Madem bu hafta sonu yarış yok o zaman keyifle okuyacağınızı düşündüğüm bir yazıyla ilginç bir yarış aracına bakalım. Aracı yaratan Enzo Ferrari aracı Alfa Romeo için yaptı. Keyifli okumalar.
1935 sezonunda Enzo Ferrari Alfa Romeo için çılgın bir araç üretti. Araçta iki tane sıralı 8 silindirli motor vardı. Motorların birisi önde birisi arkadaydı ancak araç sadece arkadan itişliydi.
1934 sezonunda Alman Auto Union(Audi) Grand Prix'lerde fırtınalar estirirken çaresizce Fransız ve İtalyanlar çözümler aramaktaydı. Alfa Romeo, Scuderia Ferrari'yi bu takımı yenmek için çılgın bir araç yapmakla görevlendirdi.
Yeni sezon için oldukça kısa bir süre olduğu için Enzo Ferrari yeni şasi üretmekle uğraşmadı ve bu araç için efsane model Alfa Romeo P3'ün şasini modifiye etti.
Enzo Ferrari 30 kişilik ekiple işe başladı. Ferrari, Alfa Romeo P3 şasisini uzatıp kullanarak birisi sürücünün önüne diğeri arkasına olmak sıralı 8 silindirli motor yerleştirdi. Motorlardan birisi 2.9 litreyken diğeri 3.2 litre hacmindeydi.
İkiz turbo şarjla beslenen aracın motor başına 270 beygir gücü varken [toplam 540 beygir civarı] 644 Nm tork değerine sahipti. Vites kutusu olarak ise bu araç için 3 ileri manuel vites kutusu seçilmişti.
Motorlardan gelen güç iki ayrı tahrik mili ile iki giriş miline ve iki açılı çıkış miline sahip vites kutusuna oradan da arka tekerleklere aktarılıyordu.
Araç oldukça ağırdı 1000 kilogramın biraz üzerindeydi. Bu yüzden Formula Libre kurallarına uygundu araç ve hızlı pistler için tasarlanmıştı.
Araç oldukça hızlı olacağından başlangıçta Dunlop firmasının lastikleri kullanılacaktı. Ancak firma güvenlik garantisi veremeyince Engleberts lastikleri araca takıldı. Araç için ilk yarış 1935 Trablusgarp Grand Prix'idi.
Araçları Nuvolari ve Chiron kullanıyordu. Nuvolari starttan sonra üçüncü sıraya çıkmıştı. Hemen arkadaşı Mercedes pilotu Fagioli'yi geçti. Ancak üçüncü turda lastikler bitince pite geldi. Piste çıktığında dört tur sonra tekrar pite geldi.
Araç düzlüklerde çok hızlıydı ancak virajlarda oldukça kötüydü ve özellikle arka lastikleri yiyip bitiriyordu. O yarışı 4. ve 5. sırada bitiren Alfa Romeo sonraki yarış Berlin'de ise yine başarı elde edemedi.
Aracın ağır oluşu ve yakıt tüketiminin fazla oluşu da aracın geleceğini kararttı. Böylece proje Alfa Romeo tarafından iptal edildi. Araçlardan birisi hurdaya çıkarken diğeri de İngiliz bir amatör sürücüye satıldı.
Ancak Grand Prix'lerde başarısız olsa da rafa kaldırılmadan önce son bir görevi vardı. Onu da başarıyla yapmıştı. O zamanki karayolu hız rekoru 317 km/sa ile Almanlara aitti. Rekor Hans Stuck tarafından Auto Union(Audi) ile tutuluyordu.
Alfa Romeo aracı piyasadan çekmeden önce Nuvolari'ye bu rekoru kırma görevi verdi. 15 Haziran 1935'te Nuvolari özel Dunlop lastikleriyle donatılan 16C Bi-motore ile otoyolda start aldı.
Nuvolari hız denemesine 323,125 km/sa hıza ulaştı. Bazı kaynaklarda 336 km/sa hıza ulaştığı da belirtilmekte. Sonuç olarak araç başarısız olsa da Almanların elinden karayolu hız rekorunu almıştı.
Yarış kazanamamış olsa da 87 yıl sonra hala daha bu aracı konuşabiliyorsak artık o efsaneler arasındadır diye düşünüyorum. Ben hazırlarken çok keyif aldım. Umarım okurken siz de keyif almışsınızdır. Teşekkür ediyorum.
ffrrhhbb