Bajaj, KTM’in finansal çöküşünden önceki yönetimi sorumlu tutarak büyük çaplı işten çıkarmaları açıkladı.
KTM'in çoğunluk hissedarı olma sürecine yaklaşan Bajaj Auto, Avusturyalı üreticide kapsamlı bir yeniden yapılanma planını duyurdu.
Buna göre şirket, Ar-Ge, pazarlama (motor sporları dahil), operasyon ve genel yönetim alanlarında giderleri yarı yarıya azaltmayı ve toplam iş gücünü %50'den fazla küçültmeyi planlıyor.
Bajaj Auto'nun CEO'su Rajiv Bajaj, CNBC TV18'e verdiği röportajda, bu kesintilerin KTM'in fabrika MotoGP ekibini ve Tech3 takımını da doğrudan etkileyeceğini doğruladı: "Bu aslında kolay yapılabilecek bir şey."
"Ar-Ge, pazarlama, operasyonlar ve genel yönetim giderlerinde %50’nin üzerinde bir azaltma fırsatı görüyoruz."
"Önceki yönetim zaten çalışan sayısını 6.000'den 4.000'e düşürmüştü, ancak bu bile hâlâ fazla. Bu 4.000 kişinin sadece 1.000'i mavi yaka, 3.000'i beyaz yaka. Bu şaşırtıcı çünkü motosikletleri üreten mavi yakalı çalışanlardır."
"Gelecekteki üretim hacmi değişiklikleri mavi yakalı çalışanları çok fazla etkilemeyecek, asıl sorun pahalı beyaz yaka kadrolarda."
"Mark Zuckerberg'in yöneticilerin yöneticileri yönettiği bir sistemden bahsettiği sözü aklıma geliyor. Bu mükemmel organizasyonda bile yönetim yükü ve bürokrasi inanılmaz boyuttaydı."
Rajiv Bajaj, KTM’in eski yönetimini sert bir şekilde eleştirirken, doğrudan isim vermese de eski çoğunluk hissedarı Stefan Pierer'i şirketin mali çöküşünden sorumlu tuttu: "Hepimiz bu kadar hızlı gelişmesine şaşırdık."
"30 yıl önce ilk yöneticilik hocam Dr. John Wallace bana demişti ki: 'Bir şirketin batışındaki en büyük neden kurumsal açgözlülüktür.' KTM’de son 12 ayda bunu birebir yaşadık."
"Bunu üç tür açgözlülük olarak özetleyebilirim: Birincisi, operasyonel açgözlülük. KTM Avusturya, COVID sonrası talep düşmesine rağmen aşırı üretmeye devam etti. Bu yüzden dünya çapındaki bayiler ve distribütörler bir yıldan fazla stokla kaldı."
"İkincisi, stratejik açgözlülük. Şirketler bazen asla girmemeleri gereken işlere girer. KTM Avusturya örneğinde bu, elektrikli bisiklet işiydi."
"Bu iki etken birleşince KTM birkaç ay içinde iflasın eşiğine geldi. Evet, Bajaj da bu süreçte yer aldı ama azınlık ortağı olarak bunu engelleyemedik."
"Elimizden geleni yaptık, ancak bu da bizi üçüncü tür açgözlülüğe, yani yönetim açgözlülüğüne götürdü. Bazı kararlar bizim bilgimiz dışında, süreçlere uyulmadan alındı."
"Bu sorun KTM çalışanlarının %99'unun hatası değil. Bu, eski üst yönetimin yarattığı bir problemdi ve onların çoğu artık yok. Şimdi çok güçlü bir yeni ekibimiz var."
"Ekibin büyük kısmı zaten görevde, yalnızca bir pozisyon açık durumda ve o da önümüzdeki aylarda doldurulacak."
tr.motorsport.com