeşil ve siyah renkli araç, bu ay Bahreyn’de rakipleriyle mücadele ederken kesinlikle dikkatleri üstüne çekecek.

Böylece Aston Martin’in, F1’e geri dönüşünde yarıştıracağı ilk aracının renklerine karar vermek için geçirdiği çileli dönem de son bulmuş oldu.

Aston Martin’in adını taşıyan ilk aracında British Racing Green (İngiliz Yarış Yeşili) kullanacağı bilinen bir şeydi fakat tam renk paletine karar vermek hiçbir zaman kolay bir şey olmayacaktı.

Birçok sefer gerçek hayatta çok güzel renklere sahip araçların televizyonda ya da fotoğraflarda kötü çıktığına şahitlik ettik.

Bu yüzden Aston Martin’in yaratıcılık direktörü Marek Reichmen, tam olarak hangi yeşili kullanacaklarına karar vermenin çok zaman aldığını söyledi.

Son 16 yıldır Aston Martin’in yol araçlarını tasarlayan Reichman, “Aslında çok uzun bir süreç oldu.”

“Renk çok önemli bir şey. Rengi nasıl algıladığınız; ekranda, canlı olarak kendi gözlerinizle ya da Silverstone’da gri bir günde nasıl algıladığınız çok, çok önemli bir faktör.”

“Bir renk oluşturmak için 12 ay harcadık. Aracın renklerinde birçok farklı kombinasyon denedik – ve son günün son dakikasına kadar her şeyin doğru olması için detaylarda değişiklikler yaptık.”

“Aracı gördüğünüzde inanılmaz bulacağınızı düşünüyorum, sadece bunu isteyebilirdik. Ve kuşkusuz griddeki en güzel renk olacak.” dedi.

Aracın üstündeki yeşil, beklenenden biraz daha açık bir tonda fakat son renge karar vermeden önce göz önünde bulundurulması gereken başka faktörler de vardı.

[Resim: 44958.d201c9fb.f1tr.com]

Aracın renklerine karar verilirken takım patronu Otmar Szafnauer’le sürekli iletişimde bulunduklarını söyleyen Reichman, “Keşke Pantone renk kataloğuna bakıp doğru rengi seçmek kadar kolay olsaydı.”

“Aracın rengini geliştirmek başlı başına çok karmaşık çünkü bunu yol araçlarımıza da yansıtmamız gerekiyor. Sadece F1 aracına bir renk geliştirmiyoruz, çünkü bunu gören insanlar kendi araçlarında da bu rengi isteyeceklerdir.”

“Bu yüzden tam bir geliştirme sürecinden geçmeniz gerekiyor. Ve bunun içinde tekrarlanabilirlik, hasar görme durumu, onarabilme durumu vs. de var.”

“Ve elbette bir F1 aracı için boya tasarlıyoruz, bu yüzden Otmar’ın hafiflik ihtiyacını da göz önünde bulundurmalıyım. Ağır bir boya kullanmak istemezsiniz, bu yüzden bunu da hesaba katmamız gerekiyordu.”

“Aynı zamanda, F1 aracını boyamak için kullandığımız teknolojiyle oluşturabildiğimiz çok güzel rengin yansıtıcı doğasını, boya tabancalarımızla yol araçlarını boyadığımız zaman nasıl tekrarlayabiliriz? Bunu da düşünmemiz gerekiyor.” dedi.

[Resim: 44950.a5f976d6.f1tr.com]

Reichman aynı zamanda, rengin canlı görüldüğündeki gibi, televizyonda ve fotoğraflarda da güzel görünmesi için, Aston Martin’in uzun bir test sürecinden geçmesi gerektiğini söyledi.

“Ekrandaki kırmızı-yeşil ve mavi değerlerle (RGB) nasıl çalıştığını görebilmek için, tek tek panellerin görüntüsünü alıp bilgisayar ekranlarından inceledik.”

“Doğru 4K ve 3D kamera teknolojilerini kullanmanız gerekiyor çünkü şu anda bulunduğumuz çağın tasarım dünyasında büyütme ve kopyalama teknolojisi böyle.”

“Araçlarımızın çoğunun iç tasarımı CAD yoluyla dizayn ediliyor ve artık fiziksel model kullanmayı bıraktık. Bu yüzden hem rengi hem de şekil ve formu simüle edip bilgisayara, göz için doğru olup olmadığını sorma kapasitesine sahibiz. Ve bunu da böyle yaptık.”

“Fakat uzun bir süreç oldu, çünkü boya konusunda tutkulu insanlar genelde moda dünyasından oluyor ve renklere hakim olduklarından yaptığınız işi beğeniyorlar.”

Aston Martin’in yeni aracının renklerinin yeterince iyi olup olmadığı konusundaki son karar, sosyal medya kullanıcıları tarafından önümüzdeki günlerde verilecek.

Ve modern F1 araçları her ne kadar geçmişteki ikonik araçlar kadar güzel olmadıklarından dolayı eleştirilseler de Reichman, bir F1 aracının güzelliğini ölçmenin tek yolu olduğunu, fakat AMR21’in bunun da ötesine geçmesini istediğini söylüyor.

Reichman, “Estetikle uğraşan birisi olarak her zaman güzeli arıyorsunuz. Fakat Otmar’dan şu sözü çalacağım: hızlı güzeldir. Ve buna kesinlikle katılıyorum.”

“Bir sorunun her zaman birden fazla cevabı ve çözüm yolu vardır. Sadece birkaç hafta önce Otmar’ın şu anda bulunduğu fabrikadan çıkan Jordan’a bakıyordum ve o gerçekten güzel bir araçtı.”

“Ama elbette, her zaman bir şeylerin estetik açıdan daha tatmin edici olmasını istersiniz çünkü bir şey güzel olduğu zaman, insanlar ona bakarlar. Ona hayranlıkla gözlerini dikerler. Ve ben de bunun her zaman umut verici bir şey olduğunu düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

[Resim: 44972.3f0bc9a2.f1tr.com]
[Resim: 44948.7b7a62ae.f1tr.com]
[Resim: 44956.84108e15.f1tr.com]
[Resim: 44960.421b7577.f1tr.com]
[Resim: 44946.bbe5f65f.f1tr.com]
[Resim: 44957.751fa5e0.f1tr.com]
[Resim: 44958.d201c9fb.f1tr.com]
[Resim: 44959.84febac6.f1tr.com]
[Resim: 44966.de8e55e9.f1tr.com]

&&&



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
03/03/2021, 20:23

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Analiz Aston Martin AMR26 gerçek hızını henüz göstermedi sadmin 0 99 Dün, 19:47
Son Mesaj: sadmin
  Yorum 2026 F1 Bahreyn testleri: Sezona kim hazır başlıyor? En hızlı takım kim? Aston Martin'in durumu sadmin 0 106 15/02/2026, 15:36
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Aston Martin AMR26 aşırı ve Ferrari son günde bastırıyor sadmin 0 177 31/01/2026, 1:58
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2026

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1