FIA, 2027 Dünya Ralli Şampiyonası’nda 20 aracın start alabileceğinden emin olsa da bu araçların kaç farklı üreticiye ait olacağı belirsizliğini koruyor. Takımların yeni teknik düzenlemelere uyum sağlaması için gereken zaman daralırken, endişeler de artıyor.
M-Sport Ford takım direktörü Richard Millener, geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen Kanarya Adaları Rallisi’nde yaptığı açıklamada, zaman planlamasının büyük risk oluşturduğunu vurguladı: “Şu anki gidişatla, 2027 yılına yalnızca bir üretici tam anlamıyla hazır olacak gibi görünüyor.”
Yıllardır takımlar ve şampiyona, WRC’nin teknik geleceğine dair netlik talep ediyordu. Bu beklentiye karşılık olarak FIA, geçtiğimiz aralık ayında maliyetleri düşürmeyi, daha fazla üretici ve bağımsız ekipleri spora çekmeyi hedefleyen yeni bir yapı sunmuştu. Bu adım, WRC için adeta bir sıfırlama olarak görülüyor.
Geçtiğimiz çarşamba günü FIA, üreticiler ve WRC paydaşlarıyla bir araya geldi. Toplantının ana gündem maddesi, 2027 için planlanan yeni teknik düzenlemelerdi.
Yeni düzenlemelere göre, araç başına 345.000 euro maliyet sınırı belirlenmiş durumda. Bu bütçeyle üretilecek yeni nesil araçların, Rally1 seviyesine yakın performans sunması hedefleniyor. Ancak bu araçlar, daha sade ve maliyet etkin olması adına Rally2 motorları ve parçalarıyla donatılacak şasiye sahip olacak.
FIA, bu hedefin hem maliyet hem performans açısından ulaşılabilir olduğunu savunuyor ve 2027 sezonunda 20 aracın yarışabileceğini öngörüyor. Ancak, teknik düzenlemelerin son halinin yalnızca 16 ay kala, ağustos ayı sonunda açıklanacak olması, üreticiler için ciddi bir zorluk yaratıyor. Zira ideal şartlarda bir üreticinin yeni kurallara uygun bir aracı tasarlayıp geliştirmesi için en az 18 aya ihtiyacı var.
Millener, “Son kararı FIA verir ve biz buna uymak zorundayız.“
“Ancak şahsi olarak kaygım, yeni kurallarla birlikte şampiyonanın sadece tek bir üreticiyle başlaması riski. Bu durumun şampiyona için iyi olacağından emin değilim. Eğer FIA, bizim bilmediğimiz kadar çok üretici olduğuna inanıyorsa bu harika. Ama bizim 2027’ye kadar bir araç yetiştirmemiz, hangi ayda açıklanırsa açıklansın, çok zor.”
FIA da zamanlamanın "sıkışık" olduğunu kabul ediyor. FIA’nın teknik yöneticisi Xavier Mestelan-Pinon, bazı üreticilerin düzenlemelerin ertelenmesini istediğini doğrulasa da birçok üreticinin şimdiden projelerine başladığını vurguladı: “Ellerinde yeterli teknik bilgi var. Araçların ön ve arka bölümlerini tasarlamaya başlayabilirler.“
“Evet, süre kısıtlı ama bu kurallara göre çalışmaya başlayan firmalar da var ve onlar 2027 planının değişmesini istemiyor.”
Zamanlamaya dair tartışmaların yanı sıra, Hyundai’nin şampiyonada kalıp kalmayacağı da WRC’nin önemli gündem maddelerinden biri. Koreli üretici, sadece 2027 için değil, mevcut Rally1 kurallarının son yılı olan 2026 için bile henüz taahhütte bulunmuş değil. Bu da markanın sezon sonunda şampiyonadan çekilebileceği yönündeki endişeleri artırıyor.
Hyundai’nin kararı büyük ölçüde 2027 kurallarına bağlı olacak. Ancak şirket, FIA’nın yalnızca içten yanmalı motorlarla başlanacağını belirttiği düzenlemelere mesafeli yaklaşıyor. Henüz hibrit veya elektrikli güç ünitelerinin WRC araçlarına ne zaman entegre edileceği konusunda bir takvim açıklanmadı.
Hyundai takım patronu Cyril Abiteboul durumu şöyle değerlendiriyor: “Yönetmelikler henüz hem detay hem de temel konular açısından tamamlanmış değil.“
“ Bu kuralların temel amacı, daha fazla üretici çekmek, mevcut üreticileri korumak, izleyici kitlesini büyütmek ve spora yeni ticari modeller kazandırmak olmalı. Ancak bu hedeflere gerçekten ulaşılabilecek mi, emin değilim.”
“Öncelikle FIA’dan yeni düzenlemelerle rakiplerin sayısının arttırılacağına dair daha net açıklamalar bekliyoruz. Sporun temel amacının ne olduğunu kavramamız gerekiyor.”
FIA, Hyundai’nin kaygılarını gidermek için görüşmeler yürütüyor. Ancak kurallar üzerinde köklü değişiklikler yapılması şu an için gündemde değil.
Mestelan-Pinon, “Kısa ve orta vadeli endişeleri ele alıyoruz ancak önceliğimiz şampiyonanın geneli. Hyundai bu sürecin bir parçası ama tek oyuncu değil. Kuralları belirlemek ve uzlaşı sağlamak bizim görevimiz. Umuyoruz ki Hyundai’nin daha rahat hissetmesini sağlayacak düzenlemeleri yapabiliriz ancak tüm yapıyı yıkmak istemiyoruz.” şeklinde konuştu.
WRC Promoter ise doğrudan FIA’nın düzenleme sürecini yönetmese de üreticilerle yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini ifade ediyor.
WRC Promoter Spor Direktörü Peter Thur: “Yaşanan tüm bu süreç hakkında oldukça olumlu hissediyoruz. Görüşmeler verimli geçiyor. Otomotiv sektörünün tamamı şu an belirsizlik içinde ve bu ortamda her ihtiyacı karşılayan bir düzenleme oluşturmak kolay değil. Ama çarşamba günkü toplantıdan umutla ayrıldım. Herkes masada, herkes sürece dahil.”
“Hyundai’nin geleceğe dair planlarını net olarak söyleyemem ama sürecin yapıcı ilerlediğini söyleyebilirim. Zorlayıcı bir otomotiv döneminden geçiyoruz ama WRC hâlâ dünyanın en büyük ikinci motor sporları şampiyonası ve sanıldığından çok daha güçlü bir konumdayız.”
2027 sezonu için planlanan büyük değişim sürecinde önümüzdeki aylar, WRC’nin geleceği açısından belirleyici olacak gibi görünüyor.
tr.motorsport.com