play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 423
#33 Max Verstappen
Sıra 2| Puanı 421
#81 Oscar Piastri
Sıra 3| Puanı 410
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 319
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 242
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 156
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 150
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#55 Carlos Sainz
Sıra 9| Puanı 64
#14 Fernando Alonso
Sıra 10| Puanı 56
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 11| Puanı 51
#6 Isack Hadjar
Sıra 12| Puanı 51
#87 Oliver Bearman
Sıra 13| Puanı 41
#31 Esteban Ocon
Sıra 14| Puanı 38
#30 Liam Lawson
Sıra 15| Puanı 38
#18 Lance Stroll
Sıra 16| Puanı 33
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 33
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 22
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 0
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:833, Galibiyet:14
Mercedes | Sıra: 2
Puan:469, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 3
Puan:451, Galibiyet:8
Ferrari | Sıra: 4
Puan:398, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:137, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:92, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:89, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:79, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:70, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:22, Galibiyet:0
Formula1 Avustralya GP 8 Mart 2026

Yorum: 0 | Görüntüleme: 235
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İnceleme WEC 101 - Performans Dengesi nedir?
27-01-2024, 14:47
sadmin
Patron
KONU:
208,038
MESAJ:
565,886
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Alonso, Adrian Newey il...
MotoGP
Bagnaia, Zorlu 2025 Sez...
Formula 1 Haberleri
Cadillac, pist çalışmal...
Motor Sporları
Alonso: “Formula 1 gele...
Motor Sporları
Bahreyn F1 testleri las...

Yorum: #1
WEC 101 - Performans Dengesi nedir?

[Resim: 54173.bcd090a1.f1tr.com]

Birçok spor araba serisinin temellerinden biri konumundaki BoP -yani Performans Dengesi, WEC'i de WEC yapan kurallardan biri.

Performans Dengesi veya kısaca BoP, en basit tanımıyla bir üreticinin diğerlerinden açıkça üstün olmasını engellemeyi amaçlar. Bu kural aracılığı ile tüm takımların rekabete dahil olması hedeflenir.

Bunu sağlamak için güçlü araçların aerodinamiği, ağırlığı, beygir güçleri gibi parametreler değiştirilebilir. Performans Dengesi genellikle yavaş araçların hafifletilip güçlendirimesi, halihazırda yeterince hızlı olan araçlar için ise ağırlık artırımı ve güç kısıtlaması esasına dayanarak belirlenir.

Sezon öncesinde yapılan, genellikle 1 veya 2 gün süren ‘’prologue’’ adlı test sonucu baz alınarak oluşturulan BoP, sezon içerisinde de değişebiliyor. Bunun nedeni ise takımların zaman içerisinde teknik açıdan gelişmesi ve araçların farklı pistlerdeki performansları.

BoP uygulanırken çok çeşitli parametreler dikkate alınabilir. Örneğin LMP1 döneminde dizel motorlarla yarışan Audi, rakiplerine göre çok daha az yakıt tüketiyordu. Zaten avantajlı olan Audi daha fazla avantaj elde etmesin diye yakıt deposu küçültüldü. Normalde LMP1 araçlarının yakıt deposu 75 litre iken Audi’nin yakıt deposu 60 litreye düşürülmüştü. Buna ek olarak pit stoptaki yakıt dolduran pompanın da debisi azaltılarak Audi’nin daha küçük depoyu diğer üreticiler ile aynı veya benzer sürede doldurması sağlandı.

2023 yılında, Le Mans 24 Saat yarışı için ilk BoP’ye ek olarak ayrı bir BoP uygulandı. Bu düzenlemeyle Cadillac ve Porsche gibi LMDh araçları ile Peugeot gibi dezavantajlı araçlar öndeki Ferrari ve Toyota’ya yaklaştırıldı. Bunu sağlamak için Toyota ve Ferrari’nin ağırlıkları artırıldı. Bu sayede Le Mans’da neredeyse tüm araçların bir şekilde lider gidebildiği bir durum ile karşılaştık.

[Resim: 54174.40ae1320.f1tr.com]

BoP gerçekten gerekli mi?

Motor sporlarında yaşanan çoğu gelişme gibi Performans Dengesi de tartışmaları beraberinde getiriyor. Bu kuralın güçlü olan cezalandırdığını ve sporun doğasına aykırı olduğunu düşünen birçok insan olduğu gibi BoP’nin rekabeti artırarak tek araç ve takım tarafından domine edilen sezonları görmemizin önüne geçtiğini söyleyenler de mevcut. Peki kim haklı?

Aslında her bu tartışmada her iki taraf da haklı. Fakat durumu daha iyi anlayabilmemiz için mevcut güç dengesine biraz daha yakından bakmamız gerekiyor. BoP’nin olmadığı bir senaryoda Hypercar sınıfında yarışan üreticilerin 6 saat sonunda Toyota’lardan tur yememe ihtimali sadece yaşanacak aksiliklere bağlı dersek yanılmış olmayız. LMP1 neslinden sonra maliyetlerin düşük tutulması nedeni ile sezon içindeki gelişim de doğal olarak kısıtlanmış oldu. Böyle bir durumda net bir dominasyonu önlemek için her sene irili ufaklı kural değişimleri ve BoP uygulaması ise en etkili iki çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Çok sık kural değişimi spordaki yaratıcılığı ve markaların otomobil geliştirme yeteneklerini artıran bir unsur olsa da WEC ve diğer dayanıklılık serileri için ideal bir yöntem olarak kabul edilmiyor. Çünkü bu serilerde araçların yarış ömürleri de diğer serilere oranla son derece yüksek. Örneğin ilk defa 2021’de yarışan Toyota GR010, 2023 sezonu için detaylı bir şekilde makyajlandı ve toplamda yaklaşık 5 sene boyunca yarışmış olacak.

Araçların uzun yıllar boyunca yarıştığı ve sık sık kuralların değişmediği bu serilerde BoP gibi suni etkenlerle yapılan güç dengesi müdahaleleri tat kaçırıcı gözükse de rekabet etmenin bir anlamı olması ve sporun devam edebilmesi için en ideal çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

[Resim: 54175.216a8a04.f1tr.com]

BoP gerçekten işe yarıyor mu?

Performans Dengesi konusuyla ilgili soru işaretleri son dönemde daha fazla karşımıza çıkmakta, nitekim geçen yıl 7 yarışlık WEC sezonunda 6 yarışı Toyota kazandı, 5 yarışta ise pole pozisyonunu elde etti.

Sadece sonuçlara bakarsak BoP’nin hiçbir faydası olmadığını söyleyebiliriz çünkü ortada net bir dominasyon var. Fakat bu sonuçların aynı zamanda BoP’nin en hızlı aracı cezalandırdığı tezinin de çürüttüğünü belirtmemiz gerekiyor.

Aslına bakarsak BoP’nin verimli çalıştığını söyleyebiliriz. En hızlı araç olan Toyota rakiplerine karşı avantaj kaybetse de en hızlı olma statüsünü kaybetmedi. Özellikle Le Mans ve Monza’da oldukça güçlü olan Ferrari ile beraber oldukça keyifli yarışlar izleyebildik. Cadillac, Porsche ve Peugeot’nun da podyum yapması ile beraber farklı isimlerin rekabete dahil olduğunu gördük.

Kısacası Performans Dengesi, güçlü ve hızlı araçları cezalandırmadan yavaş araçlara şans tanıyarak zevkli bir sezon izlememizi sağladı.

ppppsssa



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
27/01/2024, 14:47

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Ferrari & Mercedes 2026 F1 Araçları Tanıtıldı! Yeni Sezonda Güç Dengesi Değişiyor mu? sadmin 0 114 25/01/2026, 18:50
Son Mesaj: sadmin
  İnceleme Formula 1’de shakedown nedir, takımlar bu sürüşlerde hangi sınırlar içinde çalışır? sadmin 0 234 11/01/2026, 3:42
Son Mesaj: sadmin
  Yorum MOTOGP HAKKINDA HER ŞEY! MotoGP nedir, alt seriler nelerdir, hafta sonu formatı, markalar... sadmin 0 187 28/12/2025, 14:03
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2026

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1