Formula 1 dünyası, Alpine takımının takım patronu Oliver Oakes’in ani istifasıyla sarsılmışken, bu kararın ardında önemli bir ailevi gelişmenin olabileceği iddia edildi. İngiliz gazetesi The Telegraph’ın haberine göre, Oakes’in görevinden ayrılmasının nedeni, kardeşi William Oakes’in yasal sorunları olabilir.
Habere göre, 31 yaşındaki William Oakes, geçen hafta Perşembe günü Silverstone Park bölgesinde, yasa dışı varlık transferi suçlamasıyla tutuklandı.
William Oakes, aynı zamanda kardeşi Oliver tarafından kurulan HiTech Grand Prix takımının direktörlüğünü yürütüyordu.
The Telegraph, William’ın yüklü miktarda nakit para ile yakalandığını ve Cumartesi günü Northampton mahkemesinde hakim karşısına çıktıktan sonra tutuklu yargılanmasına karar verildiğini belirtiyor.
Oliver Oakes ise bu gelişmelerin ardından, Miami Grand Prix’sinden hemen sonra görevinden istifa etti. Gazetenin aktardığına göre Oakes, istifasının hemen ardından Dubai’ye uçtu. Alpine’in resmi açıklamasında istifanın “kişisel nedenlerle” alındığı belirtilmişti; ancak bu kişisel nedenlerin ne olduğu açıklanmamıştı. Bu bağlamda, kardeşinin tutuklanmasıyla bağlantılı bir gelişme olması ihtimali dikkat çekiyor.
Oliver Oakes ve Alpine’in danışmanı Flavio Briatore, sosyal medya üzerinden yaptıkları ortak açıklamada, aralarındaki ilişkiyle ilgili çıkan ayrılık söylentilerini yalanlamıştı.
Oakes açıklamasında, “Bu tamamen kişisel bir karardı. Flavio, bana her zaman destek oldu ve bu görevi bana verdiği için minnettarım,” ifadelerini kullandı.
Briatore ise, “Oliver’la ilişkimiz gayet iyi ve birlikte uzun vadeli hedeflerimiz vardı. İstifa kararı tamamen onun kişisel tercihi. Takımla ya da benimle arasında herhangi bir sorun olduğu iddiaları tamamen asılsız." şeklinde konuştu.
Ancak The Telegraph’ın gündeme getirdiği detaylar, istifanın ardında Alpine ile yaşanan bir iç mesele değil, HiTech Grand Prix ile bağlantılı daha büyük bir soruşturmanın olabileceğini düşündürüyor. Haberde ayrıca, HiTech’in eski çoğunluk hissedarı olan Rus iş insanı Dmitry Mazepin’in de bu denklemde yer aldığı öne sürülüyor.
Mazepin, 2016 yılında HiTech takımına yatırım yapmış ve oğlu Nikita Mazepin’in Avrupa Formula 3 kariyerinde aynı takımla ilerlemesini sağlamıştı. 2020’de Formula 2’ye katılan Nikita, takımda tam zamanlı yarışmaya başlamıştı.
Ortaya çıkan bu yeni gelişmeler, Oakes’in istifasının göründüğünden çok daha karmaşık nedenlere dayandığını ve olayın sadece bir takım içi mesele olmadığına işaret ediyor.
tr.motorsport.com