play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 390
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 366
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 341
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 276
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 214
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 148
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 122
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 9| Puanı 43
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 43
#87 Oliver Bearman
Sıra 11| Puanı 40
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 40
#55 Carlos Sainz
Sıra 13| Puanı 38
#30 Liam Lawson
Sıra 14| Puanı 36
#18 Lance Stroll
Sıra 15| Puanı 32
#31 Esteban Ocon
Sıra 16| Puanı 30
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 28
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 22
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 19
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:756, Galibiyet:14
Mercedes | Sıra: 2
Puan:398, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 3
Puan:366, Galibiyet:5
Ferrari | Sıra: 4
Puan:362, Galibiyet:0
Williams | Sıra: 5
Puan:111, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:82, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:72, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:70, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:62, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:22, Galibiyet:0
Formula1 Las Vegas GP 23 Kasım 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 599
Değerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Formula 1 takımları, taban kurallarındaki açığı nasıl kullanıyorlar?
05-05-2018, 20:06
sadmin
Patron
KONU:
204,210
MESAJ:
561,890
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Motor Sporları
Feribot Şirketinden Özü...
Motor Sporları
BMW WorldSBK Patronu: "...
MotoGP
Colapinto’dan Stroll’a ...
MotoGP
MotoGP Ödül Töreninde K...
Formula 1 Haberleri
Audi, 2026 F1 tasarımın...

Yorum: #1
Formula 1 takımları, taban kurallarındaki açığı nasıl kullanıyorlar?

[Resim: 8782.e105e964]

Formula 1 kural kitabı, son senelerde eklenen ve kaldırılan çok sayıda kural nedeniyle oldukça fazla karışmış durumda.

Kuralların sürekli değişmesinin sonuçlarından birisi, bazen aynı konu hakkında birbirleriyle çelişen maddelerin ortaya çıkıyor olması.

2017 kurallarında tabanla ilgili bölümde böyle bir durum oldu. Normalde takımların tabanlarda kesik kullanmalarının önüne geçilmesi planlanıyordu ancak eklenen kurallar bunun tersine izin verdi.

Geçen seneki kurallarla birlikte araçların tabanları 1400 mm'den 1600 mm genişliğe ulaştı. Kurallarda, araçların merkez çizgisinden 700 mm sağında ve solunda kesikler olamayacağı belirtiliyordu ancak taban genişliğinin 1600 mm'ye ulaşmasıyla bu kural bir anda anlamsız hale geldi.

Takımlar, kuralın merkez çizgisinden itibaren 800 mm olacak şekilde güncellenmesinden önce bu durumu hızlı bir şekilde fark ettiler ve yasalara uygun bir şekilde merkez çizgisinden 700 mm ile 800 mm arasında kalan bölümde kesikleri kullanmaya başladılar.

Ferrari, bu konuda öncü davranan takım olarak tabanın arka kısmına kesikler ekledi. Diğer takımlar da kendilerine has bir şekilde bu bölüme yarıklar eklemeye başladılar.

[Resim: 8783.0731b688]
Ferrari SF71H yeni taban

Tabandaki kesiklerin değeri

Arka tekerleğin ön kısmında boşluklar ya da kesikler kullanmak, lastiklerin oluşturduğu olumsuzluğu ortadan kaldırma da ve difüzör performansının gelişmesinde etkili oluyor. Artık tüm takımlar az ya da çok bu durumdan avantaj kazanmaya sağlıyorlar.

Arka lastiklerin rotasyonu ve bozulması, bu bölümdeki hava akımını sürekli olarak olumsuz etkiliyor. Böylece bu kısımdaki hava akımı, yanal bir şekilde difüzörün yoluna doğru itiliyor ya da püskürtülüyor.

Normal hava akımının difüzöre doğru yönlendirilmesi, istikrarsızlığa sebep oluyor ve difüzörün maksimum performans göstermesinin önüne geçiyor.

Yıllardır, tasarımcılar arka tekerlerin oluşturduğu türbülansı kontrol etmenin yolunu arıyorlar. Bu kapsamda tabanın şeklinde değişiklikler yapıyorlar ya da tabana kanatçıklar, kesikler ve boşluklar gibi şeyler ekliyorlar. Bunların dışında hava akımını yönlendirmek için egzoz gazları dahi kullanılıyor.

Takımların bu bölümde kullandıkları kesikler ya da boşluklar, gözle bakıldığında çok farklı görünmese de performans olarak bunların etkisi büyük fark yaratıyor.

Bu açıdan Ferrari, 2017 sezonu boyunca tabanda çok fazla değişiklik yapıldı. Farklı uzunluklarda ve açılarda, 3 ile 6 arasında kesikler kullanıldı.

[Resim: 8784.8c11fcd6]
Red Bull RB8'in protesto edilen tabanı

Taban boşluklarını en son kullanan son takım 2012'de Red Bull olmuştu (Sol foto). Takımın çok tartışmalı olan bu tabanı, Monaco GP'yi kazanmasına yardımcı olmuştu.

O galibiyet, diğer takımları rahatsız etmişti ve yarıştan sonra protesto tehditleri gündeme geldi ancak takımlar bu seçeneği devreye sokmadılar.

Ancak FIA bu konudaki tutumunu net bir şekilde açıkladı ve ortaya bugün bildiğimiz taban kesikleri ortaya çıktı.

[Resim: 8785.1aef962c]
Ferrari SF71H taban boşlukları

Ferrari, tabandaki boşluğu en son 2010 aracı F10'da kullanmıştı. Bu taban, egzoz beslemeli difüzörle birlikte çalışıyordu.

[Resim: 8786.bfb9a042]
McLaren MCL33 Renault taban detayı

Tabandaki boşlukları kullanan tek takım Ferrari değil. Artık griddeki çoğu takımda, tabanda bu tür boşluklar yer alıyor. Ancak aracını tamamen bu konsept etrafında geliştiren takım Ferrari gibi görünüyor.

Diğer takımlar da Ferrari'nin yaptıklarını fark edince, tabanlarını sürekli geliştirmeye başladılar. McLaren'ın yukarıda yer alan tasarımı, Ferrari'den esinlenilmiş bir tasarım.

Ancak yukarıdaki çözüm, tam manasıyla optimize edilmiş bir çözüm değil. Bu açıdan Ferrari'nin, en başından beri bu alanda çalışarak diğerleri karşısında avantaj kazandığını söyleyebiliriz.

İspanya GP'den itibaren gelecek güncellemelerle, bu alanda bir çok iyileşme görebiliriz.

tr.motorsport.com


05/05/2018, 20:06

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Lando Norris Şampi?, Verstappen'den Efsane Sürüş, Leclerc ve Hamilton'a Sert Uyarı | Formula 1x1 #22 sadmin 0 46 Dün, 22:18
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Toprak Razgatlıoğlu, KISITLAMALARA Rağmen NASIL Şampiyon Oldu? - WSBK 2025 Şampiyonluk Hikayesi sadmin 0 34 Dün, 22:03
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Toprak Razgatlıoğlu Üçüncü Şampiyonluğu NASIL BAŞARDI? - WorldSBK 2025 Sezonu Şampiyonluk Hikayesi sadmin 0 118 11/11/2025, 0:31
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1