play facebook twitter youtube instagram rss
Formula1 Sayın Misafirimiz, F1tr.com Platformuna Hoşgeldiniz. (Giriş YapınÜcretsiz Kayıt Olun)


#4 Lando Norris
Sıra 1| Puanı 357
#81 Oscar Piastri
Sıra 2| Puanı 356
#33 Max Verstappen
Sıra 3| Puanı 321
#63 George Russell
Sıra 4| Puanı 258
#16 Charles Leclerc
Sıra 5| Puanı 210
#44 Lewis Hamilton
Sıra 6| Puanı 146
#16 Andrea Kimi Antonelli
Sıra 7| Puanı 97
#23 Alexander Albon
Sıra 8| Puanı 73
#27 Nico Hulkenberg
Sıra 9| Puanı 41
#6 Isack Hadjar
Sıra 10| Puanı 39
#55 Carlos Sainz
Sıra 11| Puanı 38
#14 Fernando Alonso
Sıra 12| Puanı 37
#87 Oliver Bearman
Sıra 13| Puanı 32
#18 Lance Stroll
Sıra 14| Puanı 32
#31 Esteban Ocon
Sıra 15| Puanı 30
#30 Liam Lawson
Sıra 16| Puanı 30
#22 Yuki Tsunoda
Sıra 17| Puanı 28
#10 Pierre Gasly
Sıra 18| Puanı 20
#5 Gabriel Bortoleto
Sıra 19| Puanı 19
#43 Franco Colapinto
Sıra 20| Puanı 0
McLaren | Sıra: 1
Puan:713, Galibiyet:13
Ferrari | Sıra: 2
Puan:356, Galibiyet:0
Mercedes | Sıra: 3
Puan:355, Galibiyet:2
Red Bull | Sıra: 4
Puan:346, Galibiyet:5
Williams | Sıra: 5
Puan:111, Galibiyet:0
RB F1 Team | Sıra: 6
Puan:72, Galibiyet:0
Aston Martin | Sıra: 7
Puan:69, Galibiyet:0
Haas F1 Team | Sıra: 8
Puan:62, Galibiyet:0
Sauber | Sıra: 9
Puan:60, Galibiyet:0
Alpine F1 Team | Sıra: 10
Puan:20, Galibiyet:0
Formula1 Las Vegas GP 23 Kasım 2025

Yorum: 0 | Görüntüleme: 467
DeÄŸerlendir:
  • 0 Oy - 0 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FIA Vettel’i ibret haline getirmeli mi?
28-06-2017, 23:34
sadmin
Patron
KONU:
204,099
MESAJ:
561,775
F1 PUANI:
ÜYELİK:
02-03-2012
******
Pilot
Takım
C.Leclerc
C.Leclerc
Ferrari
Ferrari

Son Haberler
Formula 1 Haberleri
Hamilton, 2025 Brezilya...
Formula 1 Haberleri
Bortoleto: "Zor bir haf...
Formula 1 Haberleri
Hamilton: "Bir süredir ...
Formula 1 Haberleri
Ferrari, 2025 Brezilya ...
Formula 1 Haberleri
2009 F1 Åžampiyonu Jenso...

Yorum: #1
FIA Vettel’i ibret haline getirmeli mi?

[Resim: 9498.0024f363]

Sebastian Vettel her şeyi unutup Avusturya’da yarışlara geri dönmek isteyecektir. Ancak FIA da onun yaptıklarını unutmasına izin vermeli mi?

Vettel Avusturya’ya geldiğinde, Azerbaycan GP’de Lewis Hamilton’a sinirle yaptığı hareket hakkında saçma veya mantıklı olmak üzere her türlü soruya maruz kalacak.

Neredeyse tüm pilotlar bunu çıldırmışlık olarak adlandırdılar ve Pazartesi günü her gazetenin ön sayfasında bu olay yer almış olabilir. Olanlar güvenlik aracı periyodu altında tekerlek tekerleğe çarpışmaktan öte, bir söz savaşına da dönüşmüş durumda.

İlginç bir şekilde Vettel, ceza aldığı kasıtlı çarpma olayını anlamsız bir şekilde anlamak istemiyor ve pilot arkadaşları, basın ve taraftarları bu konuda endişeli.

Vettel yarış sonrası röportajlarında sürekli olarak Hamilton’ın yanına gelip onun üzerine sürmeyi neden istediğini anlattı durdu. Alman pilot, Hamilton’a ilk temasına neden olan şeyin Hamilton’ın yavaşlaması ve kendisini hazırlıksız yakalaması olduğunu anlatıyor ve sonrasının konuşulmasını istemiyor.

Ancak ne yazık ki Vettel kendi hareketini savunan çok az kişi bulabildi ve şu an F1’deki en sert cezalardan birisi olan 10 saniye dur-kalk cezası aldı. Bu konunun kapandığını gösterebilir, ancak FIA’nın bunun böyle basit bir şekilde kapanmasını istemediği düşünülüyor.

Vettel’in kendini kaybedip benzer şekilde davrandığını daha önce de gördük, geçtiğimiz yılki Meksika GP’de FIA yarış direktörü Charlie Whiting ve Max Verstappen’e söyledikleri de çok konuşulmuştu ve Azerbaycan’da olan şeyin habercisi gibiydi. Vettel bu olaydan sonra basının kendisine söyledikleri karşısında yaptıklarını şaşkınlıkla karşılaması da dikkat çekmişti.

Sonunda FIA, Vettel’e bunu bir daha yapmayacağı şeklinde resmi bir özür mektubu yazmasının yeterli olacağını söyledi ve konu kapandı. Ancak Azerbaycan’da olanlar basitçe küfür olmaması ile açıklanamıyor. Vettel bu kez çenesini tutmuş olsa da, FIA dört kez dünya şampiyonu bir pilotun yaptıkları karşısında yine garip bir duruma düşmüş durumda.

FIA Yol Güvenliği için ‘Tekrar’ harekete geçmeli mi?

[Resim: 9499.1c34a369]

Olanlar arasında mahcup durumda kalan Ferrari ise cezanın olayı kapattığını düşünmek istiyor. Kapalı kapılar arkasında nelerin konuşulduğu muhtemelen hiçbir zaman bilinemeyecek.

Bununla birlikte, Liberty Media olayın spora getirdiği reklam malzemesi konusunda mutlu olabilir, sporun en iyi iki pilotlarından farklı takımlardaki ikisi arasındaki acı savaş onlara yarayacaktır, FIA ise aynı manşetlerin bir daha olmadığından emin olmaya çalışacak.

FIA Meksika’da Vettel’in kaba olmasının bir örnek teşkil etmesini istememişti. Başkan Jean Todt yol güvenlik için çalışmalarıyla ünlü ve Vettel gibi sürücülerin hızın ne olduğundan bağımsız olmak üzere rakibinin üzerine sürmesinin yanlış mesaj verdiğinden emin durumda.

Böylesi meşhur pilotlardan bahsedecek olursak, diğer bir sürücü ile kasıtlı olarak temas etmek, sesi F1’deki güvenlik sistemlerinin artırılması konusunda çok çıkan Vettel’in savunduğunun tam tersi bir durum teşkil ediyor.

Vettel ihraç edilebilirdi, hala da edilebilir

[Resim: 9500.af12a46b]

FIA’nın yarışta verilen cezadan sonra Vettel’e daha fazla yaptırım uygulayıp uygulamayacağı bilinmiyor. Ancak yarıştan sonra verilen zaman cezalarının, 90’ların ortasının dur-kalk cezasından daha yaygın uygulandığı düşünüldüğünde bu hakemler için ilginç bir karar olabilirdi. Olabilecek daha sert tek ceza ihraç edilmesi olur.

1997 Avrupa GP’de, Jerez pistinde sezonun son yarışında Ferrari pilotu Michael Schumacher, yarış dışı bıraktırmak için rakibi Williams pilotu Jacques Villeneuve’e kasıtlı olarak çarpmış, ancak temas ters tepince kendisi yarış dışı kalmıştı. Daha sonra takımı Ferrari ile birlikte bir basın toplantısında özür dileyen Alman pilot, tüm sezondan ihraç edilmekten kurtulamamıştı.

Auto Motor und Sport’tan Michael Schmidt’e göre, hakemler çok korkulan siyah bayrağı göstermeyi gerçekten gözden geçirdiler, ancak bunun bu kadar hızlıca verilebilecek bir ceza olmadığına kanaat getirdiler. Muhtemelen hiçbiri bu şampiyonluk savaşını etkileme sorumluluğunu almak istemedi.

Bununla birlikte, Schmidt yarıştan sonra daha sert bir cezanın verilebileceğini düşünüyor, ancak bunun ne şekilde olacağı konusunda bir bilgi yok. Eğer ki bu karar en tepeden gelirse, Todt işe el atarsa, çok sert cezalar gelebilir. Veya Vettel FIA’nın yol güvenliği kampanyasının yüzü olması için zorlanabilir.

Ancak Vettel için kötü olan, Hamilton’a olan öfkesini ifade ediş biçimi bir Whiting’e yaptıkları gibi bir özür mektubu ile kurtulabileceği bir şey değil. İngiliz herhangi bir şekilde bir özür veya mazeret duymak istemediğini çoktan söyledi. Ancak bu Hamilton’ın yakında benzer bir intikam alabileceği ihtimalini düşürmüyor, yılın devam eden kısmında Vettel, Ferrari, taraftarlar veya basın bunun unutulmasını sağlayamayabilirler.

Hamilton ise yarıştan sonra birlikte iyi bir rekabet geçirdikleri Vettel’i suçlarken oldukça sakin konuştu ve genelde kendisinde zaman zaman görülen saygısızlıkları tekrar yapmadı.

Doğal olarak, Avusturya basın toplantısında ikisinin birden olacağını bekliyoruz ve F1’in bu iki adama sorular sorabilecek kadar cesur olmasını umuyoruz.

Bu spor için kötü mü… yoksa iyi mi?

[Resim: 9501.6932ebc6]

Bu süreçte, Ferrari mümkün olduğu kadar kapalı kalıp sürücüsünü korumaya çalışırken, Mercedes de ateşin daha fazla alevlenmesini engellemeye çalışacaktır. Ancak FIA’nın üzerinde, pozisyonunu daha açık bir şekilde göstermesi gerektiği şeklinde gözler olacak, ve bu kez bir sürücünün dikkatlerden kaçmasını engellemeye çalışacak.

Vettel basın seansında Hamilton’la basın aracılığıyla konuşmayacağını söyledi. Ancak pek çok kişi ise tam da bunu yapması gerektiğini düşünüyor.

Belki de hepimiz yanlış düşünüyoruz ve Vettel’in (tekrar) asabi olmasından dolayı kendisine teşekkür etmemiz gerekiyor…

Belki de eskiden yumuşacık bir arkadaşlığa sahip olan bu rakiplerin arasının acı bir hale geldiğini kutlamamız gerekiyor ve bu kez anlamsız bir samimiyet göremeyebiliriz.

Savaşmaya devam! Ama temiz bir şekilde…

###


(Son Düzenleme: 30/06/2017, 3:25 , Düzenleyen: sadmin.)
28/06/2017, 23:34

Benzeyen Konular
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  Yorum Alonso'nun Hüsranı, "Sebastian Vettel Bariyerlerde!", Leclerc Çağı, Tarihi Transfer | Åžahlanan At #5 sadmin 0 144 27/08/2025, 1:10
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Vettel vs Hamilton: 2017 Sezonu Hikayesi sadmin 0 93 15/08/2025, 1:33
Son Mesaj: sadmin
  Yorum Hamilton emekli olacak mı? Vettel ve Perez geri mi dönüyor? Türkiye GP son geliÅŸmeler sadmin 0 77 06/08/2025, 23:21
Son Mesaj: sadmin

Hızlı Menü:


Konuyu görüntüleyenler:
Bunlar da ilginizi çekebilir! Close

© F1tr.com
★ Tüm hakları saklıdır
2012-2025

F1tr.com altyapı gücünü Özkula'dan alır.
Formula1Formula1