play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#44 Lewis Hamilton
Sıra 1| Puanı 0
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 0
#87 Oliver Bearman
Sıra 3| Puanı 0
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 4| Puanı 0
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 5| Puanı 0
#33 Max Verstappen
Sıra 6| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 7| Puanı 0
#7 Jack Doohan
Sıra 8| Puanı 0
#4 Lando Norris
Sıra 9| Puanı 0
#30 Liam Lawson
Sıra 10| Puanı 0
#14 Fernando Alonso
Sıra 11| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 12| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 13| Puanı 0
#16 Charles Leclerc
Sıra 14| Puanı 0
#63 George Russell
Sıra 15| Puanı 0
#55 Carlos Sainz
Sıra 16| Puanı 0
#18 Lance Stroll
Sıra 17| Puanı 0
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 18| Puanı 0
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 19| Puanı 0
#6 Isack Hadjar
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:666, Galibiyet:6
Ferrari | Sıra: 2
Puan:652, Galibiyet:5
Red Bull | Sıra: 3
Puan:589, Galibiyet:9
Mercedes | Sıra: 4
Puan:468, Galibiyet:4
Aston Martin | Sıra: 5
Puan:94, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 6
Puan:65, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 7
Puan:58, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 8
Puan:46, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 9
Puan:17, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 10
Puan:4, Galibiyet:0
Formula1 Çin GP 23 Mart 2025

[Formula 1 Çin GP 22 Mart 2025 sprint yarışını izle canlı internetten]

[Formula 1 Çin GP 21 Mart 2025 sprint sıralama turlarını izle canlı internetten]

Yorum: 0 | Görüntüleme: 176
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İnceleme F1 direksiyonları: Özelleştirilmiş kontroller sürücüler için neden hayati önem taşıyor?
29-04-2024, 21:06
sadmin
Patron
KONU:
196,754
MESAJ:
553,511
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Tekrar İzle
Formula 1 Çin GP 2025 -...
Yarış ve Sıralama Sonuçları
Çin GP 2025 - Pole pozi...
Formula 1 Haberleri
Jack Doohan, F1’deki il...
Formula 1 Haberleri
2025 Çin GP Sprint sonr...
Formula 1 Haberleri
V10 motorların dönüşü n...

Yorum: #1
F1 direksiyonları: Özelleştirilmiş kontroller sürücüler için neden hayati önem taşıyor?

[Resim: 50315.8566624e.f1tr.com]

Formula 1 direksiyonları 1989 yılında Ferrari'nin vites değiştirme kulakçıklarını takmasıyla büyük bir sıçrama yaptı ve o zamandan beri işlevsellikleri ve karmaşıklıkları katlanarak arttı.

[Resim: 50316.8d0ba4ef.f1tr.com]

Tekerlek hâlâ arabayı yönlendiriyor - her şey değişmedi! - ancak aracı yönlendiren bu basit işleve defalarca eklemeler yapıldı.

Özünde, F1 direksiyonun kullanımını yeniden keşfetti ve son 35 yılda inanılmaz bir gelişme gösterdi.

F1 direksiyonları artık sürücüye ve mühendislerine daha iyi kararlar almalarını sağlayabilecek zengin bilgiler sunarken, aynı zamanda güç ünitesi ve şasinin temel işlevlerini kontrol edebilecekleri bir arayüz de sağlıyor.

Bu nedenlerle, yapılan ergonomik değişiklikler bir yana, bir direksiyon simidi her sürücü için bireysel düzeyde özelleştirilir.

Ferrari'yi örnek alırsak, Charles Leclerc ve Carlos Sainz'ın direksiyonlarının düzeninde önemli bir fark var; her iki sürücü de debriyaj kollarının düzeni konusunda farklı tercihlere sahip.

[Resim: 50317.cc622f09.f1tr.com][Resim: 50318.beaaebca.f1tr.com]

Leclerc, debriyajı ayarlamak için sağ elini kullanmasına olanak tanıyan tek kollu bir tasarıma sahip. Sainz'ın direksiyonunun arkasında ise debriyajın kontrolünü sağlayan iki yana açılan kollar bulunuyor.

Bu ince bir fark gibi görünebilir, ancak her bir kolun hareketinde çok farklı bir oran var ve bu da debriyajı nasıl hissettikleri ve etkinleştirdikleri konusunda fark yaratıyor.

Sainz, 2020'de McLaren direksiyonunda benzer bir düzen kullanmıştı. Sainz, Ferrari'ye geçişinde bu tasarımı korudu. Leclerc daha önce Sauber'de çift kollu bir düzen kullanmıştı ancak sonrasında Sebastian Vettel ve Kimi Raikonnen'in görev süreleri boyunca aynı tasarımla çalışmış olan Ferrari'nin aşina olduğu salıncak kemiği tarzı düzene geçiş yaptı.

Hepsi de şasi ve güç ünitesinin belirli yönleri üzerinde hakimiyete sahip olan düğmeler, anahtarlar ve döner düğmeler denizinde, her sürücü kendisi için en iyi olanı keşfediyor; direksiyonun üst yarısındaki bazı döner düğmeler her sürücü için farklı işlevsellik sağlarken, düğmeler de her sürücünün ihtiyaçlarına daha iyi uyacak şekilde hareket ettirilebiliyor.

[Resim: 50319.55783110.f1tr.com]

Bu, Ollie Bearman'ın Suudi Arabistan Grand Prix'sindeki ilk çıkışının, Britanyalı'nın bu kadar kısa sürede ne kadar etkileyici bir iş çıkardığını gösteren bir yönü. Bearman, simülatörde alışkın olduğu Charles Leclerc'in direksiyonu yerine Carlos Sainz'ın direksiyonunu kullandı.

Bearman'ın Leclerc'in yedek direksiyonunu kullanmayı talep ettiği ancak bu talebin reddedildiği anlaşılıyor, çünkü birinde bir arıza meydana gelmesi durumunda bu her iki sürücüyü de tehlikeye atabilirdi.

Bu da Bearman'ın sadece debriyaj pedalının pozisyonundaki değişikliğe değil, aynı zamanda bazı düğmelerin pozisyonuna da uyum sağlaması gerektiği anlamına geliyordu; örneğin Leclerc'in direksiyonundaki DRS düğmesi Sainz'ın direksiyonundaki fren balans ayarıyla değiştirildi.



[Resim: 50320.fa749e50.f1tr.com]

Williams 2024 için direksiyon simidinde önemli değişiklikler yaptı ve hibrit güç ünitesinin gelişinden on yıl sonra PCU-8D olarak bilinen daha büyük bir ekranı direksiyonuna ekledi.

McLaren Applied Technologies tarafından takımlara tedarik edilen bu ekran, 100 adede kadar kullanıcı tarafından özelleştirilebilir sayfaya sahip olabiliyor ve bu da onu hem sürücü hem de mühendisler için inanılmaz derecede kullanışlı bir kaynak haline getiriyor.

Ancak 2014 yılında tüm takımlar bu yeni ekrana geçiş yapmadı. 11 takımdan en az beşi takımların yıllardır kullandığı daha küçük PCU-6D ekranını kullanmaya devam etti. Bu beş takımdan Lotus, Caterham ve Force India kendi ekranlarını direksiyon simidinin içine yerleştirirken, Williams ve Red Bull ekranı kokpitin ön paneline monte etmeyi tercih ederek kelebek tarzı bir direksiyon simidi tasarımı kullanmalarına olanak sağladı.

Tüm bu takımlar 2015 yılında daha büyük ekrana geçiş yaptı, PCU-6D halefi kadar fazla bilgi gösteremiyordu. Tüm rakipleri direksiyona monte bir ekrana geçerken, Williams bunu yapmadı ve ön panele monte bir konumla (aşağıda) devam etti.

[Resim: 50321.ef317f25.f1tr.com][Resim: 50322.b39940a6.f1tr.com]

Sonunda ekranı direksiyona monte etme kararı, Williams için de yeni bir direksiyon simidi şekliyle sonuçlandı; rakipleri gibi kare şeklinde olmak yerine yarısı bir üçgen oluşturduğundan, ağırlıktan tasarruf etmek ve ataleti azaltmak için hâlâ biraz stilistik bir yaklaşıma sahip.

tr.motorsport.com



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
29/04/2024, 21:06

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Ferrari Neden Kötü? | Mini DRS Yasaklanıyor! | Liyakatsizlik? | F1HABERLER GÜNDEM sadmin 0 18 Dün, 23:52
Son Mesaj: sadmin
  Yorum McLaren GÜÇLÜ Başladı, Ferrari NEDEN Yavaş?, Verstappen | F1SEL S2B1 sadmin 0 51 18/03/2025, 0:35
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Ferrari NEDEN Yavaş Kaldı? McLaren ÇOK İYİ BAŞLADI! | Avustralya GP Değerlendirme sadmin 0 81 17/03/2025, 0:56
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1