MotoGP’de 2027’ye Doğru: Pedro Acosta ve KTM’de Büyük Kırılma
MotoGP’de mevcut kontrat döngüsünün en dikkat çekici yanlarından biri, padokta gözlerin şimdiden 2027 sezonuna çevrilmiş olması. 2025 sezonunun bitimine sadece birkaç hafta kalmışken, 2027’deki büyük teknik kural değişikliğiyle birlikte neredeyse tüm pilot sözleşmelerinin sona erecek olması, mevcut dengelerde köklü bir değişimin habercisi olarak görülüyor. Son yıllarda bu kadar çok büyük ismin aynı anda boşa çıkacağı, ızgaradaki çoğu koltuğun rekabetçi bir paket sunacağı ve yeni kural döneminin kararları daha da karmaşıklaştıracağı bir dönem hatırlanmazken; MotoGP’de transfer piyasası adeta hareketlenmiş durumda.
Kuzey Amerika sporlarında geçtiğimiz hafta yaşanan bir gelişme, MotoGP’deki bu tabloya benzer bir örnek sundu. NHL ekiplerinden Vancouver Canucks, 2018’de ilk turda seçtiği ve ligin en iyi 10 oyuncusundan biri olarak gösterilen savunma oyuncusu Quinn Hughes’u Minnesota Wild’a takas etti. Canucks, Hughes’un etrafında şampiyonluk yapısı kurmayı başaramayınca, takımın en değerli oyuncusunu elinden çıkarmak zorunda kaldı ve bu hamle taraftarlar arasında büyük hayal kırıklığı yarattı. Bu gelişme, MotoGP’de Pedro Acosta’nın KTM’de yaşadıklarıyla benzerlik gösteriyor.
Pedro Acosta ve KTM: Beklentilerin Altında Kalan Bir Sezon
KTM, genç yetenekleri keşfetme ve geliştirme konusunda Moto3’teki Rookies Cup ve Moto2’deki Ajo Motorsport iş birliğiyle öne çıkan bir marka. Brad Binder ve Miguel Oliveira gibi isimler, alt kategorilerde şampiyonluk mücadelesi verdikten sonra MotoGP’ye adım atıp grand prix galibiyetleri elde etti. Ancak Pedro Acosta’nın KTM yapısı içinde MotoGP’ye yükselişi, Avusturyalı üretici için gerçek anlamda büyük bir dönüm noktasıydı. Moto3’te ilk yılında şampiyon olan ve 2023’te Moto2’de şampiyonluk mücadelesi veren Acosta, MotoGP padokunda potansiyeliyle büyük beklenti yarattı.
2024 Katar Grand Prix’sinde Tech3 ile GASGAS markalı RC16 üzerinde ilk yarışında podyum mücadelesi veren Acosta, birkaç hafta sonra Portekiz’de podyuma çıktı. Sezon genelinde grand prix ve sprint yarışlarında toplam dokuz podyum elde etti ve Japonya’da zafere çok yaklaşsa da yaşadığı kazalar buna engel oldu. Tüm çaylaklarda olduğu gibi Acosta’nın da hataları vardı, ancak yeteneği tartışmasızdı ve padokta herkes onun ikinci sezonunda fabrika KTM takımıyla yarış kazanmasını bekliyordu.
Ancak bu beklenti gerçekleşmedi. Acosta, yaz arasına kadar podyuma çıkamadı ve sezon genelinde sprint ve ana yarışlarda toplam 12 podyum elde etti. Ancak Portimao sprinti dışında gerçek anlamda galibiyet için mücadele edemedi. Acosta için en acı olan ise, Fermin Aldeguer’in Gresini Ducati ile Endonezya’da çaylak sezonunda galibiyet alması ve eski KTM pilotu Raul Fernandez’in ise uydu Aprilia ile Avustralya’da ilk zaferini elde etmesiydi.
Acosta’nın 2025’teki Hayal Kırıklığı
KTM için sezon adeta ikiye bölündü. Arka planda yaşanan finansal sorunlar, MotoGP projesine olumsuz yansıdı. Testlerden itibaren RC16’nın geçen yıla göre ciddi bir gelişim göstermediği açıktı. Buna karşın, KTM tarihinin en güçlü kadrosu oluşturulmuştu: Acosta gibi jenerasyonluk bir yetenek, iki kez MotoGP galibi Brad Binder ile eşleşirken, Tech3 ise Maverick Vinales ve Enea Bastianini gibi toplamda 17 MotoGP galibiyetine sahip iki isme sahipti.
Sezonun başında Vinales, KTM ile anlamlı bir ilerleme kaydeden tek pilot oldu. Katar’daki podyumuyla takımın geri kalanına da yol gösterdi. 2025 sezonunun ilk dokuz yarışında Acosta’nın podyumu yoktu ve en iyi derecesi iki kez dördüncülük oldu. Oysa çaylak sezonunun aynı döneminde sprint ve grand prix’lerde beş podyum elde etmişti.
2025 RC16, önceki yılın aracına göre frenajda daha zayıftı ve Acosta’nın en büyük silahını kullanmasına engel oldu. Ayrıca motosiklet, lastikleri aşırı derecede tüketiyordu. Michelin’in 2024 sezonu için getirdiği daha sert arka lastik karkası ve buna bağlı titreşim sorunu, KTM’nin başını ağrıtmaya devam etti.
İngiltere Grand Prix’si sonrası Acosta’nın sabrı taşmaya başladı: “Kabul etmiyorum ve sabırlı değilim. Hepsi bu. Hayatta fırsat bir kez gelir. Bu şampiyonada şampiyon olmak için ömrümü harcamayacağım. Fabrikadan destek istiyorum, hepsi bu,” ifadelerini kullandı. İki hafta sonra ise, İngiltere ile Aragon arasındaki 12 günde KTM’nin motosikleti geliştirecek bir şeyler getirmesi gerektiğini belirtti. Tüm bu gerginlik, Acosta’nın geleceğiyle ilgili VR46 Ducati ve Honda iddialarının gündeme geldiği bir dönemde yaşandı. Sonunda KTM, Acosta ile kapalı kapılar ardında bir görüşme yapmak zorunda kaldı.
Acosta’nın yeteneği ve olgun yarış yaklaşımı, MotoGP’de hâlâ çok yeni olduğunu unutturuyordu. Sezonun ikinci yarısında daha temkinli açıklamalar yapsa da, hayal kırıklığı gözle görülüyordu. Brno’daki ilk podyumun ardından gelen motosiklet güncellemeleri, Acosta’yı sezonun ikinci yarısında istikrarlı bir podyum adayı haline getirdi. Sezonu dördüncü sırada tamamlasa da, 2021’den bu yana alışık olduğu galibiyetlerin eksikliği, onu tatmin etmekten uzaktı; MotoGP’deki iki sezonu, grand prix yarışlarında galibiyetsiz geçen ilk yılları oldu.
KTM’nin MotoGP’deki On Yılı: Beklentilerin Gerisinde
KTM’nin “Ready To Race” (Yarışa Hazır) sloganı, markanın tüm iletişiminde öne çıkıyor. Ancak MotoGP’de neredeyse 10 yıl geride kalırken, bu sloganın geçerliliği sorgulanır hale geldi. KTM, 2017’deki ilk yarışından bu yana MotoGP’de sadece yedi galibiyet elde etti. Bu, her 24 grand prix’de bir galibiyet anlamına geliyor. Son zaferini 2022 Tayland’da Miguel Oliveira ile yağmur altında alan KTM, son kuru zemin galibiyetini ise 2021’de yine Oliveira ile Barselona’da yaşadı. O zamandan bu yana yaklaşık 65 yarış geçti ve KTM’nin yeni bir galibiyete ihtiyacı olduğu açık.
KTM, MotoGP’de büyük kaynaklar ayırmasına rağmen, henüz arzuladığı başarıya ulaşamadı. Aprilia ise, iki yıl önce MotoGP’ye adım atmasına rağmen sekiz grand prix galibiyetine ulaştı. Piaggio Grubu’nun finansal gücüne rağmen, Aprilia her zaman ızgaranın küçük fabrikalarından biri olarak faaliyet gösterdi. 2025’i ise Jorge Martin’in sakatlık sorunlarına rağmen en iyi sezonuyla tamamladı ve yeni sezona şampiyonluk hedefiyle giriyor.
KTM, dört motosikletlik kadrosunda daha iyi pilotlara sahip olmasına, uzun süre boyunca projeye büyük kaynaklar ayırmasına, Dani Pedrosa ve Pol Espargaro’dan oluşan güçlü test ekibine ve genç pilot havuzuna sahip olmasına rağmen, bunları istikrarlı galibiyetlere dönüştüremedi. Markanın geleneksel çelik şasi – şimdi karbon şasi – ve WP süspansiyon tercihi, son yıllarda motosiklet tasarımlarında yaşanan yakınsamayla birlikte tartışma konusu oldu.
KTM, yöntemlerinin sonuç verebileceğini kanıtladı. Ancak özellikle Fabiano Sterlacchini’nin geçen yıl sonunda Aprilia’ya transferi gibi personel kayıpları, markayı olumsuz etkiledi. KTM, MotoGP takımı için yatırımcı arayışında olduğunu belirtse de, markanın geleceğiyle ilgili belirsizlik, üst düzey mühendisleri çekmeyi zorlaştırıyor.
Acosta’nın Geleceğiyle İlgili İddialar Güçleniyor
KTM, geleceğiyle ilgili belirsizliklere rağmen 2027 motorunu pistte test etti ve olumlu açıklamalar yaptı. Bu test, potansiyel yatırımcılara ve KTM yönetimine projenin hâlâ canlı olduğunu göstermek amacıyla yapıldı. Aynı zamanda, Acosta’ya da arka planda onun çıkarları için çalışıldığı mesajı verildi.
Ancak zaman tükenmiş görünüyor. Deneyimli gazeteci Manuel Pecino’nun iddiasına göre, Acosta 2027 için bir sözleşme imzaladı. Hangi takımla olduğu açıklanmasa da, güçlü bir şekilde fabrika Ducati takımı işaret ediliyor. Bu hamle, Ducati’nin Marc Marquez ile görüşmeleri uzatmaması için baskı oluşturuyor ve Marquez’in ayrılması halinde Ducati’ye büyük potansiyele sahip bir pilot kazandırıyor.
Eğer Acosta gerçekten 2027 için bir anlaşma yaptıysa, bunun KTM ile olması zor görünüyor. 2025’teki motosikletin performansı ve projenin geleceğiyle ilgili belirsizlikler göz önüne alındığında, KTM’ye bağlı kalmak riskli bir tercih olurdu.
KTM, Acosta’nın yerine önemli bir transfer yapmak için pazara çıkacak olsa da, 2025’in hayal kırıklığı yaratan performansı ve finansal belirsizlikler nedeniyle pazarlık gücü zayıflamış durumda. Ayrıca, kendi yetiştirdiği bir pilotu takımda tutamamanın getirdiği prestij kaybı da ekleniyor. Acosta, puan tablosunda en yakın KTM pilotu Brad Binder’ın 152 puan önündeydi. Sadece Enea Bastianini, RC16 ile Acosta dışında podyum görebildi.
Mevcut durumda, Brad Binder MotoGP’ye getirdiği potansiyeli tam anlamıyla ortaya koyabilmiş değil. Vinales kariyeri boyunca istikrarsız bir performans sergilediği için şampiyonluk adayı olarak görülmüyor. Bastianini’nin genel olarak beklentilerin altında kalması da KTM’nin şampiyonluk hedeflerini zora sokuyor.
KTM, önümüzdeki yıllarda kendi yetiştirdiği genç yeteneklerle kadrosunu güçlendirmeye çalışabilir. Ancak yeni bir Pedro Acosta bulmak kolay olmayacak. KTM’nin elinde, Acosta ile Marc Marquez-Honda ortaklığına benzer bir potansiyel vardı. Şimdi ise MotoGP tarihinin en büyük kayıplarından biriyle yüzleşmek zorunda kalacak gibi görünüyor.
trf1.net