Dünya Motosiklet Federasyonu, Dünya Superbike Şampiyonası’nda dengeyi sağlamak amacıyla uyguladığı teknik düzenlemeler kapsamında Ducati ve BMW'ye yeni bir kısıtlama daha getirdi. Most'ta koşulacak yarış öncesinde açıklanan kararla, her iki markanın motorlarına yakıt akışında ek bir kısıtlama getirildi.
2025 sezonuyla birlikte Dünya Superbike Şampiyonası’nda motorlar artık motor devriyle değil, saat başına izin verilen maksimum yakıt akış miktarıyla dengeleniyor.
Sezona tüm üreticiler için 47 kilogram/saat sınırıyla başlandı. Bu sınır, her iki yarış hafta sonunun ardından güncelleniyor ve varsa gerekli değişiklikler yapılıyor. Bu güncellemeler, karmaşık bir algoritma ile belirleniyor ve dışarıdan kolay anlaşılabilir bir sistem değil.
Sezonun üçüncü ayağı olan Assen öncesinde, Ducati ve BMW'ye zaten 0,5 kilogram/saat oranında ilk kısıtlama uygulanmıştı. Bu kararın arkasında Nicolò Bulega’nın Avustralya’da aldığı üç galibiyet ve Toprak Razgatlıoğlu’nun Portimão’da elde ettiği üç zafer bulunuyordu. Bu ilk düşüş, performansa doğrudan büyük bir etki yaratmasa da özellikle Ducati sürücüleri, gaz tepkilerinin daha agresif hale geldiğinden şikayet etmişti.
Ancak Cremona’daki yarışlardan sonra FIM daha sert bir adım attı. Bulega burada üç yarışta da zafere ulaşırken, Toprak Razgatlıoğlu ise her seferinde ikinci olmuştu.
Öncesindeki Assen yarışlarında Ducati dokuz podyumdan beşini alırken, BMW yalnızca bir podyum elde edebilmişti. Mevcut regülasyona göre bu tür bir baskınlık durumunda ikinci aşama kısıtlama devreye giriyor ve bu aşamada yakıt akışı 1,0 kilogram/saat daha düşürülüyor.
Bu yeni düşüş, önceki indirime kıyasla çok daha belirgin olacak. Bu da demek oluyor ki, sürücüler artık ciddi anlamda güç kaybı hissedecek. Ayrıca daha az yakıt, yanma odasındaki sıcaklığı artırıyor. Bu durum ise motor arızası riskini beraberinde getiriyor.
FIM'in bu kararı, bazı çevreler tarafından adil bulunmadı. Çünkü markaların tüm sürücülerinin elde ettiği sonuçlara bakıldığında, her iki takıma da aynı oranda ceza verilmesi soru işaretleri yarattı. Örneğin BMW’nin ikinci sürücüsü olan Michael van der Mark, hem Assen hem de Cremona'da yalnızca bir yarışta ilk beşe girebildi. Buna rağmen BMW'nin Toprak Razgatlıoğlu’nun başarısıyla genel bir ceza alması, eleştirilere yol açtı.
FIM’in uyguladığı bu yeni teknik kısıtlama, sezonun ilerleyen bölümlerinde şampiyonluk mücadelesinin seyrini ciddi biçimde etkileyebilir. Ducati ve BMW, mühendislik ekipleriyle birlikte bu yeni duruma ne kadar hızlı uyum sağlayabileceklerini göstermek zorunda kalacak.
tr.motorsport.com