Ferrari pist mühendisliği direktörü Matteo Togninalli'ye göre Lewis Hamilton'ın Ferrari ile geçirdiği ilk sezonda yaşadığı zorluklar, dışarıdan göründüğü kadar olumsuz değil.
Mercedes ile geçirdiği 12 yılın ardından Lewis Hamilton, geçtiğimiz yıl Ferrari’ye büyük bir ilgi ve Tifosi'nin coşkulu karşılamasıyla katılmıştı.
Sezonun ikinci yarış hafta sonu olan Çin'de sprint yarışını kazanmasına rağmen Hamilton, 19 yıllık Formula 1 kariyerinde ilk kez bir sezonda hiç Grand Prix podyumuna çıkamadı.
Zaman ilerledikçe ve takım patronu Fred Vasseur'ün nisan ayı sonunda SF-25'in aerodinamik geliştirmesini durdurma kararı almasının ardından Hamilton'ın hayal kırıklığı daha da arttı. Bu durum, pilot ile Scuderia arasında bir gerilim varmış izlenimi doğurdu.
Togninalli ise tabloya daha geniş bir çerçeveden bakılması gerektiğini düşünüyor: "Bunun farkında olduğunuzu biliyorum ama bir pilotun takım değiştirmesi, özellikle de Lewis gibi 12 yıl boyunca aynı takımda bulunmuş ve belirli bir çalışma düzenine alışmış bir pilot için, çok zor."
"Bu hem pilot hem de takım için geçerli, çünkü her takım biraz farklı çalışır. Belirli insanlara ve belirli çalışma yöntemlerine alışırsınız."
"Bunu, Lewis’in şampiyonluklar kazanmaya alışmış bir pilot olduğu ve bizim şampiyonluk için mücadele etme hedefimize ulaşamadığımız gerçeğiyle birlikte düşünürseniz, hayal kırıklığı ortaya çıkıyor ve bu da böyle bir ortam yaratıyor."
"Ama dışarıdan görünen tablo, içeride yaşananlardan çok daha kötü. Lewis ile olan ilişkimiz, onunla birlikte inşa ettiğimiz bağ son derece olumlu."
"12 yıl boyunca aynı takımda, aynı insanlarla çalıştı ve buna rağmen sadece 10 ay içinde onunla çok ama çok güçlü bir bağ kurduk."
"Zorlanmasının nedeni ne? Bunun bir kısmı hayal kırıklığı, diğer kısmı ise birbirimize alışmak için zamana ihtiyaç duymamız. Belki de sezon başında hem takım hem de Lewis bu uyum sürecini biraz hafife aldı."
Togninalli, bu sezonla birlikte ilişkinin ciddi şekilde iyileşeceğinden emin.
Özellikle Hamilton'ın pek sevmediği yer etkili araçların geride kalması ve Britanyalı pilotun sürüş tarzına daha uygun olması beklenen yeni regülasyon döneminin başlaması, Ferrari cephesinde umutları artırıyor.
Togninalli, "Daha iyi hale geleceğinden eminim."
"Dediğim gibi, ilişkinin sizin düşündüğünüz kadar kötü olduğunu sanmıyorum ama zamanla daha da iyileşeceğine eminim."
"Elbette sonuçlar en büyük destek olur. Ona rekabetçi bir araç verin, sonuçları da alırsınız. Bu çok temel bir nokta."
"Biz yarışçıyız, o da bir yarışçı. Kaybettiğimizde hayal kırıklığının çok büyük olması son derece normal." dedi.
tr.motorsport.com