Pirelli’nin 2026 lastikleri için gerçekleştirdiği testlerin ikinci ve son günü Macaristan’da tamamlandı.
Ferrari ve Alpine, 2025 araçlarının test versiyonlarıyla piste çıkarak yeni nesil lastiklerin performansını değerlendirdi.
Ferrari adına piste çıkan Charles Leclerc yoğun bir programla günü tamamlarken, Alpine pilotu Franco Colapinto sabah saatlerinde kaza yaparak test gününü erken kapattı.
Colapinto, henüz 25 tur atabilmişken 11. virajda aracının kontrolünü kaybederek ağır hasar aldı. Kazada fiziksel bir yara almayan Arjantinli pilot, aracın pistte tamir edilemeyecek kadar hasar görmesi nedeniyle seansa devam edemedi. Kazanın nedeni henüz netleşmemiş olsa da, Colapinto’nun Monza benzeri düşük yere basma gücüne sahip bir ayarla sürüş yaptığı ve bu ayarın 2026’daki araçları simüle etmek için kullanıldığı belirtildi.
Öte yandan Charles Leclerc, Ferrari ile toplam 144 tur attı. En iyi derecesi ise 1:19.407'ydi.
Sabah seansında kısa mesafede C3’ten C5’e kadar çeşitli prototip hamurların performansını kıyaslayan Leclerc, öğleden sonra ise uzun sürüşlerle dayanıklılık testlerine odaklandı. Bu seanslarda C2 hamurunun farklı bir versiyonu da denendi.
Testlerde kullanılan lastikler, 2026 ölçülerine uygun olarak önlerde 25 mm, arkalarda ise 30 mm daha dar olacak şekilde tasarlandı. Araçların süspansiyonları da bu yeni ölçülere göre modifiye edildi.
Pirelli Motor Sporları Direktörü Mario Isola, testlerin ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Önümüzdeki yıl için lastik geliştirme sürecinin son düzlüğüne girerken bu iki gün oldukça verimli geçti. Hungaroring, kısa tur mesafesine rağmen düşük hızlı virajları ve lastikler üzerindeki yüksek enerji yüküyle özellikle orta sertlikteki hamurlar için ciddi bir test zemini sunuyor. Bugün Colapinto’nun kazası nedeniyle kaçırılan kilometrelere üzülsek de, bu olay lastiklerle ilgili değildi. Yapı kısmında ise nihai çözümleri doğruladık ve 1 Eylül’de yapılacak homologasyon için hazırız.”
Pirelli, lastik yapıları için onay sürecini eylül başında tamamlayacak. Ancak lastik hamurlarının son halinin belirlenmesi için Monza, Mugello ve Meksika pistlerinde üç ayrı test daha yapılacak. Bu hamurların homologasyonu ise 15 Aralık’ta gerçekleşecek.
tr.motorsport.com