play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 346
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 332
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 306
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 252
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 192
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 142
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 89
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 9| Puanı 41
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 39
#55 Carlos Sainz
Sıra 11| Puanı 38
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 37
#18 Lance Stroll
Sıra 13| Puanı 32
#30 Liam Lawson
Sıra 14| Puanı 30
#31 Esteban Ocon
Sıra 15| Puanı 28
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 16| Puanı 28
#87 Oliver Bearman
Sıra 17| Puanı 20
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 20
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 18
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:678, Galibiyet:12
Mercedes | Sıra: 2
Puan:341, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 3
Puan:334, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 4
Puan:331, Galibiyet:5
Williams | Sıra: 5
Puan:111, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:72, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:69, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 8
Puan:59, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 9
Puan:48, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:20, Galibiyet:0
Formula1 Brezilya GP 9 Kasım 2025

[Formula 1 Brezilya 8 Kasım 2025 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Brezilya GP 7 Kasım sprint sıralama turlarını izle canlı internetten]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 94
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ayrton Senna'nın vefatının üzerinden 31 yıl geçti
02-05-2025, 08:08
sadmin
Patron
KONU:
203,539
MESAJ:
561,171
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
WEC/LeMans/IMSA
Ferrari, 2026 WEC'de 3 ...
Formula 1 Haberleri
Verstappen, 2025 Meksik...
Formula 1 Haberleri
Verstappen, Hollanda’nı...
Formula 1 Haberleri
Norris zirvedeki yerini...
Formula 1 Haberleri
Antonelli, 2025 Meksika...

Yorum: #1
Ayrton Senna'nın vefatının üzerinden 31 yıl geçti

[Resim: 51270.ceb09664.f1tr.com]

Ayrton Senna 31 yıl önce bugün Imola'da hayatını kaybetti. Peki gerçekte nasıl biriydi? Gelin beraber bakalım.

1994 yılında Imola pistinde yaşanan felaketin üzerinden 31 yıl geçti. O karanlık hafta sonunda önce Roland Ratzenberger, ardından da Ayrton Senna hayatını kaybetti. Senna o yıl spordaki 11. senesini geçiriyordu ve aramızdan ayrılırken 3 dünya şampiyonluğu vardı.

Senna, pek çok kişiye göre ilk kez 1984 yılında Estoril'de düzenlenen sezon finalinde fark edildi. McLaren pilotları Niki Lauda ve Alain Prost arasında geçen şampiyonluk mücadelesinde, o zaman henüz çaylak olan Brezilyalı Ayrton Senna sahneye çıkmıştı. Lauda, kötü bir sıralama seansı sonrası 11. sıradan başlayarak öne doğru tırmanmaya çalıştı. Ancak genç Senna, daha güçlü araçlara karşı gösterdiği dirençle Lauda'yı uzun süre arkasında tuttu. Lauda sonunda onu geçse de, Senna üçüncü olarak podyuma çıkmayı başardı. O gün, henüz 24 yaşındaki Senna'nın gelecekte izlenmesi gereken bir isim olduğu kesinleşmişti.

Senna'nın sürücülük yetenekleri ve doğal hızı tartışılmazdı. O, daha düşük seviyedeki araçlarla bile olağanüstü işler başarabilen nadir isimlerden biriydi. Zengin bir aileden gelen Senna, Formula 1'deki beşinci sezonunda, 1988 yılında ilk şampiyonluğunu kazandı. McLaren'daki takım arkadaşı Alain Prost ile birlikte o sezon 16 yarışın 15'ini kazanarak bir rekora imza attılar.

Senna, çoğu kişi için ulaşılmaz, hatta zaman zaman kibirli ve bencil biri olarak görülüyordu. Ancak gazetecilik mesleğini yapan biri olarak onu tanıyanlar, bu algının ne kadar yüzeysel olduğunu çok iyi biliyordu. Karşılıklı saygı olduğu sürece, Senna ile iletişim kurmak son derece kolaydı.

[Resim: 51271.bdf34ae0.f1tr.com]

Gazeteci Von Gerhard Kuntschik, Senna ile ilgili bir anısını şöyle anlatıyor: "1989 Monaco Grand Prix’si öncesinde, o yarışın antrenman günü olmayan cuma gününde Senna ile ilk özel röportajımı yaptım. Röportaj, onun Monako limanı üzerindeki evinde gerçekleşti. Bu buluşmayı, Senna’nın kişisel antrenörü Jo Leberer ayarlamıştı. Yanımda fotoğrafçı meslektaşım Michael Glöckner da vardı. Kapıyı açan Senna, Glöckner’i görünce biraz sert tepki verdi: 'Fotoğrafçı olacağı konuşulmamıştı' Ben de röportajın belgesiz kalmasının uygun olmayacağını söyledim. Kabul etti ama 'Sadece balkonda, evin içinde değil' dedi. Liman ve saray manzarası eşliğinde çekilen o fotoğraflar zaten en iyileriydi. 20 dakika olarak planlanan röportaj 45 dakika sürdü. Birbirimizi tanımaya başladık. O günden sonra Senna ile iletişim kurmak çok daha kolay hale geldi."

Senna, pistte agresif ve ödün vermeyen bir pilottu. Ancak vizörü kapattığında değişen bu görüntünün arkasında, derin düşüncelere sahip, duygusal, bilgili ve son derece anlayışlı bir insan vardı. Formula 1 dışındaki konulara da meraklıydı. Konuşurken hiçbir zaman üst perdeden konuşmaz, ama düşüncelerini net biçimde ortaya koyardı. 1988, 1990 ve 1991 yıllarında kazandığı şampiyonluklar sonrasında da kişiliği değişmedi. Daha güçlü rakiplerle, örneğin 1992 ve 1993 yıllarındaki Williams takımıyla mücadele ettiğinde bile aynı kararlılıkla savaştı.

Sürücülük kariyerinin en unutulmaz anlarından biri, 1993 yılında Donington’da yağmur altında gösterdiği olağanüstü performanstı. Ford motorlu McLaren aracında yeteneğini sonuna kadar sergiledi.

Von Gerhard Kuntschik şöyle diyor: "1993 Monza Grand Prix’sinde onunla son uzun sohbetimizi yaptım. Geleceğe dair planlarını, yarış sonrası hayatını ve umutlarını konuştuk. Henüz 1994’te yaşanacak trajediye dair hiçbir işaret yoktu. 1994 yılının Mart ayında, Imola'daki sezon öncesi testlerde sabah saatlerinde Williams garajında beraber sohbet ettik. Aracı henüz hazır değildi. Rahattı, yeni sezondan beklentilerini, kış boyunca neler yaptığını konuşuyorduk. Michael Schumacher henüz ciddi bir tehdit olarak görünmüyordu."

Fakat birkaç hafta sonra işler tamamen değişti. Schumacher sezona iki galibiyetle başlamış, Senna ise iki yarışta da yarış dışı kalmıştı. Imola'da üzerindeki baskı büyüktü. Rubens Barrichello’nun cuma günkü kazası ve Roland Ratzenberger’in cumartesi günkü ölümcül kazası Senna’yı derinden etkiledi. Yarış doktoru Sid Watkins ona “Artık her şeyi başardın, bırak” dese de Senna bu öneriyi kabul etmedi. Yarışmaya devam etti.

Herkesin sorduğu o sorunun cevabı hâlâ yok: “Ya Senna 1994 Imola’da hayatta kalsaydı ne olurdu?”

Bugün 65 yaşında olacaktı. Belki de tıpkı Emerson Fittipaldi gibi otomotivle ilgili büyük bir şirketin başında olacaktı. Genç sürücüleri, hatta belki ailesinden gelen yetenekleri destekleyecekti. Büyük ihtimalle bir markanın yüzü olur, yeni nesillerle bilgi ve deneyimlerini paylaşırdı.

Ayrton Senna’nın daha verecek çok şeyi vardı. Fakat kader farklı yazılmıştı.

[Resim: 51272.a84d47f5.f1tr.com]

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
02/05/2025, 8:08

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Grosjean: “Bearman’ın performansı Haas’ın tarihine geçti” sadmin 0 53 8 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Bortoleto: “Austin kötü geçti ama bana çok şey öğretti” sadmin 0 55 24/10/2025, 0:11
Son Mesaj: sadmin
  Sainz: “Marc Marquez, MotoGP’nin Ayrton Senna’sı” sadmin 0 63 11/10/2025, 22:38
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1