Lewis Hamilton ve yarış mühendisi Ricardo Adami'nin yıldızları bir türlü barışmadı.
Ferrari adına Miami Grand Prix’si pazar günü neredeyse her anlamda sıkıntılı geçti. Yarış performansı zayıf olan SF-25 aracı, altıncı sırayı Mercedes pilotu Andrea Kimi Antonelli’den alma çabalarının sonuçsuz kalması, takım emirlerinin kötü yönetimi ve pist üstündeki hayal kırıklığı derken, kırmızı takımda tansiyon iyice yükseldi.
Ancak tüm bu yaşananların yanında, çok daha az konuşulan ama giderek belirginleşen bir başka sorun daha dikkat çekiyor: Lewis Hamilton ile yarış mühendisi Riccardo Adami arasındaki iletişim krizi.
Sezonun başından bu yana bu ikili arasındaki radyo konuşmalarında zaman zaman sorunlar yaşandığı gözlemleniyordu. Bu sorunların ilk işaretleri Avustralya Grand Prix’sinde ortaya çıkmıştı. O yarışta Hamilton ile Adami arasında geçen diyalogların akıcı olmaktan uzak olduğu fark edilmişti. Ancak aradan geçen yarışlarda bu durumun iyileşmesi bir yana, daha da kötüleştiği görülüyor.
Şu ana kadar yapılan neredeyse her yarışta Hamilton’ın, mühendisinden gelen iletişim nedeniyle rahatsızlık duyduğu anlar yaşandı. Bazen verilen bilgilerin yetersiz ya da zamanlamasının kötü olması, bazen de sürüş anında iletilen direktiflerin konsantrasyonu bozması nedeniyle Hamilton açık şekilde memnuniyetsizlik dile getirdi.
Miami’de yaşanan son olay ise bu gerginliği bir kez daha gözler önüne serdi. Yarışın ilk bölümünde, Esteban Ocon’un Haas aracıyla mücadele eden Hamilton, o esnada radyodan gelen bir bilgilendirmeye sinirlendi.
Adami’nin, direksiyon ayarlarıyla ilgili bir talimat vermeye çalıştığı sırada, Hamilton oldukça net bir tepki verdi: “Savaş halindeyken benimle konuşmayı kes."
Hemen ardından frenaj bölgesinde benzer bir durum tekrar yaşandı ve Hamilton bu kez de şöyle dedi: “Frenaj bölgesindeyim ve sen hâlâ konuşuyorsun.”
Bu tür olaylar bir yarışta zaman zaman yaşanabilir; ancak bu örneklerin sezon boyunca tekrar etmesi, pilot ile mühendis arasındaki uyumun sağlanamadığını gösteriyor.
Elbette Hamilton’ın yeni bir takıma geçmesiyle beraber böyle bir adaptasyon süreci anlaşılabilir. Ancak artık sezonun bu aşamasına gelinmişken, iletişimin daha iyi bir noktaya ulaşması beklenirdi. Ferrari garajında ise bu uyum kurulabilmiş değil.
tr.motorsport.com