play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#33 Max Verstappen
Sıra 1| Puanı 51
#16 Charles Leclerc
Sıra 2| Puanı 47
#11 Sergio Perez
Sıra 3| Puanı 46
#55 Carlos Sainz
Sıra 4| Puanı 40
#81 Oscar Piastri
Sıra 5| Puanı 28
#4 Lando Norris
Sıra 6| Puanı 27
#14 Fernando Alonso
Sıra 7| Puanı 20
#63 George Russell
Sıra 8| Puanı 18
#44 Lewis Hamilton
Sıra 9| Puanı 8
#18 Lance Stroll
Sıra 10| Puanı 7
#38 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 6
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 12| Puanı 4
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 13| Puanı 3
#20 Kevin Magnussen
Sıra 14| Puanı 1
#24 Guanyu Zhou
Sıra 15| Puanı 0
#77 Valtteri Bottas
Sıra 16| Puanı 0
#31 Esteban Ocon
Sıra 17| Puanı 0
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 0
#23 Alexander Albon
Sıra 19| Puanı 0
#2 Logan Sargeant
Sıra 20| Puanı 0
#3 Daniel Ricciardo
Sıra 21| Puanı 0
Red Bull | Sıra: 1
Puan:97, Galibiyet:2
Ferrari | Sıra: 2
Puan:93, Galibiyet:1
McLaren | Sıra: 3
Puan:55, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 4
Puan:27, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 5
Puan:26, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 6
Puan:4, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 7
Puan:4, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 8
Puan:0, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:0, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:0, Galibiyet:0
Formula1 Japonya GP 7 Nisan 2024

Yorum: 0 | Görüntüleme: 122
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İnceleme Bir dönemin sonu: Mattia Binotto dosyası
03-12-2022, 01:13
paylaş
sadmin
Patron
KONU:
184,436
MESAJ:
539,460
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Motor Sporları
Çevre İçin Start Alıyor...
Formula 1 Haberleri
Frederic Vasseur: "Sain...
WRC
2024 Safari Rallisi önc...
Bilgiler ve Teknik Yenilikler
Ferrari'nin Red Bull'u ...
MotoGP
Miller: "Keşke ben de K...

Yorum: #1
Bir dönemin sonu: Mattia Binotto dosyası

[Resim: 49336.4ec1c337.f1tr.com]

Ferrari takım patronluğu görevinden neden istifa etmek istedi?

29 Kasım 2022 Çarşamba günü, Ferrari’de Mattia Binotto’nun görev süresinin sonuna geldiği resmiyet kazandı. Böylece haftalardır Binotto’nun gideceği yönündeki söylentiler de doğrulanmış, bir dönem resmen sona ermiş oldu.

Ferrari’den gönderilmesinin ardındaki nedenlere bakmadan önce vurgulamamız gereken önemli bir nokta var bence. Binotto’nun pek çok mühendis gencin hayalini gerçekleştirme başarısını gösterdiğini düşünüyorum. Binotto, global anlamda sembol bir şirkette, kariyer basamaklarını teker teker çıkarak en önemli pozisyonlardan birine gelme başarısını gösterdi. Stajyer olarak başlayan kariyerini “Teknik Patron ve Takım Patronu” görevlerini bir arada yürütecek noktaya kadar taşıdı. Bir mühendis olarak çocukluk hayallerini gerçekleştirdiği bir rüyanın içindeydi. Fakat her güzel rüya gibi bu da bitti. Her şeye rağmen, rüyaların genellikle çok daha kısa sürdüğü Ferrari’de Binotto’nun uzun yıllar üst düzey pozisyonlarda çalışması önemle vurgulanmalı. 

Bu kısa girişten sonra Binotto’nun tüm otomobil ve motor sporları dünyasının en önemli pozisyonlarından biri olan Ferrari takım patronluğu görevinden neden istifa etmek istediği konusuna odaklanabiliriz.

Binotto’nun takım patronluğu pozisyonuna getirilmesi ve istifaya giden süreç

[Resim: 49337.915ee0da.f1tr.com]

Binotto’nun Ferrari’deki yöneticilik kariyeri, 2014 sezonunda motor departmanının yöneticisi olarak başladı. 2016 sezonunda James Allison’ın ailevi nedenlerle Ferrari’den ayrılmasının ardından Binotto, teknik patronluk (CTO, Chief Technical Officer) görevini devraldı. 2019 yılında da takım patronu oldu.

2019 sezonu Binotto’nun ilk sezonuydu. Tam da ilk sezonunda ön kanatlarla ilgili “çok önemli” kural değişiklikleri devreye alınmıştı. Takım, kural değişimlerine iyi uyum sağlamış gibi görünüyordu. Sezonun başında Bahreyn’de galibiyete çok yaklaşsalar da elektrik kapsamındaki arızayla Leclerc yarışı kazanamamıştı. Leclerc ilk galibiyeti için Belçika’yı beklemek zorunda kalmıştı. Yine de Binotto’nun ilk sezonu olan 2019 yılı kısmen başarılı geçti diyebiliriz. Fakat sezon sonunda onları kötü bir sürpriz bekliyordu. Ferrari’nin motordaki yakıt akışını manipüle ettiği iddiaları nedeniyle takım FIA tarafından incelendi. Bu incelemeler sonucunda FIA bir bildirge yayınlayarak Ferrari’nin motorundaki gri alanları yasakladı. Ferrari, motorda yapısal değişiklere giderek yaklaşık 50 beygir güç kaybetti. Böylece 2020 sezonunun kötü geçeceği belli olmuştu. Corona’nın patlak vermesi ve bütçe üst sınırlarıyla ilgili getirilen yeni düzenlemeler Ferrari’nin arayı kapatmasının beklenenden güç olacağının da göstergesiydi. 2020 ve 2021 sezonları motordaki kayıpları telafi, kural değişikliklerine uyum ve yönetimde yapısal değişimlerle geçti. Bu sezonlarda kimse Binotto ile çok fazla uğraşmadı.

Fırtınalı dönemden sonra Binotto için ilk gerçek sınav 2022 sezonuydu. Takım bu sınava iyi çalışmış gibi görünüyordu. Sezon başındaki olumlu sonuçlar Ferrari yönetiminde ve taraftarlarında bayram havası estirmiş, “O sezon bu sezon mu?” diye sordurmuştu. Ama arka arkaya yaşanan mekanik arızalar ve taktik hatalar bayramı çabucak cehenneme çevirdi. Yönetimin Binotto’ya güveni sarsıldı ve Binotto’yu istifaya götüren süreç başladı. Leclerc’in birinci pilot ilan edilmemesi nedeniyle Todt ailesinin de yangına körükle gittiği bu süreç Binotto’nun istifasıyla sonuçlandı.

Binotto konusunda kamuoyu ikiye ayrılmış durumda. Bir kısım paydaş, Binotto’nun hemen gönderilmesi, diğer kısımsa sabredilmesi taraftarıydı. Kısa vadede hemen gönderilmesini isteyenler kazandı. Ama uzun vadede ne olur bilinmez. Ben her iki görüşü yazarak bir çıkarımda bulunmaya çalışacağım.

Binotto neden gönderilmemeliydi?

[Resim: 49338.4178e113.f1tr.com]

Pandemi, #enginegate, bütçe sınırı: Binotto çok zorlu bir dönemde görev yaptı. Önce enginegate ile motoru kaybettiler. Motorda kaybettikleri gücü telafi etmek için çok çalışmaları gereken bir dönemde pandemi kâbusu başladı. Çalışanların ve yöneticilerin tüm dikkati hayatta kalma çabasına kaydı. Geliştirmeler yapılamadı. Bu durum geride kalan takımları daha kötü etkiledi. Pandemi sürecindeki zorlu ekonomik koşullar bütçe sınırıyla sonuçlandı. Pandemi nedeniyle kaybedilen çalışma saatlerine parasal kayıplar da eklendi. Bu koşullardaki mevcut zorluklara bir yandan da tarihin en büyük teknik kural değişimleri eklendi. 2022 aracına bakıldığında bu dalgalı süreci Binotto’nun iyi yönettiğini vurgulamak mümkün.

John Elkann’ın ve Benedetto Vigna’nın kötü planlaması: Binotto’nun kalmasını gerektiren ikinci neden yönetimin kötü planlaması. FIAT ve Ferrari yönetimi Binotto’ya istediği güven oyunu vermeyerek onu istifaya sürükledi. Ama gelişmeler gösteriyor ki Binotto sonrası bir “B planları” yok. Binotto’nun ani istifasıyla onun yerine gelmek üzere ortalıkta çeşitli isimler uçuşuyor. Fakat uçuşan isimlerin hemen hemen tamamı Ferrari’nin teklifini reddetmiş gibi görünüyor. Düşünün; Ferrari yönetimi (John Elkann) dünyanın en değerli yarış markasını emanet edeceği bir yönetici bulamıyor. Mesleği motor sporları olan pek çok tecrübeli isim bu teklifi kabul etmiyor. Bu durum, aslında Ferrari’nin insanların gözünde nasıl bir ateşten gömlek olduğunu da gösteriyor. Kimsenin bu ateşten gömleği giymek istemediği bir ortamda Binotto kaybedilmemeliydi. Veya alternatifi hazırlanarak yol verilmeliydi.

2022 teknik değişiklikleri: 2022 sezonu çok özel bir sezon. 2022’de son 60 sezonun en büyük lastik kuralı değişimi gerçekleşti. Buna ek olarak son 40 sezonun en büyük aerodinamik kural değişimi eklendi. Lastik ve aerodinamik devrimine bir de motorların büyük evrimini ekleyelim. E10 yakıtla birlikte motorlarda yapılması gereken değişiklikler çok çok büyüktü. Tüm bu yeniliklere rağmen Binotto ve ekibi ortaya “winner” tasarım felsefesine sahip bir araç çıkarttı. Araç büyük umut vadediyor. Gelenekselin çok ötesindeki side-pod tasarımları kimsenin öngöremediği şekilde verimli. Bu tasarımla bir trend yarattılar. 2020 sezonunun en zayıf motoru şu anda en güçlü motor konumundaki Honda ile çekişecek seviyede. Motorun tek eksiği, bu sezon tamamlanması beklenen dayanıklılık. Sonuç olarak iyi iş çıkaran ekip ve o ekibin başı takımda kalmalıydı.

2023 aracının hazırlanması: 2023 sezonunda yarışacak araç büyük ölçüde hazır. Binotto, 2023 sezonu aracının tüm teknik detaylarına hâkim. Araçla ilgili teknik anlamda tüm kararları o verdi. Aracın tahmini geliştirme yönüyle ilgili bilgiler de onun kafasının içinde. Tüm bunlar ortadayken daha sezon başını görmeden gönderilmesi veya gitmesine yol açacak yönetimsel hatalar yapılması çok talihsiz.

Binotto neden gönderilmeliydi?

[Resim: 49339.135010cf.f1tr.com]

Güzel görünen başarılarının yanında Binotto’yu gölgeleyecek bazı göstergeler de mevcut. Şimdi de Binotto karşıtı cephenin yakıtı olan argümanları konuşalım:

Binotto’nun dönemindeki galibiyet sayıları: 2019 – 2022 yılları arasında Ferrari 7 zafer, toplam 47 podyum yaptı. Oysa ki ondan önceki 4 sezonda Ferrari’nin 14 zaferi, toplam 70 podyum başarısı vardı. İstatiksel anlamda Binotto dönemi zayıf kalıyor.

Ferrari’nin şampiyonluk mücadelesinde yetersiz kalması: Binotto döneminde Ferrari sadece 2022 sezonunda şampiyonluk mücadelesi verebildi. O mücadele de aslında çok erken bitti. 2022’de sezon ortasına gelinmeden şampiyonluk mücadelesinin sona erdiğini söyleyebiliriz. Oysa ki 2017 ve özellikle 2018 sezonlarında Ferrari daha canlı bir şampiyonluk mücadelesi verebilmişti. Özellikle 2018 sezonunun çoğunda, 21 yarışın 11’inde, Ferrari daha iyi arabaydı. 2022 yılında Ferrari, sezona grid’in en iyi arabası olarak başladı. Fakat mekanik arızalar ve sezon içi geliştirme mücadelesinde yavaş kalmalarıyla sezonun çok erken döneminde üstünlüğü Red Bull’a kaybetti. Hatta sezon sonunda neredeyse çok kötü bir sezon geçiren Mercedes’e bile geçileceklerdi. Bu durum herkesi kızdırdı.

2018 sezonunda şampiyonluğun kaybedilmesi: Binotto, 2019 sezonunda takım patronu olduğu için 2018 sezonunun onunla ne ilgisi var diyebilirsiniz. Ama 2018 sezonuyla Binotto arasında ilginç bir bağ var. 2018’de sezon ortasına gelindiğinde Ferrari sezonun mutlak favorisi olarak görülüyordu. Ama yaz arasından sonra ibre Mercedes’e döndü. Ferrari’nin yaz arasından sonra araca monte ettiği güncellemeler aracı geri götürmüştü.

Ferrari’nin teknik ekibinin sorunu anlaması ve yeni parçalar getirmesi 4 yarışlık bir sürenin kaybedilmesine neden olmuştu. Bu süreçte teknik kararları veren kişi Binotto’ydu. Hatta o dönemde başka ilginç söylentiler de çıkmıştı. Takım patronu Maurizio Arrivabene’nin, teknik patron Binotto ile sorunlar yaşadığı konuşuluyordu. Sorunlar nedeniyle Binotto’nun konsantrasyonunu kaybettiği, konsantrasyon kaybının da sezon ortasından sonraki teknik başarısızlıkta rol oynadığı iddia ediliyordu. Hatta Arrivabene’nin ayağını Binotto’nun kaydırdığı bile iddialar arasındaydı.

O dönemde Arrivabene söylentileri şiddetle reddetmişti. Fakat 2019 sezonunda Binotto bu söylentileri doğruladı. Binotto, Arrivabene ile takımın yönetimi konusunda ciddi fikir ayrılıkları yaşadıklarını itiraf etti. Hatta daha da ileri giderek, “2019 sezonundaki başarısızlığın nedeni 2018 sezonunda, 2019 projesine başlarken hata yapmamızdı. 2019 sezonundaki savaşı 2018’de kaybettik.”dedi. Bu açıklama ikili arasındaki derin görüş ayrılıklarını da ortaya koydu. Ancak, “Arrivabene’nin görevini kaybetmesinde Binotto’nun payı var mıydı?” sorusunun yanıtı hala net değil. Bu arada Arrivabene de Binotto’ya karşı “boş” değil. Arrivabene’nin bu sene yapılan bir etkinlikte, “Binotto out” diye bağıran taraftara dönerek hafifçe gülümsemesi ve başını sallaması ikili arasındaki husumeti ortaya koyar nitelikteydi. Sonuç olarak takıma yakın gazeteciler 2018 sezonunun kaybedilmesinde bile Binotto’nun payı olduğunu iddia ediyor.

[Resim: 49340.15f8deda.f1tr.com]

Dayanıklılık sorunları: Ferrari bu sezon en çok dayanıklılık sorunu yaşayan takımdı. Binotto 2014 – 2016 yılları arasında motor departmanın başındaydı. Bu nedenle pek çok taraftar bu sezondaki teknik sorunları kabul edilemez buluyor.

2019 sezonu motor skandalı (#enginegate): Binotto karşıtları 2019 sezonundaki motor skandalından da onu sorumlu tutuyorlar. Motor kapsamında gri bölge olarak tanımlanan alanın aslında bir gri bölge olmadığı, bir kural ihlali olduğu fikri yaygın. Şüpheli motor geliştirilirken, verdiği kararlarla motor departmanının başındaki Binotto’nun Ferrari’yi töhmet altında bıraktığını düşünenlerin sayısı hiç de az değil.

Motorda ayrık turboyu tercih etmemesi: Binotto’nun ayrık turbo modelini tercih etmemesi sporu yakından takip edenler tarafından bir hata/sorun olarak görülmüyor. Ama bence Binotto’nun bu tercihi bir hata ve sorgulanmalı. Ayrık turbo, günümüz Formula 1 araçlarının başarısında olmazsa olmaz faktörlerden biri gibi görünüyor. Bu modelde MGU-H, turbonun egzoz türbiniyle kompresör türbini arasına yerleştiriliyor. Böylelikle ara soğutucunun (intercooler) verimliliği artıyor. Grid’de bu modeli tercih etmeyen tek takım Ferrari. 2026 sezonuna kadar devam edecek bu motor jenerasyonunda ayrık turboya dönme konusunda Binotto’nun eline pek çok fırsat geçti. Binotto bunu tercih etmedi. Bu sezon Ferrari motorlarının tamamında (müşteri takımlar dahil) en önemli sorun turboların iflasıydı. Çoğunlukla turbo ünitesinde yaşanan mekanik arızaların temelinde Ferrari’nin tercih ettiği turbo felsefesi olduğunu düşünüyorum.

Binotto ilginç bir karakter. Görev yaptığı süreçte kimseye yaranamadı, seveni çok az. Vettel ile yollarını ayırma şekli nedeniyle Vettel hayranlarının en nefret ettiği isimler arasında (Ki Vettel konusunda kararı verenin Piero Ferrari ve John Elkann olduğu sonradan ortaya çıktı).

Leclerc taraftarları, Leclerc’i birinci pilot yapmadığı ve Sainz ile eşit mücadele koşulları yarattığı için Binotto’yu sevmiyor. Tifosiler taktik hatalar nedeniyle onu kıyasıya eleştiriyor. Bu konuda Tifosiler yerden göğe kadar haklı. Her takım sezon içinde hatalar yaptı. Ama Ferrari başka boyuttaydı.

Son olarak Ferrari yönetimi iki nedenle onu eleştiriyordu; ilki taktik hatalar. Az önce de belirttiğim gibi bu konuda haksız sayılmazlar. Yönetimin memnuniyetsizliğinin ikinci nedeni, Leclerc’i birinci pilot yapmamasıydı. Birinci pilotluk müessesesi benim de pek hazzetmediğim bir uygulama. Bir pilotun otomatikman birinci pilot ilan edilmesine karşıyım. Sadece sezonun belli bir noktasından sonra geride kalan pilotun, puan olarak öndeki pilotu desteklemesi taraftarıyım. Bu noktada Binotto’yu eleştiremem.

Son olarak her şeyi bir kenara koyarak Ferrari’yi konuşalım. Ferrari’yi neler bekliyor olabilir? Durum onlar için pek parlak görünmüyor. Binotto hem teknik patron hem de takım patronuydu. İstifasıyla Ferrari iki pozisyonu birden doldurmak zorunda. Dolayısıyla Ferrari iki pozisyon için arayışta. Fakat henüz ortada kimse yok. Ne kadar içinizi rahatlatır bilemiyorum ama Ferrari CEO’su Benedetto Vigna, yarış takımının patronluğunu şimdilik devraldı. Bu arada Vigna’nın, Binotto’nun ayağını kaydıran isimlerden biri olduğu konuşuluyor. Kendi adıma konuşmam gerekirse, Formula 1 tecrübesi yok denecek kadar az olan Vigna bana güven vermiyor. Yani başarı için mutlaka bir takım patronu bulunmalı. O zamana kadar koskoca Ferrari başsız bir dev gibi sağa sola yalpalıyor görünümünde.

2022’de şampiyonluğu kısa süreliğine de olsa avuçlarının içinde hisseden Tifosiler ise çaresiz bir bekleyiş içinde. Onlar, en kısa sürede iki yöneticinin gelmesini, gelen yöneticilerin takıma hemen uyum sağlamasını ve kısa sürede takımı başarıya götürmesini arzuluyor.

Kısa sürede başarı mümkün mü? Bir tahminim var ama söylemek istemiyorum.

FiratKeskinF1



»»»»»»»»»»»» F1tr. com İmza ® ««««««««««««
03/12/2022, 1:13

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Formula 1 Avustralya GP 2024: Yarış Sonu sadmin 0 80 24/03/2024, 1:57
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Formula 1 Suudi Arabistan GP 2024: Yarış Sonu, Redbull Vakası, F1'in Yolu sadmin 1 259 09/03/2024, 22:38
Son Mesaj: doganzi
  Yorum 2024 F1 Bahreyn GP Yarış Sonu | Serhan Acar & Mehmet Ali Selışık ile Formula 1x1 #01 sadmin 0 245 05/03/2024, 0:57
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2024

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1