play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 357
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 356
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 321
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 258
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 210
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 146
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 97
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 9| Puanı 41
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 39
#55 Carlos Sainz
Sıra 11| Puanı 38
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 37
#87 Oliver Bearman
Sıra 13| Puanı 32
#18 Lance Stroll
Sıra 14| Puanı 32
#31 Esteban Ocon
Sıra 15| Puanı 30
#30 Liam Lawson
Sıra 16| Puanı 30
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 28
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 20
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 19
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:713, Galibiyet:13
Ferrari | Sıra: 2
Puan:356, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 3
Puan:355, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 4
Puan:346, Galibiyet:5
Williams | Sıra: 5
Puan:111, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:72, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:69, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:62, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:60, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:20, Galibiyet:0
Formula1 Brezilya GP 9 Kasım 2025

[Formula 1 Brezilya 8 Kasım 2025 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Brezilya GP 7 Kasım sprint sıralama turlarını izle canlı internetten]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 778
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Japonya GP 2016 - McLaren zorlanıyor ancak gelişim devam ediyor
12-10-2016, 21:21
sadmin
Patron
KONU:
203,853
MESAJ:
561,498
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Motor Sporları
Ayhancan Güven Formula ...
Formula 1 Haberleri
Alonso: "Rovanpera'nın ...
Formula 1 Haberleri
Ferrari, 2025 sezonunda...
Formula 1 Haberleri
Piastri, 2025 Brezilya ...
Formula 1 Haberleri
Heineken ile anlaşma ka...

Yorum: #1
Japonya GP 2016 - McLaren zorlanıyor ancak gelişim devam ediyor

[Resim: 11942.e8aee084]

Giorgio Piola ve Matt Somerfield, Japonya GP hafta sonunda takımların getirdikleri güncellemeleri, Haas'ın ön kanat başarısını, McLaren için geçen berbat hafta sonunu değerlendirdiler...

McLaren

McLaren ve Honda bu sene büyük gelişme kaydetti ancak Honda'nın kendi evi olan Japonya GP'sinin takım için zorlu geçeceğini biliyorlardı.

MP4-31 konsept olarak eski ve yeni Red Bull araçlarına çok benziyor. Daha önce Red Bull'da olan Peter Prodromou'nun aerodinamik yöndeki etkisi açık bir şekilde hissediliyor.

Bu, Red Bull RB12'nin en iyi şasilerden birisi olduğu düşünülürse kötü bir şey değil.

Ancak Suzuka pistinin yüksek ve orta hızlı virajları, sert fren noktaları Honda RA616H'nin çalışma şekline pek uymadı. Motorda yaşanan sorun aerodinami felsefesinin de çalışmasını engelledi.

Jenson Button "Sert fren noktaları ve düşük hızlı virajlarda oldukça güçlüyüz ancak çok sert fren olmayan virajlarda iyi değiliz. Aracın tabanı yere yakın değil bu yüzden işe yaramıyor." demişti.

McLaren pilotu, MP4-31'in öne doğru eğilimli yapısına dikkat çekti. McLaren bu şekilde ön kanatta downforce üretip difüzöre aktarıyor.

Bu karakteristik piste uymadı. Bu yüzden kabul edilmesi zor bir sonuç ortaya çıktı.

[Resim: 11943.131ef051]

McLaren sezon boyunca performans bulmak için sürekli ön kanadını değiştirdi. Özellikle Singapur'dan beri ön kanat oldukça karmaşık bir yapıya sahip oldu.

Dikkat çekici şeylerden birisi de ön kanat flaplerinin iç tarafının ortasında yarıklar bulunuyor olması. Bu şekilde o flaplerden iki kat performans kazanılması hedefleniyor.

Her flap ucu, ön kanat merkez kanadının oluşturduğu Y250 girdabının şeklini kontrol eden girdaplar oluşturuyor. İlk başta bu yarıklar flapin en ucunda düz bir şekilde yer alıyordu. Son olarak ise bu tasarım geliştirildi ve bu yarıklar daha kıvrımlı bir hal aldı.

Bunun yanında ön kanat kenarının iç tarafında yer alan tünelin yanındaki alanın genişlediği görülüyor (Mavi çizgi). Bu sayede ana flaplerin altına giren havanın lastiklere geçmeden önceki yapısı değiştirilmiş oluyor.

Ayrıca griddeki diğer araçların aksine ön kanattaki tünel direkt olarak kanadın dışına yönelmiyor. Önden giren hava önce kanadın ortasına doğru ilerleyip daha sonra dışa doğru yönlendiriliyor.

Takımlar 2017 tasarımlarında ilerlemeyi sürdürürken McLaren'ın bu seneki tasarımını geliştirerek daha iyi anlamayı ve elde edeceği avantajları gelecek seneye aktarmak istediği çok açık bir şekilde görülüyor.

Haas

Haas, son seansa kalmayı başararak sadece Williams pilotlarını değil herkesi şaşırttı.

Son dönemde yeni ön kanadını çalıştırmakta zorlanan Haas, sonunda yeni ön kanadı çalıştırdığının işaretini verdi.

İlk defa Singapur'da görülen yeni ön kanat, takımın sezon başından beri kullandığı ön kanadın gelişmiş haliydi. Bir çok takımda görülen ön kanat parçaları, Haas'ın yeni ön kanadında da bulunuyor.

Singapur ve Malezya'da sorunlu olan ön kanadı sağlamlaştıran Haas, Japonya'da istediği sonuçları almaya başladı.

[Resim: 11944.efa8fbc8]

Yeni ön kanatta sarı ile gösterilen tam boyutlu bir yarık bulunuyor. Ön kanattaki yarıklar arasında, yarıkların yüksek güçte sabit durması için dikey sabitleyiciler bulunuyor. Bunların hava akımında istikrarsızlığa sebep olabileceği düşünülüyor. Ancak parçanın aynı zamanda o bölgeye pistten gelen çeşitli kalıntıların takılmasını engellemesi bekleniyor.

Kırmızı ile gösterilen parça önceden r şeklindeydi ancak bu sefer c şekline çevrildi. Bu parça ana plakaya bağlanmak yerine, üstteki aerodinamik parçaya bağlandı. Bu şekilde flaplere giden havanın temizlenmesi saplanıyor.

Ön kanat kenarlarına diğer parçalara yardımcı olması ve tekerlere giden havanın iyileştirilmesi için kıvrımlı yeni bir parça eklendi (Mor parça).

Son olarak ise üst flap ayar bölümü daha iç tarafa alınırken flapin kenarlarına yarık eklendi.

Sauber

Son yarışlarda, maddi desteğin artmasıyla Sauber'de bir çok yeni parça görüldü. Radikal bir şeyler olmasa da takımın bilinen konseptlerle performansını geliştirmeye çalışıyor olması iyi bir şey.

Japonya'da takım bir çok parça denedi ve performansını geliştirmeyi sürdürdü.

[Resim: 11945.e50f59ee]

Sauber, bir çok takım gibi splitterda (Dağıtıcı) değişiklik yaptı. T-tepsisinin ucunda kenarlarda dikey kanatçıklar bulunuyor. Bu kanatçıklarla aracın altından geçen hava kontrol altına alınarak ortaya doğru yönlendiriliyor.

[Resim: 11946.21a2b096]

Sauber C35'in bargeboardları tamamen yeniden tasarlandı. Dış tarafın şekli tamamen değiştirildi. Taban kenarları artık düz değil, bunun yerine dikey tasarıma sahip.

Tabanın bu bölümünde yapılan değişikliklerle barge board yüzeyinin daha dik bir açıya sahip olması hedeflenmiş (sarı çizgi). Takım bu alandan daha fazla performans almaya çalışıyor.

Renault

[Resim: 11947.8a73e3dc]

Renault bir çok takım gibi 2017 aracının gelişimine odaklanmış olsa da yine de daha önceden planladığı güncellemeleri getirmeye devam ediyor. Japonya'da bu yeniliklerden birisi piste çıktı.

Arka tarafta daha fazla downforce bulmak ve dengeyi geliştirmek için takım RS16'nın tabanın arka tekerleğin ön tarafına denk gelen yerinde değişiklik yaptı.

İç tarafta yer alan iki dikey parça kaldırıldı. Bunun yerine daha ileriye iki parça eklendi. Bu parçalarla sidepoddan gelen hava akımının toplanması hedefleniyor.

Bu parçanın üst bölümü daha dik yapıya sahipken arkasına r şeklinde yardımcı bir parça daha eklendi.

Arka tekerleğin ön tarafında kullanılan tüm bu parçalar ve yarıklar, arka tekerleğin rotasyonu ve bozulmasıyla oluşan "lastik püskürtmesi"ni kontrol etmek için kullanılıyor. Lastik yük altındayken aracın altından gelen hava akımını difüzöre yönlendirmek için bu sistem kullanılıyor.

Bu parçalar ve yarıklar, lastik bölgesindeki hava akımının ne kadarının difüzöre gideceğini belirliyor. Böylece zirve performansı arttırılarak denge iyileştiriliyor.


12/10/2016, 21:21

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Hamilton'ın İsyanı, McLaren'in Soğutma Girişleri, Piste Atlayan Görevliler | Araba Sevdası sadmin 0 105 29/10/2025, 1:04
Son Mesaj: sadmin
  Yorum MCLAREN ALLAH’IN GAZABIYLA DÖNDÜ ⚡ LANDO NORRİS LİDERLİĞİ ALDI! | F1 Meksika GP | Pitpod S04E20 sadmin 0 109 28/10/2025, 0:39
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Oscar Piastri ZORLANIYOR! | Meksika GP Cuma Notları sadmin 0 60 26/10/2025, 22:00
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1