play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#81 Oscar Piastri
Sıra 1| Puanı 131
#4 Lando Norris
Sıra 2| Puanı 115
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 99
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 93
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 53
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 6| Puanı 48
#44 Lewis Hamilton
Sıra 7| Puanı 41
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 30
#31 Esteban Ocon
Sıra 9| Puanı 14
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 14
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 11| Puanı 9
#10 Pierre Gasly
Sıra 12| Puanı 7
#55 Carlos Sainz
Sıra 13| Puanı 7
#87 Oliver Bearman
Sıra 14| Puanı 6
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 15| Puanı 6
#6 Isack Hadjar
Sıra 16| Puanı 5
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 17| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 18| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 19| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:246, Galibiyet:5
Mercedes | Sıra: 2
Puan:141, Galibiyet:0
Red Bull | Sıra: 3
Puan:105, Galibiyet:1
Ferrari | Sıra: 4
Puan:94, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:37, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:20, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:14, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 8
Puan:8, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 9
Puan:7, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:6, Galibiyet:0
Formula1 Emilia Romagna GP 18 Mayıs 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 450
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kış lastiklerini sökmek, yaz lastiklerine geçmenin tam zamanı
07-04-2016, 22:36
sadmin
Patron
KONU:
198,735
MESAJ:
555,796
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Briatore, Oakes'in Alpi...
Formula 1 Haberleri
Red Bull, McLaren'ın fr...
Motor Sporları
Ayhancan Güven, bu haft...
Formula 1 Haberleri
Carlos Sainz Sr, FIA ba...
Formula 1 Haberleri
F1 takımları, 'agresif'...

Yorum: #1
Kış lastiklerini sökmek, yaz lastiklerine geçmenin tam zamanı

[Resim: 14574.1ddec0f8]


Pirelli, güneşin kendini göstermeye başladığı şu günlerde, performans, güvenlik ve yakıt tüketimi açısından mevsimine uygun lastik kullanımının önemine dikkat çekiyor.

Pirelli, ayrıca kış lastiklerini saklamak isteyenlere yetkili satıcılarında lastik saklama hizmeti de sunuyor.

Pirelli, kış lastiği uygulamasının 1 Nisan tarihinde sona ermesi ile birlikte, mevsimine uygun lastik kullanımı konusunda sürücüleri uyarıyor.

Güneşin kendini göstermesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte, güvenliği ve performansı artırmanın önemine dikkat çeken Pirelli Türkiye, yakıt tüketimi ve çevreye olan olumsuz etkileri azaltmak ve güvenlik için mevsime uygun lastik kullanılmasını öneriyor. Yönetmelikle beraber kış lastiğinden yaz lastiğine geçerek araçları bahara hazırlamanın gerekliliğine dikkat çeken Pirelli, yaz döneminde kullanılan kış lastiğinin daha uzun fren mesafesi, daha fazla aşınma ve daha fazla yakıt tüketimine yol açacağını ifade ediyor.



Doğru lastik kullanımı yakıt tüketiminde büyük rol oynuyor

Yaz lastikleri, artı 7 derecenin üstündeki sıcak hava koşullarında, kuru ve ıslak zeminde daha kısa fren mesafesi sağlıyor. Özellikle sıcak havalarda ABS ile frenlemede yapılan yaz ve kış lastikleri karşılaştırmasına göre yaz lastikleri kış lastiklerine göre yüzde 40’a varan daha kısa mesafede durmaktadır.

Yaz aylarında kullanılan kış lastiği yakıt tüketimini artırır. Yaz lastiklerinin dönme direnci kış lastiklerine oranla daha düşüktür. Böylelikle yazın, yaz lastikleri daha az yakıt harcar ve daha az aşınır. Havalar ısındığında yaz lastiğine geçmek binek otomobillerde yüzde 20, ağır vasıtalarda ise yüzde 35 oranında yakıt tüketimine etki ediyor.

Yakıt ekonomisinin yanı sıra kontrollü hızlanma ve ani frenlemenin de sürüş güvenliği için önemli olduğuna dikkat çeken Pirelli, sürücülere araç bakımlarının da düzenli olarak yapılması gerektiğini hatırlatıyor. Pirelli aynı zamanda yumuşak bir sürüş tarzı benimsemenin önemli olduğunu vurgularken, ani hızlanma ve frenlemelerden kaçınma, araç klimasını dikkatli kullanma ve gerekmedikçe elektrikle çalışan cihazların kapatılması konusunda da uyarılarda bulunuyor.



Yaz lastikleri üzerinde bloklar daha kısa ve kalın olup uzunlamasına kanallar bulunmaktadır. Ortalama yaz sıcaklığında en iyi tutunmayı sergileyecek kauçuk bileşeni kullanılmıştır. Yaz lastiklerinin güvenlik ve performans sağlayabilmesi için diş derinliğinin 3 mm altına düşmemesi gerekir. Derinliğin azalmasıyla orantılı olarak özellikle ıslak zeminde, lastik performansında da azalma olur.

Islak zeminde en büyük tehlike suda kızaklama

Islak zeminde karşılaşılan en büyük tehlikelerden biri olan suda kızaklama, lastiğin su birikintisi içinde yüzmesine ve tutunma kaybına neden oluyor. Bu durumda lastiğin yer ile teması kesildiğinden frene basmanın olumlu bir etkisinden bahsetmek mümkün değil. Böyle durumlarda yapılacak en doğru hareket, ayağın gaz pedalından çekilerek, motor devir hızının aniden yükselmesine engel olmak ve direksiyonu mümkün olduğunca sabit tutup, yolla temasa geçildiğinde aracın doğru yöne gitmesine çalışmaktır.

Yine dönüş esnasında frene basmak, lastikler üzerindeki baskıyı iki katına çıkardığından frenleme kuvvetine zıt bir kuvvet yaratıyor. Bu kuvvet de aracın sürüş kararlığını ve yol tutuşunu zora sokuyor. Frenlemeyi daha önce yaparak zamanında yavaşlamak ve en önemlisi lastikler düz konumdayken fren yapmak sürüş güvenliği açısından oldukça önemli bir yer tutuyor.



‘Dört Mevsim’ lastik kullanıcıları da lastiklerini mutlaka kontrol ettirmeli

Pirelli, uygun coğrafik, yol ve hava koşullarında hem yaz hem de kış sezonunda kullanılabilen Dört Mevsim lastik kullanıcılarına da ayrıca tavsiyelerde bulunuyor. Bilindiği üzere yaz ve kış lastiği kullanıcıları sezon değişimlerinde servislere giderek lastik değişimlerinde bulunuyor. ‘Dört Mevsim’ lastik kullanıcıları da servise uğramayı ihmal etmemelidir.

Her tipteki lastik aşınmaları farklıdır. Lastik aşınmalarının dengeli olması önemli. Km periyodu, motor gücü, çekiş aksı gibi araç modellerine göre değişen özellikler sebebiyle lastik rotasyona ihtiyaç duyar. Bu nedenle basınç, aşınma, rotasyon, darbe ve çivi batması gibi unsunlar sebebiyle dört mevsim lastik kullanıcılarının da lastik bakımlarının gerçekleşmesi için yetkili satıcılara mutlaka uğraması gerekir.


07/04/2016, 22:36

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  "Kar yağışını beklemeden kış lastiklerini takın" sadmin 0 524 01/11/2016, 3:42
Son Mesaj: sadmin
  Michelin yeni yüksek performans lastiklerini tüketiciyle buluşturdu sadmin 0 642 17/09/2014, 1:36
Son Mesaj: sadmin
  Yaz lastiğine geçme zamanı! sadmin 0 531 05/04/2014, 0:14
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler:
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1