play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 216
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 201
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 155
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 146
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 119
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 91
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 63
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 42
#31 Esteban Ocon
Sıra 9| Puanı 23
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 10| Puanı 22
#6 Isack Hadjar
Sıra 11| Puanı 21
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 14
#18 Lance Stroll
Sıra 13| Puanı 14
#55 Carlos Sainz
Sıra 14| Puanı 13
#30 Liam Lawson
Sıra 15| Puanı 12
#10 Pierre Gasly
Sıra 16| Puanı 11
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 10
#87 Oliver Bearman
Sıra 18| Puanı 6
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 4
#7 Jack Doohan
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:417, Galibiyet:8
Ferrari | Sıra: 2
Puan:210, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 3
Puan:209, Galibiyet:1
Red Bull | Sıra: 4
Puan:162, Galibiyet:2
Williams | Sıra: 5
Puan:55, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:36, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 7
Puan:29, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 8
Puan:28, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:26, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:11, Galibiyet:0
Formula1 İngiltere GP 6 Temmuz 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 71
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Motor Sporları Kural değişikliğini kabullenen BMW, rakiplerine "pist üstünde" yanıt verecek
10-04-2025, 17:03
sadmin
Patron
KONU:
200,140
MESAJ:
557,424
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Motor Sporları
TOSFED Next Talent Proj...
Motor Sporları
Ankara’da Türkvatan ve ...
Motor Sporları
Kapı Kapıya Mücadelede ...
Motor Sporları
https://www.tosfed.org....
Motor Sporları
Borusan Otomotiv Motors...

Yorum: #1
Kural değişikliğini kabullenen BMW, rakiplerine "pist üstünde" yanıt verecek

[Resim: 59937.f616b009.f1tr.com]

BMW, kış sezonundan hemen önce getirilen yeni kuralları kabullenmiş vaziyette.

Dünya Superbike Şampiyonası’nda 2025 sezonu öncesi yaşanan kural değişikliği, BMW cephesinde büyük hayal kırıklığı yarattı.

Alman üretici, sezon öncesinde yapılan ve yarışlara doğrudan etki eden bu düzenlemeyle birlikte, geçtiğimiz yıl şampiyonluğu getiren parçalardan faydalanamıyor.

Kural değişikliği ilk yarıştan birkaç hafta önce, 20 Ocak’ta açıklandı. Bu tarihten önce BMW, 2023 sezonundaki başarısız sonuçları nedeniyle 2024 yılında “Super-Concession” adı verilen, normal kurallara göre izin verilmeyen bazı şasi değişikliklerini yapma hakkına sahipti.

Bu yeniliklerin etkisi büyük oldu: Toprak Razgatlıoğlu, 30 yarışın 18’ini kazandı ve arka arkaya 13 galibiyet alarak rekor kırdı. Bu performansla da ikinci dünya şampiyonluğunu kazandı.

BMW, 2025 için M1000RR modelinin yeni versiyonunu tanıttı. İlk etapta, bu yeni modelde de eski şasiyi kullanılabilecekleri düşünülüyordu.

Fakat BMW artık gerekli hakka sahip olmadığı için 2024’te kullandığı özel şasiyi 2025’te kullanamadı.

Bu değişiklik, resmi karar alma süreçlerinden geçmeden, doğrudan Dünya Motosiklet Federasyonu (FIM) ve organizatör Dorna’nın "Gott-Paragraph" olarak bilinen özel yetkileriyle yapıldı. Bu madde, kuralların herhangi bir oylama yapılmaksızın değiştirilmesine olanak tanıyor. Benzer şekilde geçmişte Kawasaki ve Ducati de bu tür ani kural değişikliklerinden olumsuz etkilenmişti.

[Resim: 59938.84ceddff.f1tr.com]

BMW Teknik Direktörü Christian Gonschor, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Her üreticinin hedefi dünya şampiyonu olmaktır. Artık herkes biliyor ki, eğer Super-Concession hakkına sahip olunursa ve bu hakla şampiyonluk kazanılırsa, bu parçalar bir sonraki yıl kaybedilecektir."

"Biz elimizdeki kurallarla çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Şans, çalışkan olanların yanındadır. Biz çalışkan kalacağız.”

Sezonun ilk yarışının yapıldığı Avustralya’da, Toprak Razgatlıoğlu bu kural değişikliğine öfkesini yüksek sesle dile getirmişti ve organizatörlere açıkça tepki göstermişti. Ancak Portekiz’in Portimao pistinde kazandığı üç yarış, onun yeni şasiyle bile hâlâ çok hızlı olduğunu gösterdi. Yine de BMW sürücüleri yaşananlara tepkili.

Takım arkadaşı Michael van der Mark şöyle konuştu: “Bu değişikliğin kış sonunda, sezonun hemen öncesinde yapılması çok garip. Daha önce bu şasiyi kullanabileceğimiz söylenmişti. Bu kararla yaşamaya devam edebiliriz, sorun yok. Fakat önce bir karar verip sonra bunu değiştirmeniz bana çok tuhaf geliyor. Böyle olacağını tahmin etmiştik ama yine de bir anlaşma vardı. Herkes mutlu olamaz, bunu anlıyorum. Ancak sezon sonunda gelecek yılın kuralları net olmalı.”

Christian Gonschor da açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yakıt akış miktarı sınırlaması gibi bazı kurallar geçtiğimiz sezonun ortasında açıklandı. Böylece herkes buna göre hazırlık yapabildi. Önemli olan, kuralların iyi ya da kötü olması değil, zamanında bilinmesidir.”

Toprak Razgatlıoğlu ise konuyu kapattı: “Şimdi bu motosiklete ve bu şasiye sahibim. Geçmişte olan her şeyi unuttum. Artık konuşmak istemiyorum. Sadece motosikletime binip pistte cevap vereceğim. Bu, en iyi cevaptır. Saatlerce konuşabiliriz ama kurallar değişmeyecek. Bu yüzden motosikletimi sürüp ayarları üzerinde çalışmam daha mantıklı. Ancak bu şekilde şampiyonluğu kazanabiliriz. Geçen yılki gibi sürmem ve geri kalan her şeyi unutmam gerek. Geçen yıl BMW’ye geldiğimde de motosiklet tam olarak istediğim gibi değildi. Ama bugünkü hissim, o günlere göre çok daha iyi.”

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
10/04/2025, 17:03

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Motor Sporları AVIS Türkiye Pist Şampiyonası TOSFED İstanbul Park’ta başlıyor sadmin 0 17 7 saat önce
Son Mesaj: sadmin
  Motor Sporları Jonathan Rea, Ducati iddialarına tek kelimeyle yanıt verdi sadmin 0 69 27/05/2025, 12:47
Son Mesaj: sadmin
  Motor Sporları FIM'den BMW ve Ducati'yi etkileyecek bir kural değişikliği daha geldi sadmin 0 66 12/04/2025, 1:23
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1