play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 408
#33 Max Verstappen
Sıra 2| Puanı 396
#81 Oscar Piastri
Sıra 3| Puanı 392
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 309
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 230
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 152
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 150
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#55 Carlos Sainz
Sıra 9| Puanı 64
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 51
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 11| Puanı 49
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 48
#87 Oliver Bearman
Sıra 13| Puanı 41
#30 Liam Lawson
Sıra 14| Puanı 38
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 15| Puanı 33
#31 Esteban Ocon
Sıra 16| Puanı 32
#18 Lance Stroll
Sıra 17| Puanı 32
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 22
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 19
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:800, Galibiyet:14
Mercedes | Sıra: 2
Puan:459, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 3
Puan:426, Galibiyet:7
Ferrari | Sıra: 4
Puan:382, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:137, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:92, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:80, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:73, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:68, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:22, Galibiyet:0
Formula1 Abu Dhabi GP 7 Aralık 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 129
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aston Martin: "Bizim için puan almak değil, veri elde etmek önemli"
03-05-2025, 12:11
sadmin
Patron
KONU:
205,456
MESAJ:
563,216
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula E
Dan Ticktum Formula E’d...
Formula 1 Haberleri
Hamilton, Formula 1 Şam...
Formula 1 Haberleri
Lawson, 2026’daki Formu...
Formula 1 Haberleri
Norris’in “Kabusuna” Dö...
Formula 1 Haberleri
Hamilton'dan Ferrari'ye...

Yorum: #1
Aston Martin: "Bizim için puan almak değil, veri elde etmek önemli"

[Resim: 51386.e7320cbe.f1tr.com]

Aston Martin patronu Andy Cowell, takımın 2025 Formula 1 sezonundaki performans eksiklikleri, araç geliştirme süreci, yeni rüzgar tünelinin etkisi ve 2025-2026 projeksiyonları hakkında detaylı bir değerlendirmede bulundu.

Cowell, takımın mevcut durumdan memnun olmadığını açıkça ifade ederken, bu yılki aracı bir öğrenme platformu olarak kullandıklarını ve uzun vadeli başarı için altyapıya yatırım yaptıklarını söyledi.

Andy Cowell, sezona zayıf bir başlangıç yapan Aston Martin'in durumunu şöyle özetledi: “Bence gride baktığınızda ve takımlar arasındaki farkların ne kadar küçük olduğuna dikkat ettiğinizde, aslında her şeyin çok yakın olduğunu görürsünüz."

"Ancak her zaman önde olmak istersiniz ve biz önde değiliz. Bu yüzden mutlu değiliz ve bunun nedenini anlamaya çalışıyoruz. Austin’de, ‘mutluluk balonunun içinde yaşamıyoruz’ demiştim, hâlâ aynı noktadayız. Bu da hızlı bir yarış aracı tasarlamanın temelini anlamayı gerektiriyor.”

“Bu yılki aracı, yeni rüzgar tünelini nasıl kullanacağımızı, simülasyon araçlarını nasıl değerlendireceğimizi ve bilgi akışını nasıl optimize edeceğimizi öğrenmek için bir platform olarak kullanıyoruz. Amacımız, tur süresine odaklanmak.”

Cowell, aracın pistteki davranışı ile rüzgar tüneli ve CFD verileri arasındaki uyumsuzluğun çözülmeye çalışıldığını belirtti:

“Yeni rüzgar tünelimiz bize bazı içgörüler sağladı. Ancak rüzgar tünelindeki yüzeyde tümsekler yok, üstelik tüm her şey sabit. Gerçek pistte ise asfalt pürüzlü. Yani tümsekler var ve araç sekiyor. CFD ile simüle edebiliyorsunuz ama bu da gerçekliğe biraz uzak. Şu anda her yarışı, daha fazla veri toplayabileceğimiz bir fırsat olarak görüyoruz.”

"Bu veriler artık bizim için kazanılan puanlardan daha önemli.

[Resim: 51387.e1e8fe19.f1tr.com]

Melbourne’de alınan puanların takım moralini yükselttiğini belirten Cowell, üç yarışlık puansızlık döneminin ise moral düşürdüğünü kabul etti.

“Elimizde mükemmel tesisler var ama bu tesislerdeki araçların doğru şekilde kalibre edilmesi gerekiyor. Organizasyonun etkin çalışması çok önemli. Bu, özellikle bütçe sınırı olan bir dünyada daha da kritik. Her organizasyon yapısı gözden geçiriliyor, yeni insanlar dahil ediliyor. Artık 12 ay önce ‘yeterince iyi’ dediğimiz araçlar, bugün ‘yeterli değil’ diyoruz. Araçların işe yaraması için daha yüksek bir doğruluk seviyesi gerekiyor.”

İngiliz ekip, kısa vadede güncellemeler getirmeyi planlıyor ancak bu konuda daha temkinli ilerliyor.

“Yeni parçalar üzerinde çalışıyoruz. Ancak bu parçaları piste getirmeden önce güven duymamız gerekiyor. Geçen yıl yarıştan yarışa, hatta yarış içerisinde taban parçası değiştiriyorduk. Bu kadar kaotik olmak istemiyoruz. Her parçanın etkisini doğru şekilde ölçmeliyiz. Mühendislerimiz parçalara ‘onay’ verene kadar bekleyeceğiz. Aksi takdirde sadece tahmin yürütmüş oluruz ve bu mühendislik değil.”

Yeni rüzgar tüneli, McLaren ve Red Bull gibi rakiplerin de yenilik yaptığı bir alan. Cowell’a göre sistemin gücü arttıkça, geri kalan her şeyi de uyumlu hale getirmek gerekiyor:

“Hiçbir şeyin ‘fazla iyi’ olduğunu düşünmüyorum. Ancak eski araçlara ve alışkanlıklara alışmışsanız, sistem değişikliği tüm yapıyı etkiler."

"2026 aracı üzerinde rüzgar tünelinde ve CFD ortamında çalışıyoruz. Bu süreç bize birçok yeni içgörü sağlıyor.”

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
03/05/2025, 12:11

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Aston Martin pilotları, alışılmadık bir kural ihlâliyle FIA tarafından çağrıldı sadmin 0 49 2 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  McLaren: Takım Emri Kullanımı F1 Şampiyonluğu İçin Geri Adım Değil sadmin 0 27 Bugün, 0:31
Son Mesaj: sadmin
  Hamilton: Red Bull’un Zorlu Ortamı Hadjar İçin Endişe Verici sadmin 0 40 Bugün, 0:20
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1