play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 346
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 332
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 306
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 252
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 192
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 142
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 89
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 9| Puanı 41
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 39
#55 Carlos Sainz
Sıra 11| Puanı 38
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 37
#18 Lance Stroll
Sıra 13| Puanı 32
#30 Liam Lawson
Sıra 14| Puanı 30
#31 Esteban Ocon
Sıra 15| Puanı 28
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 16| Puanı 28
#87 Oliver Bearman
Sıra 17| Puanı 20
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 20
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 18
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:678, Galibiyet:12
Mercedes | Sıra: 2
Puan:341, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 3
Puan:334, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 4
Puan:331, Galibiyet:5
Williams | Sıra: 5
Puan:111, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:72, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:69, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 8
Puan:59, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 9
Puan:48, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:20, Galibiyet:0
Formula1 Meksika GP 26 Ekim 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 733
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
McLaren MP4 – 30 Teknik Analiz
01-02-2015, 02:00
sadmin
Patron
KONU:
203,280
MESAJ:
560,885
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
McLaren, Austin sonrası...
Formula 1 Haberleri
Pierre Gasly, F1 ABD GP...
Formula 1 Haberleri
Alex Albon: McLaren, Bi...
MotoGP
Francesco Bagnaia, Fela...
MotoGP
MotoGP Dünya Şampiyonu ...

Yorum: #1
McLaren MP4 – 30 Teknik Analiz

[Resim: 14225481601.jpg]

McLaren Honda Mp4 – 30 2015 araçları içerisinde tanıtımı beklenen araçlardan biriydi, dizaynı tamamen değişen ve 2014 McLaren’den farklı olan araç tasarım olarak hayal kırıklığı yaratmadı. 2015’in diğer araçlarından biraz daha farklı görünen McLaren – Honda benim açımdan tek eksiği o klasik beyaz kırmızı araç giydirmesine sahip olmayışıydı. Gelin yeni McLaren’in ne gibi özelliklere sahip olduğunu beraber inceleyelim.

Eski Red Bull Aero Şefi Peter Prodromou kış zamanı tasarladığı aracı Red Bull zamanındanda alıştığımız üzere arka tarafı daha dar bir hale getirdi. Tabii McLaren değişen güç tedarikçileri Honda’ya uygun şekilde bir arka taraf oluşturdu. Revize edilen kurallar çerçevesinde yeni ön kanat biraz daha uzun tutulmuş.

McLaren’in Zorlu Geçen 2014 Senesi

Geçen yıl Mp4 – 29 yeni kurallar ve güç ünitelerine diğer takımlar gibi iyi bir uyum sağlayamadı ve sezon içerisinde beklenen atılımı yapamadı.

Mercedes’in güçlü motoruna rağmen McLaren yüksek süratlere ulaşmakta problem yaşadı. Bunun sebebi olarak arka süspansiyonun tasarımında bulunan kelebek kanatları olduğu düşünüldü.

Aerodinamik olarak bir de rüzgar tünelinden alınan veriler pistte araca uymayınca araç daha zayıf bir hale büründü ve sürüşü tutarsızlaştı.

Kış geldiğinde takım Red Bull’dan Prodromou’yu takıma kattı ve aerodinamik tasarım ve operasyon bölümünün başına getirdi. 2014’ün sonlarında gelen Prodromou yeni araç tasarımı için önünde uzunca bir zaman bulunmaktaydı.

MP4 – 30 Üzerindeki Yenilikler

[Resim: 1422548326.jpg]

İlk olarak burun farkediliyor. McLaren mümkün olan en uzun burun tasarımını seçmiş.

Bu kanat araç altından gidecek havayla mümkün olan en iyi verim alınacak şekilde tasarlanmış, henüz araç altında bulunan yüzgeçleri tam tanıtmayan takım bu tasarım için en iyi parçaları üreteceği kesin.

McLaren için ön kanat bu yıl aerodinamik geliştirme açısından çok önemli bir silah. Abu Dhabi Grand Prix’inden hemen önce çalışmaya başlayan Prodromou, sezon öncesi testlerden önce birkaç farklı konsept tasarım üreterek takımın doğru yolda ilerlemesi için iyi bir başlangıç yapmıştı.

Yeni ön kanadın yanında 2015 aracının şasisi öne doğru eğimli.

McLaren’de bu yeni geometri belirgin bir şekilde ortada, pilotların ayak pozisyonunun bulunduğu noktada eğim başlıyo.

MP4 – 30 geleneksel pushrod tarzı ve çift kollu süspansiyona sahip.

Bütün Gözler Honda’da

[Resim: 1422547914.jpg]

Honda motor paketlemesini kokpit bölgesine bakarsak kısa ve dar bir şekilde tasarlamış, kokpit bölgesi mümkün olan en düşük tasarıma sahip ve hava girişide aynı şekilde diğer 2015 araçlarına göre daha aşağıda.

Kokpitin düşüklüğünün yanında hava girişi ikiye bölünmüş bir vaziyette.

Bunlardan biri motora giden hava deliği olurken diğeri ise vites kutusu yağ soğutması için.

2014 Mercedes tasarımına kıyaslama yaparsak (Mercedes motorlu Mclaren’i kıyaslamaya alıyorum) Abu Dhabi’de ilk teste yapılan yüksek profil hatası yapılmamış.

Güç ünitesi tasarımı olarak Honda’nın Mercedes tarzı bir tasarım ile birlikte turboyu ikiye böldüğü düşünülüyor. McLaren eski tasarıma oranla daha dar bir arka tasarıma sahip.

McLaren güç ünitesi radyatörlerini intercooler ve yağ soğutucularını sidepodların mümkün olan en ön bölgesine yerleştirmiş. Buda arka tasarımı olabildiğince dar hale getirip düşük bir arka süspansiyon tasarımına izin vermiş.

[Resim: 1422547914.jpg]

McLaren motora kendi karbon fiber vites kutusunu bağlamış.

Prodromou’nun gelişiyle beraber arka süspansiyon yapısı ve vites kutusu farklı bir hal almış. Arka süspansiyon geçen sene kullanılan kelebek kanat tasarımından kurtulmuş.

Tanıtım aracı olduğu için MP4 – 30 üzerine ‘Maymun Koltuğu’ konulmadan sade bir tasarım verilmiş. Bunu göstermemenin altında Prodromou’nun tasarladığı farklı bir ‘Maymun Koltuğu’ olduğu düşünülmekte

[Resim: 1422547973.jpg]

Arka kanata bakıldığında McLaren geçen sene kullandığı tırtıklı üst planya tasarımına sahip olduğu gözüküyor.

2014’ün ortalarında buldukları bu çözüm DRS kapalı pozisyondayken geçen hava akımını kolaylaştırmaktaydı.

Honda’nın hala öğrenme sürecinde olduğunu unutmamak lazım, sezon içerisinde kısıtlı geliştirme olduğunu düşünürsek sezon öncesi kendilerini ileri taşımaları onlar için çok önemli. Geçen seneden McLaren Mercedes tecrübesine sahip ve bunu iyi bir şekilde kullanmak istiyor.

McLaren Honda için sahip olduğu tüm potansiyeli sezon başlangıcında verebileceği beklenmemekte. Takımı sezon içerisinde geliştirme yarışında ve liderlere göre sezon sonunda kapattıkları farka göre yargılamak daha doğru olur.


01/02/2015, 2:00

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Teknik Analiz Toprak Razgatlıoğlu Zirvede, Max Şampiyon Olabilecek mi?, McLaren Ne Yapacak? | Formula 1x1 #20 sadmin 0 126 Dün, 0:21
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Ferrari araç yüksekliğini düşürdü, McLaren karışıklık içinde sadmin 0 52 22/10/2025, 21:51
Son Mesaj: sadmin
  Yorum VERSTAPPEN Geri Döndü: Mclaren Düşüşte, Baskın Araba Değişti | Amerika GP 2025 | Pitpod S04E19 sadmin 0 75 20/10/2025, 23:06
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 3 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1