İster inanın ister inanmayın aşağıdaki 7 fikir Bernie Ecclestone’un Formula 1’i geliştirmek için ortaya attığı fikirler.
Bernie Ecclestone’un CEO görevinden ayrılması birçok Formula 1 taraftarına derin bir ‘oh’ çektirdi. Görevi süresince birçok başarılı işe imza atıp spora bugünkü popülerliğini kazandırmış olsa da her an çılgın bir fikri deneyecek endişesi vardı. Şimdi bu 7 çılgın fikre bir göz atalım.
Kestirmeler
Mercedes pilotları Bernie’nin kestirme fikrini Meksika’da denerken…
Geçişleri artırmak Formula 1’de her zaman tartışma konusu. Aslında cevap da ortada; aerodinamik bastırma kuvvetini azaltıp mekanik tutuşu arttırmak fakat Formula 1’i yöneten güçler kafalarını hep başka yöne çevirip farklı çözümler arıyorlar.
2010 yılında Bernie her piste bir kestirme eklemeyi önerdi. Yarış boyunca her pilotun bu kestirmeyi belli sayıda kullanma hakkı olacaktı. Bernie, “Pilotların birbiri arkasına yığılmasını önleyecek ve izleyicilerin ilgisini çekecek.” demişti.
Sizce de anlamsız değil mi ancak bir sonraki sene DRS eklendi fakat onun da çare olduğu söylenemez.
Fıskiyeler
F1 2018’de Paul Ricard pistinde de koşulacak, iyi ki Bernie hala görevde değil…
Herkes yağmurlu yarışları sever, değil mi? Kolay kolay tahmin edilemezler, sıralamayı değiştirirler, epey heyecanlıdır bu yarışları izlemek, tabii güvenlik aracının pistte olmadığı zamanlarda.
Kimsenin hava olaylarını yönetecek hali yok, dolayısıyla 2011’de Bernie bazı yarışlarda fıskiyeleri kullanarak pisti ıslatmayı önerdi.
“Yapay olarak ıslatabileceğimiz pistler var, bu sistemleri pistlere eklemek de kolay olacak” diyen Ecclestone “Neden yarışın ortasında 20 dakika boyunca yağmur yağdırmayalım veya 10 tur boyunca? Belki 2 dakika öncesinden bir uyarı ile. Belirsizlik sağlayacağı garanti.”
Tam olarak ne zaman yağmaya başlayacağını pistin neresinin ıslak olacağını ve ne kadar süreceğini bilmek ne kadar belirsizlik onu sana bırakıyoruz Bernie.
Madalyalar
Madalya sistemi 2009 için tanıtılmıştı fakat sonra iptal edildi
Büyük ihtimalle Ecclestone 2008’de Interlagos’ta şampiyonu belirleyen yarışın heyecanlı olmadığını düşünen dünya üzerindeki tek insandı. Hamilton’ın beşinci bitirip yine de şampiyon olması hoşuna gitmemişti, yarışı birinci bitirmek için zorlamasını tercih ederdi.
Sonuç olarak puan sistemini çöpe atan ve tamamen en fazla yarış kazanan pilotun şampiyon olacağı madalya sistemini önerdi.
Biraz destek görse de bu fikir genelde tepkiyle karşılandı. Endişelenecek bir şey yoktu nasılsa bu da Bernie’nin çılgınca fikirlerinden biriydi değil mi? Yanlış! Aslında bu fikir 2009 yılında uygulanmaya başlanacaktı fakat son anda vazgeçildi, sonra Bernie bir kaç defa daha bu fikrine destek bulmaya çalıştı.
Yarış kazanan pilotlara ekstra pit stop cezası
Bernie ekstra pit stopların McLarenleri durdurabilecek tek şey olduğunu düşünmüştü
Bernie’nin bu çılgın fikirleri sadece son zamanlarına has değil: 1980’lerin sonunda McLaren’ler Formula 1’i domine ederken, Bernie yarışları daha çekişmeli hale getirmek için yarış kazanan pilotlara pit stopa girme cezası verme fikrini ortaya attı.
Şöyle ki: eğer bir pilot bir yarış kazanmışsa sezonun geri kalan yarışlarının her birinde en az bir kere pit stop yapmak zorunda olacaktı. İki yarış kazanmışsa iki pit stop, yapılan ekstra pit stop sayısı da üçle sınırlandırılacaktı.
Bunun ardındaki fikir ise en hızlı pilotlar ve takımları daha fazla geçiş yapmaya zorlamaktı (hatırlayalım o zaman pit stoplar günümüzdeki kadar sıradan değildi), bu da yarışa heyecan katacaktı.
İki Yarış
2016 Brezilya yarışı Bernie’nin bu fikri ortaya atmasına sebep olmuştu
Bernie’nin son fikirlerinden biri de, hafta sonu bir yarış yerine iki kısa yarış yaptırmaktı, “Araçlar alışıldığı gibi Cumartesi günü sıralama turlarına katılacaklar ve ilk yarış bu sıralamayla başlayacak, ikinci yarışsa ilk yarışın sonucuna göre başlayacak. Daha hızlı ve daha hafifleyen araçlarla sıralamalar değişecek” diye açıklamıştı.
Kulağa çok çılgınca gelmese de bunu isteme sebebi biraz tuhaftı.
“Tüm Amerikan sporlarında molalar var, çünkü Amerikalı seyirciler konsantre olamıyor. Hep 15 dakikalık parçalar izlemeye alışmışlar. Tüm insanlar artık böyle oldu.”
Sıralama Kurası
2003’te başlatılan tek turlu sıralama sistemi Bernie’nin hoşuna gitmemişti
İhtiyaç olmasa da sıralama kuralları hep değişmiştir. Ters grid hakkında hep konuşulsa da 2003 yılında Bernie daha kötü bir fikir ile geldi: sıralama kurası!
İlk 10 sıradaki pilota aldıkları sıralamaya göre puan verilecek daha sonra aralarında sıralama için kura çekilecekti.
Bu konseptin sebeplerini açıklamak için Bernie şöyle demişti: “Farklı bir grid olacağı kesin ve ilk 10’daki her pilotun pole pozisyonda başlama şansı var.”
Ahh, tamam, tamam!
F1 daha tehlikeli olmalı
Alonso’nun Melbourne’de geçirdiği kaza Bernie için yeterince dramatik değildi
Formula 1’in güvenliğinin Halo gibi şeylerle arttırılmaya çalışıldığı dönemde, Bernie F1’in daha tehlikeli olması ve büyük kazaların seyirciye tiyatral bir biçimde sunulması gerektiğini ileri sürdü. Ne diyorsun sen Bernie?!
Önce pistlerin etrafına pilotların pistin sınırlarını zorlamasını engelleyecek ve hataları daha kötü şekilde cezalandıracak bir duvar örülmesini önerdi. Aşırıya kaçtığı aşikar belki ama Bernie’nin ne olduğunu biliyoruz.
Ama burada da durmadı. 2016 yılında Fernando Alonso Formula 1 tarihinin en çarpıcı kazalarından birini yaşayıp hemen aracından çıktığında Bernie’nin hoşuna gitmemişti ve bunun daha dramatik olması gerektiğini söylemişti.
“Alonso’nunki gibi büyük bir kazadan sonra o alanın etrafını hemen paravanlarla kapatmalı ve pilotu ambulansla oradan çıkartmalıyız. Hastaneye götürüp ondan sonra, Tanrı’ya şükürler olsun, kurtuldu demeliyiz. Biraz şov işi, insanlar bunu sever.”
Evet evet Bernie, birinin iyi olup olmadığını bilememek insanların baya hoşuna gider.
Artık görevde olmadığından, onun bu uç fikirlerinden endişelenmemize gerek yok ama umarım böyle fikirlerle gelmeye devam eder. Bunlara gülüp geçmek iyi geliyor.
;;;