Formula 1'de kullanılan yakıt akış sensörlerinin güvenilirliği konusunda şüphesi olan tek takım Red Bull olmasa da, rakip takımlar FIA'nın bu konuda desteklenmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiler.
Red Bull dün yarış komiserlerinin Red Bull'un FIA'nın onayı olmadan kendi yakıt ölçüm metodlarını kullandığı ve FIA komiserlerinin uyarılarını dikkate almaması nedeniyle cezalandırılmış ve Daniel Ricciardo'ya diskalifiye kararı çıkmıştı.
Red Bull'un rakipleri de testler ve antrenmanlar sırasında kendi ölçümleriyle FIA'nın sensörlerinin ölçümleri arasında ufak farklar olduğunu ifade ettiler.
Buna rağmen FIA sezon öncesinde sensörlerin hesaplamasının tek geçerli yöntem olarak kabul edileceğini kesin bir şekilde duyurmuştu.
Avustralya GP'de de Red Bull dışındaki hiçbir takım FIA'nın gösterdiği metodu yok sayıp kendi yöntemleriyle hesaplama yoluna gitmemişti.
Takımlar sensörün hata ile 100kg/saat akış limitini az da olsa hatalı gösterebileceği ihtimalinin geçerli olduğunu belirtirken, bir ihlal yapmamak için akışı bir miktar azaltmayı tercih ettiklerini ifade ettikler.
Yavaşlama az da olsa Formula 1'in verimliliği ön planda tutan yeni anlayışı çerçevesinde anlaşılır bir hareket.
Yarış içerisinde FIA'nın sensörüne güvenmeyen Red Bull, diskalifiye kararında da yazdığı üzerine FIA'dan gelen uyarılarla yakıt akış miktarını da azaltmamıştı.
Sensörleri üreten Gill Sensors firması ise yaptığı açıklamada ürettiği sensörlerin yüzde 52'sinin sadece yüzde 0.1 oranında hata payı gösterdiğini, bu hata payının da %92 akista (+-) %0.25 kadar olabileciğini açıkladı.
Henüz yeni bir teknoloji olan yakıt akış sensörlerinin kalibrasyonu ile ilgili sorunlar ve çalışmalar ise ilk testlerden bu yana sürüyor.
Red Bull dışındaki pek çok takım bu konuda FIA'ya güvenmenin doğru olacağı görüşünde.
Ferrari'den Stefano Domenicali konuyla ilgili bir açıklama yaparken, "Bu konuda mevcut yönetmeliklere ve duruma inanmalıyız. Açıkçası FIA şu ana kadar bu konuyu çok iyi idare ediyor." dedi.
"FIA işini yapması için var bence hiçbir sorun yok."
Mercedes takım patronu Toto Wolff ise tüm sistemlerin birlikte çalışmasının biraz zaman alabileceği görüşünü savundu.
"Yakıt akış ölçüm cihazı FIA'ya ait bir sistem ve takımlar ve onların arabalarıyla uyumlu çalışacak hale gelmeli. bu bir öğrenme süreci ve taraflar birbirlerine karşı anlaşmalı olmalılar."