Tarih kitaplarımızı ve fotoğraf arşivimizi açtık, sizler için 8 Mayıs tarihinde yaşanan önemli olayları derledik.
1977
1977 İspanya GP sıralama turlarında Mario Andretti 0.720 saniye farkla pole pozisyonunu kazanan isim oldu.
Jacques Laffite'nin önünde bu dereceyi yapan Andretti, ertesi gün tüm yarışı lider götürerek zafere ulaştı.
En yakın rakibi 15.8 saniye arkasındaki Carlos Reutemann olurken, Jody Scheckter podyumu tamamladı.
Niki Lauda o yarışta ciddi sırt ağrıları nedeniyle yarıştan çekildi ve hastaneye götürüldü. James Hunt ise motor arızasıyla yolda kaldı.
1982
1982 tarihinde ne yazık ki Gilles Villeneuve hayatını kaybetti.
Belçika’da gerçekleşen bu kaza belki de Formula 1 tarihinin gelmiş geçmiş en dramatik kazalarından bir tanesiydi.
Kanadalı Gilles Villeneuve, sıralama turunda Jochen Mass ile girdiği mücadelede Ferrari’si ile nerdeyse 100 metre havaya uçtu ve sayısız taklalar attı.
Kazanın asıl sebebi iki pilot arasındaki yanlış anlaşılmaydı. İki araç da aynı anda pistten çıktı. Villeneuve’nin Ferrari’si, Mass’ın aracına arkadan çarptı ve bu çarpışmanın etkisiyle saatte 200-225 km hızla havaya fırladı.
Villeneuve, aracından 50 metre uzağına fırladı. Bu kaza onu boynundan ciddi bir şekilde yaralarken, hemen yoğun bakıma alındı. Kendi başına nefes alamıyordu.
Ertesi gün St. Raphael’s Hastanesi’nde ise akşam saatlerinde yaşama gözlerini yumdu.
Villeneueve beş yıllık Formula 1 kariyerinde herhangi bir şampiyonluk kazanamamasına rağmen, Ferrari adına yarışan en saygıdeğer pilotlar arasındaki yerini aldı.
2005
İspanya'da gerçekleştirilen sıralama turlarında Kimi Raikkonen, Mark Webber ve Fernando Alonso'nun önünde pole pozisyonunu kazanmayı başardı.
Yarışı da baştan sona üstün götüren Raikkonen, Alonso'nun evinde 27.6 saniye farkla zafere ulaştı.
Alonso ikinci olurken, Jarno Trulli üçün olarak podyuma çıktı. Michael Schumacher yarışta sorunlarla boğuştu ve lastik patlatarak yarış dışı kaldı.
2011
Türkiye'deki son F1 yarışı yapıldı.
Sebastian Vettel, üstün bir performans sergiledi ve 0.4 saniye farkla pole pozisyonunu kazandı.
Yarışı da Mark Webber'in 8 saniye önünde kazanan Alman pilot, galibiyetlerine bir yenisini daha ekledi.
Podyumu Fernando Alonso tamamladı.
&&&