Ford’un motor sporları başkanı Mark Rushbrook, Red Bull Racing ile olan uzun vadeli iş birliğinin, takımın yıldız pilotu Max Verstappen’in geleceğine bağlı olmadığını net bir şekilde ifade etti.
Formula 1’de 2026 sezonu öncesi motor üreticileri tam anlamıyla hummalı bir çalışmaya girişmiş durumda. Red Bull Powertrains ile ortaklık yürüten Ford da bu sürecin merkezinde yer alıyor.
Takımın yıldız ismi Max Verstappen’in geleceği ise hâlâ büyük bir merak konusu. Dört kez dünya şampiyonu olan Hollandalı pilot, 2028 sonuna kadar sözleşmeye sahip olsa da, adı sık sık Mercedes ve Adrian Newey’nin görev aldığı Aston Martin gibi takımlarla anılıyor.
Ancak Ford cephesinde, bu söylentiler projeyi sarsmıyor.
Mark Rushbrook, “Her yarıştığımız seride en iyi takımlarla, en iyi pilotlarla ve en iyi insanlarla çalışmak isteriz. Ancak bu anlaşma tek bir kişi için yapılmadı. Bu uzun vadeli bir ortaklık. Kimin takımda olacağı zamanla değişebilir. Christian Horner için de Adrian Newey için de bunu biliyorduk. Pilotlar için de aynı şey geçerli. Hatta yapılan değişikliklerin bazıları, piste dahi çıkmadan gerçekleşti gerçekleşti." ifadelerini kullandı.
Rushbrook, Verstappen’in takımda kalmasını elbette istediklerini açık yüreklilikle dile getiriyor: “Max’in 2026’da ve sonrasında da Red Bull ve Ford ile birlikte olmasını ister miyiz? Elbette isteriz. O bir şampiyon ve tüm takımı daha yüksek bir seviyeye taşıyor. Ancak Max takımdan ayrılırsa, biz bu projeden çekilir miyiz? Hayır. Biz kararlıyız.”
Röportaj sırasında kendisine “Verstappen’in ayrılması sizi korkutuyor mu?” sorusu yöneltilen Rushbrook, bu soruya gülerek yanıt verdi: “Korku kelimesini kullanmayı seviyorsun galiba. Ben buna korku demezdim. Oracle Red Bull Racing ve Red Bull Powertrains-Ford ile doğru adımları atmak istiyoruz. Yarışlar kazanmak istiyoruz. Max gibi bir pilotu takımda tutmak için elbette bazı adımlar atarsınız, ama zaten kazanmak istiyorsanız o adımları atmak zorundasınız. Yani evet, onu takımda tutmayı isteriz.”
“O bir şampiyon çünkü bunu hak ediyor. Büyük bir yetenek ama aynı zamanda takımın her bir parçasının en iyi performansı göstermesini istiyor. Bu da onu özel kılıyor”
Red Bull Racing, geçen yılın sonuna kadar pistlerin en baskın takımıydı. Ancak bu yıl işler istedikleri gibi gitmiyor. Takım, artık gridin en hızlı aracı olmaktan uzak.
Peki bu durum Ford için bir endişe kaynağı mı?
Rushbrook, bu soruya da açık bir şekilde yanıt verdi: “Motor sporlarında –özellikle Formula 1’de– bazen sürekli kazanan takımlar olur. Sonrasında bu döngü kırılır. Red Bull’un geçen yılın sonunda ve bu yıl yarış kazanmasını ister miydik? Tabii ki. Fakat hâlâ harika insanlar tarafından yönetilen ve yarış kazanmaya muktedir bir takım olduklarını biliyoruz.”
"Geçtiğimiz haftalarda Milton Keynes’deydik. Teknik direktör Pierre Waché ve mühendis ekibiyle bizzat görüştük. Hâlâ aynı inancı taşıyoruz. Bu ekibin yarış kazanmak için gereken her şeye sahip olduğuna inanıyoruz."
tr.motorsport.com