Jim Clark 4 Mart 1936 yılında İskoçya'da çiftçi bir ailenin tek erkek çocuğu ve 5 kız kardeşin en küçüğü olarak dünyaya geldi. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen Jim Clark 1950'lerin sonlarında küçük rallilerde yarıştı ve başarılar kazanmaya başladı.
Bir yarış sırasında Colin Chapman kendisini izledi ve yeteneğinden çok etkilendi. 1959 yılında Chapman'ın Lotus takımıyla Formula 2 anlaşmasına imza attı. Formula 2'de başarısını gösteren Jim, kısa sürede Lotus ile Formula 1'de yarışmaya başladı.
Böylelikle Formula 1 tarihinin en efsanevi sürücülerinden birinin kariyeri başlamıştı.
📸 Jim Clark ve Colin Chapman 1963 İtalya GP'de zafer kupası ile.
Araç Lotus 25
19 Haziran 1960'da Formula 1, Belçika'da, tarihinin en kötü haftasonlarından birine şahit oldu. Spa'daki yarışın başında Chris Bristow ölümcül bir kaza yaptı. Clark pistin üzerinde yatan Bristow'un yaralı bedenini ezmemek için manevra yaptı.
📸 Jim Clark Belçika GP SPA
Birkaç tur sonra Clark'ın arkadaşı ve #Lotus'un diğer pilotu Alan Stacey bir kuşa çarptığı için aracın kontrolünü kaybetti ve kaza yaparak hayatını kaybetti. Bu ürkütücü kazalar Clark'a yarışları sonsuza kadar terk etmesi gerektiğini söylüyordu.
Colin Chapman sürekli onu bu histen vazgeçiriyordu. Clark ile Chapman artık çok iyi dost olmuşlardı. Chapman, Clark'ın samimiyetine, dürüstlüğüne, alçak gönüllüğüne büyük saygı duyuyor, sadece pilot olarak değil insan olarak da kişiliğinin çok etkileyici olduğunu söylüyordu.
Jim Clark 2 şampiyonluk kazandı ve kariyerinde 25 kez GP zaferi elde etti. O zamanlar Formula 1 yarışları arasında yaklaşık 4 aylık bir süre vardı. Jim Clark bu süre zarfında formunu korumak için Formula 2, Indy500 gibi yarışlara katılmaya başladı.
Aracın içindeyken yenilmez bir hale bürünen Clark aracın dışındayken zayıf, savunmasız ve çelimsiz görünürdü, bu yüzden daima gönülsüz bir kahraman oldu. Yarışları asla bir yaşam biçimi haline getirmedi.
Herkesin hatta diğer pilotların hayranlık beslediği biri olsa da hiç kimse onu iyi tanımazdı. Aracın içinde otururken sakin ve kontrollü bir saldırganlığa sahipti ama aracın dışında tırnaklarını kemirir, kararsız bir insan haline dönüşürdü.
Son F1 yarışı ve son zaferi.
1968'in ilk yarışı 1 Ocak'ta Güney Afrika'da gerçekleştirildi ve sıralama turlarında en yakın rakibi ve takım arkadaşı Graham Hill'den 1 saniye daha hızlı bir tur attı.
Jim Clark yarışı takım arkadaşı Graham Hill'den 25 saniye önce bitirdi.
Hockenheim'a F2 yarışı için gelen Jim Clark, antrenman turlarının sonunda aracında tuhaf bir sesin geldiğini söylüyordu, ancak 60-70 yıllık ağaçların ormanında sesin böyle gelmesinin normal olduğu söylenmişti.
Hockenheim'ın ormanlık bölümü güneşli bir havada pistin açık bölümleri kuru olsa bile ıslak olurmuş. Bu yüzden pistin bazı bölümlerinde asfalt yoktu, beton dökülmüştü. Jim yaklaşık 255 km ile pistin ormalık şikanına girdiğinde spin atar ve aracı yoldan çıkıp ormana dalar.
Kazadan sonra aracın sadece kokpit bölümü kalır.
Kaza sonrası, kaza hakkında çok farklı fikir ortaya atıldı. Hemen arkasındaki pilot motoru durdu diyor, o bölgede bulunan fotoğrafçı direksiyon tepki vermedi diyordu.
Kazadan sonra şikanın olduğu bölümü bariyerlerle donattılar, şikan aynı kaldı. ta ki 1980 yılında Patrick Depailler, AlfaRomeo'nun geliştirme testlerini yaparken geçirdiği kazada hayatını kaybedene kadar. o kazadan sonra ilk şikanın geçiş hızını düşürdüler.
Kaza bölgesi
2002 yılında ormanlık bölüm kaldırılarak yaklaşık 7 km'lik pist, 4.5 km'ye düşürülüp daha hızlı hale getirilmiştir. Bazı Formula 1 yorumcuları "böylece Jim Clark'ı ormana meçhule gömmüşlerdir." dedi.
Günümüzde kaza bölgesi
8 yıllık kariyeri boyunca 73 yarışta start alan Clark 25 Grand Prix galibiyeti bulunuyor.
2 dünya şampiyonluğu,
73 start
33 pol pozisyonu
28 en hızlı tur zamanı
24 finish göremeyen yarış
32 podyum
25 yarış galibiyeti
255 toplam puana sahipti
Her sanatçı kendi sahnesinde ölmelidir diye bri söz vardır. O da kendi sahnesinde, bir pistte hayatını kaybetti. Ölümünden sonra mezar taşına "Farmer" yani çiftçi yazıldı. Biz onu ne kadar da F1 efsanesi olarak görsekte aslında o kendini basit İskoç bir çiftçi olarak görüyordu.
F1Tarihi