play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 423
#33 Max Verstappen
Sıra 2| Puanı 421
#81 Oscar Piastri
Sıra 3| Puanı 410
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 319
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 242
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 156
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 150
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#55 Carlos Sainz
Sıra 9| Puanı 64
#14 Fernando Alonso
Sıra 10| Puanı 56
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 11| Puanı 51
#6 Isack Hadjar
Sıra 12| Puanı 51
#87 Oliver Bearman
Sıra 13| Puanı 41
#31 Esteban Ocon
Sıra 14| Puanı 38
#30 Liam Lawson
Sıra 15| Puanı 38
#18 Lance Stroll
Sıra 16| Puanı 33
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 33
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 22
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 0
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:833, Galibiyet:14
Mercedes | Sıra: 2
Puan:469, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 3
Puan:451, Galibiyet:8
Ferrari | Sıra: 4
Puan:398, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:137, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:92, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:89, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:79, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:70, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:22, Galibiyet:0
Formula1 Avustralya GP 8 Mart 2026

Yorum: 2 | Görüntüleme: 388
DeÄŸerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İnceleme Schumacher'in "yaÄŸmur ustası" lakabını aldığı yarış: 1996 İspanya Grand Prix
03-06-2022, 00:49
sadmin
Patron
KONU:
208,297
MESAJ:
566,155
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Ecclestone'dan Mercedes...
Formula 1 Haberleri
Verstappen: “Red Bull'u...
Formula 1 Haberleri
McLaren: "Mercedes ve F...
Formula 1 Haberleri
Leclerc: “Sezon başında...
WRC
Elfyn Evans, 2026 WRC İ...

Yorum: #1
Schumacher'in "yağmur ustası" lakabını aldığı yarış: 1996 İspanya Grand Prix

[Resim: 36759.31aeac68.f1tr.com]

Bugün, Michael Schumacher'in "yağmur ustası" lakabını aldığını 1996 İspanya Grand Prix'sinin 26. yıl dönümü. Biz de bu yarışın yıl dönümünde, motor sporları tarihinin en iyi ıslak zemin sürüşlerinden birine tekrardan göz atmak istedik.

Schumacher'in 1995 sezonunda Benetton ile şampiyonluğu kazandığı dominant sezonunun ardından o dönem performans olarak Benetton'ın seviyesinde olmayan ve yıllardır şampiyonluk kazanamamış Ferrari'ye gitmesi bazıları tarafından şüpheyle karşılanmıştı.

Schumacher, Benetton'daki önemli mühendisleri de kendiyle birlikte Ferrari'ye gelmeye ikna etmişti. 1996 sezonunda Ferrari performans olarak bir seviye atlamış olacak ve seneyi Benetton'ın önünde 2. sırada tamamlayacaktı.

1996 sezonunun 7. ayağı olan İspanya Grand Prix'sine gelmeden önceki ilk 6 yarışta 3 kez yarış dışı kalan Schumacher, diğer 3 yarışta ise podyuma çıkmayı başarmıştı.

Ferrari'yle henüz ilk galibiyetini alamayan Alman pilotun işi oldukça zorluydu çünkü Damon Hill ve Jacques Villeneuve'ün altındaki Williams FW18 fazlasıyla rekabetçiydi ve yarış galibiyetleri bu iki pilot arasında gidip geliyordu.

Adrian Newey'nin büyük ölçüde tasarladığı araç, Hill'in sürüş stiline göre dizayn edilmişti ve o sezonki iki şampiyonluğu da bu araç kazanacaktı.

İspanya'ya gelmeden önceki altı yarıştan beşini kazanan Williams, iyi bir aracı kötü bir araçtan ayırt etme konusundaki en iyi pistlerden olan Barcelona'da da favoriydi. Özellikle aerodinamik yere basma gücü konusunda çok üstün olan FW18, griddeki en komple araç olması nedeniyle Barcelona pistine uyuyordu.

Ferrari'nin o sezonki aracında iyi bir motor olsa da aracın verimsiz aerodinamik yapısından dolayı çok fazla hava sürtünmesi vardı. Hatta Schumacher, sezon içinde aracını "paraşüte" benzetmişti.

[Resim: 36760.e91da58a.f1tr.com]

Schumacher de Barselona hafta sonunda Williams'lar ile yarışabileceğini düşünmüyordu ve hafta sonundan önce ''Aracımız bu piste pek uymuyor.'' demişti.

Kırmızı aracın verimsiz aerodinamik yapısına ek olarak, yerden fazlasıyla yüksek kokpit tasarımı da aracın dengesine pek yardımcı olmuyordu.

Schumacher'in takım arkadaşı Eddie Irvine'ın performansından da anlaşılacağı gibi Ferrari'nin 1996 aracı özellikle de sezonun ilk bölümünde normal şartlarda yarış kazanabilecek bir araç değildi.

Cumartesi günü, sezonun çoğunluğunda olduğu gibi pole pozisyonu mücadelesi Williams pilotları Hill ve Villeneuve arasında geçti.

Günün sonunda Hill, takım arkadaşının 0.434 saniye önünde pole pozisyonun sahibi oldu. Schumacher ise seansı Hill'in 1 saniye arkasında üçüncü sırada tamamladı. Böylelikle dominant Williams'lara en çok yaklaşabilen pilot olmuştu.

[Resim: 36761.4335c3ec.f1tr.com]

Williams'lar fazlasıyla hızlı olsa da Pazar gününe geldiğimizde birçok kişinin tabiri ile motor sporlarındaki "en iyi performans eşitleyicisi" olan yağmur devreye girdi.

Pazar sabahı inanılmaz bir biçimde yağmur yağıyordu ve o dönemler yarıştan önce düzenlenen ancak kapalı park kurallarının spora gelmesiyle birlikte 2003 senesinde spordan kaldırılan ısınma seansı büyük önem kazanmıştı.

Yarıştan önce gerçekleştirilen ve 30 dakika kadar süren b ısınma seansını Hill, Schumacher'in önünde zirvede tamamlamıştı. Seansa damgasına vuran olay ise Sauber pilotu Heinz Harald Frentzen'in yaptığı büyük kaza oldu.

Yarış gününün sabahında gerçekleştirilen bu seansın ardından düzenlenen sürücüler toplantısında, zeminde çok fazla su olduğundan dolayı güvenlik aracı arkasında start alınması planlanıyordu ancak yarışa birkaç dakika kala bu karardan vazgeçildi. Yarışın startında anlaşılacağı üzere bu yanlış bir karardı.

Startta; pole pozisyonundaki Hill ve üçüncü sırada bulunan Schumacher, kötü kalktılar ve sıralar kaybettiler. Hill üçüncü sıraya gerilerken, Schumacher yedinci sıraya geriledi.

Hill'in kötü startıyla birlikte takım arkadaşı Villeneuve liderliği almış ve Jean Alesi ikinci sıraya yükselmişti.

[Resim: 36762.4563c148.f1tr.com]

Arka sıralarda ise araçların spreyinden dolayı günümüze kadar kimsenin çözemediği kazalar yaşandı. İlk kazaya karışan David Coulthard, "Kime vurduğumu bilmiyorum." demiş ancak vurduğu aracın Eddie Irvine'ın aracı olduğunu tahmin etmişti.

Onların daha da arkasında ise Giancarlo Fisichella da düşük görüş mesafesinden dolayı birçok aracın içinde bulunduğu bir kazaya karışmış ve şu ifadeleri kullanmıştı: "Belki de bu şartlar altında start almamıza izin verilmesi çok da akıllıca değildi."

"Griddeki pozisyonumdan gazıma neredeyse dokunmadan hareket ettim ve aracımın burnunu göremiyordum. Herhangi bir kazayı engellemek için oldukça yavaş gidiyordum ancak önümdeki araca çarpmadan önce tek görebildiğim sudan oluşmuş bir duvardı."

[Resim: 36763.02662a0e.f1tr.com]

Bu kaotik ilk turun ardından 5 pilot pite gelerek aldıkları hasarlardan ötürü yarıştan çekildiler.

Schumacher, yedinci sıraya düştüğü ilk turun sonunda yeniden beşinci sıraya yükselmişti bile. İkinci turda ise Irvine pistten kayarak çakıl havuzuna çakıldı. Bu hatayla birlikte Gerhard Berger ve Schumacher dördüncülük için çekişmeye başlamış oldular.

Dördüncü turda en büyük favori olan Hill'in de spin atmasıyla birlikte bu mücadele üçüncülük mücadelesi haline geldi. Bu spin, Hill'in bu yarıştaki tek spini olmayacaktı. İngiliz pilot, sekizinci turda bir spin daha attı ve on birinci turda bir kez daha spin attı ki Hill, bu sefer pit duvarına çarparak yarışa veda etti.

Tüm bunlar yaşanırken ön tarafta Schumacher, ritmini bulmuştu ve uçuyordu. Alman pilot, beşinci turda Berger'i arkasında bıraktı. Sonrasında dokuzuncu turda Alesi'yi arkasında bıraktı ve son olarak on ikinci turda yarışın lideri Villeneuve'ü arkasında bırakarak liderliği aldı.

Schumacher, önündekilerin spreyinden de kurtulmasıyla birlikte daha da hızlandı. 7 kez dünya şampiyonu, 1:45'lerde dönerken diğer pilotlar 1:49'larda dönüyordu. Schumacher, bu zorlu koşullarda pist üstündekilerden tur başına 3-4 saniye daha hızlı turlayabiliyordu ve 3 tur içinde 10 saniyelik bir fark yaratmıştı.

18. turda, Schumacher'in Ferrari'sinin motorundan garip sesler gelmeye başladı fakat bu sesler sonrasında kendiliğinden kesildi ve Schumacher arkasındakilerle arayı açmaya devam etti.

Schumacher, 24. turda pite geldi ve pitten çıktığında hâlâ 25 saniye farkla liderdi. 31. turda Schumacher'in motorundaki sesler tekrardan gelmeye başladı.

Schumacher yarışın ardından "Sekiz ya da dokuz silindirli bir motor kullanıyordum. Düzlüklerde 10km/s daha yavaştım." demişti.

Yarışın geri kalanında kendi liginde sürmeye devam eden Schumacher, sadece 6 pilotun yarışı bitirebildiği bu şartlarda yarış sonuna kadar hata yapmadı ve damalı bayrağı en yakın rakibinin 45 saniye önünde gördü.

Yarışın başında Williams'lar pistin yarış sonuna doğru kuruyacağını düşünerek, araç ayarlarını tamamen ıslak havaya göre ayarlamadılar. Ferrari ise tamamıyla ıslak zemin ayarlarına geçmişti fakat Schumacher'in o günkü hızını sadece bu açıklayamazdı.

Schumacher'in 14. turda kaydettiği tur derecesi, 2.2sn farkla yarışın en hızlı turu oldu.

Bu mükemmel performansla birlikte Ferrari'deki ilk galibiyeti alan Alman pilota, bu yarışın ardından "yağmur ustası" lakabı takıldı.

Yağmur ustası, önümüzdeki yıllardaki yağmurlu yarışlarda gösterdiği güçlü performansları ile bu lakabı hak ettiğini gösterecekti.

[Resim: 36764.d33bf869.f1tr.com]

&&&



»»»»»»»»»»»» ✔ F1tr. com İmza ® ««««««««««««
03/06/2022, 0:49
anilcr7
Aktif Üye
KONU:
0
MESAJ:
694
F1 PUANI:
5
ÜYELİK:
17-11-2020
**
Pilot
Takım
S.Vettel
S.Vettel
Ferrari
Ferrari

Yorum: #2
RE: Schumacher'in "yağmur ustası" lakabını aldığı yarış: 1996 İspanya Grand Prix

yoruma kalbimi bırakıyorum <3



»»»»»»»»»»»» ✔ F1tr. com İmza ® ««««««««««««
anilcr7, Aramıza 17-11-2020 Tarihinde Katılmıştır.

[Resim: mybbsig.php]
03/06/2022, 9:09
Cevapla
sadmin
Patron
KONU:
208,297
MESAJ:
566,155
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Yorum: #3
RE: Schumacher'in "yağmur ustası" lakabını aldığı yarış: 1996 İspanya Grand Prix

(03/06/2022, 9:09 )anilcr7 yazdı: yoruma kalbimi bırakıyorum <3

kim bırakmıyorki



»»»»»»»»»»»» ✔ F1tr. com İmza ® ««««««««««««
03/06/2022, 10:58
Cevapla

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  İnceleme F1 Testlerinde Yapılan Yarış Simülasyonlarından Åžimdiye Kadar Neler Öğrendik? sadmin 0 363 Dün, 8:19
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Ferrari iki yarış mesafesini tamamladı, Red Bull zor durumda sadmin 0 169 29/01/2026, 0:40
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Ferrari Efsanesi Schumacher'den 12 Yıl Sonra İyi Haber sadmin 0 125 27/01/2026, 22:16
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler:
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2026

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1