Kalle Rovanperä, Dünya Ralli Şampiyonası'nın Finlandiya ayağında sekiz yıl sonra ilk kez bir Fin pilotun galip gelmesini sağlayarak Ralli Finlandiya zaferine ulaşmanın hem inanılmaz bir his hem de büyük bir rahatlama olduğunu söyledi.
İki kez dünya şampiyonu olan Kalle Rovanpera ve yardımcı pilotu Jonne Halttunen, son zamanlardaki toprak rallilerde yaşadıkları sıkıntıların ardından evlerinde mükemmel bir 35 puanlık galibiyet elde ettiler.
Finlandiya Rallisi, Rovanpera'nın parlak kariyerindeki eksik parçalardan biriydi. 2022'de Hyundai pilotu Ott Tanak'ın arkasında ikinci olan genç Fin, 2023 ve 2024'te ise lider giderken yarış dışı kalmıştı. Geçen yıl, sondan bir önceki etapta yola savrulmuş bir kayaya çarpması zaferine mâl olmuştu.
Ancak 24 yaşındaki pilot, bu kötü anıları silerek etkileyici bir performansla takım arkadaşı ve aynı zamanda yakın dostu Takamoto Katsuta'yı 39.2 saniye farkla geride bırakmayı başardı.
Bu zafer, WRC tarihinin en hızlı rallisi olarak da kayıtlara geçti; Rovanpera, ralliyi 129.9 km/s ortalama hızla tamamladı.
Rovanpera, "Her zaman bunun çok özel bir şey olmadığını söylerdim ama şu an inanılmaz iyi hissettiriyor."
"Hafta sonu boyunca tüm Fin halkının verdiği destekle, sanki bunu onlar için yapmak zorundaymışız gibi hissettik. Son birkaç yıldır çok yaklaşmıştık. Şimdi sonunda bunu başarmak çok rahatlatıcı ve güzel bir duygu."
"Bu, WRC'de başarmak istediğim hedeflerden biriydi bu ve artık listeden silindi. Hem benim hem Jonne için, biz Jyvaskyla'lıyız. Bu yüzden bu zafer bizim için oldukça özel."
Bu galibiyet, Rovanperä için zorlu geçen bir sezonun ardından geldi.
Hankook tarafından sağlanan yeni lastiklere sürüş stilini uyarlamakta zorlanan Fin pilot, zaman zaman sorunlarına çözüm bulmakta çaresiz kaldı. Bu yıl Finlandiya öncesindeki tek zaferini ise Nisan ayında Kanarya Adaları'ndaki asfalt rallide dominant bir performansla elde etmişti.
Rovanpera, ralli öncesindeki testlerde yaptığı sıkı çalışmanın, artık işe yarayan bir ayar ve sürüş tarzı bulmasına yardımcı olduğunu düşünüyor.
"Toprak zeminde geri dönüş yapmak elbette çok büyük bir his. Bu uğurda çok çalıştık, takım da çok çalıştı. Herkes bununla gurur duyabilir."
"Eğer her şeyi düzgün bir şekilde bir araya getirebilirsek hızlı olabileceğimizi biliyordum ve neyse ki bu hafta sonu bunu başardık. Bu çok önemliydi."
tr.motorsport.com